
Składniki
800 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, a następnie w słupki o grubości około 2 cm. Tak przygotowane frytki opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw na chwilę w sitku lub na papierowym ręczniku do ocieknięcia.

Krok 2
Osuszone ziemniaki włóż do miski i wymieszaj z majerankiem Knorr, solą oraz niewielką ilością oleju.

Krok 3
Piekarnik rozgrzej do 170°C. Blachę wyłóż pergaminem, wysyp frytki, rozłóż równomiernie na całej powierzchni i wstaw do piekarnika na około 30 minut, lub dopóki ziemniaki nie nabiorą złocistego koloru.

Krok 4
W międzyczasie w niewielkiej misce dokładnie wymieszaj Majonez Babuni Hellmann's oraz Ketchup Hellmann's Extra Hot, aż powstanie gładki sos. Upieczone frytki przesyp na talerz lub tacę i podawaj gorące z dodatkiem sosu keczupowo-majonezowego.


Dobra rada:
W taki sam sposób możesz przygotować frytki z innych warzyw np. ze słodkich ziemniaków, selera, marchwi albo kalarepy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frytki z piekarnika
Domowe frytki z piekarnika są wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw, a podane z gęstym dipem doskonale się sprawdzą jako szybka przekąska. Do ich przyrządzenia wybierz taką odmianę ziemniaków, która nadaje się do pieczenia, np. galę lub irysy. Obierz je ze skórki, a następnie pokrój w dość grube słupki. Aby nadać frytkom intensywnego smaku, wymieszaj je w misce z gotową kompozycją przypraw, olejem oraz szczyptą suszonego majeranku. Do dzieła!
Dla kogo?
Frytki domowe z piekarnika to prawdziwy przysmak dla wszystkich pasjonatów ziemniaczanych przekąsek. Z chęcią sięgną po nie zarówno najstarsi jak i ci młodsi domownicy lub goście.
Na jaką okazję?
Rodzinny obiad, wiosenny grill w ogrodzie, albo impreza w gronie przyjaciół – to tylko część okazji, na które można przygotować pyszne frytki z piekarnika. Przepis jest niezwykle prosty, a przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu. Wystarczy tylko pokroić, przyprawić i upiec ziemniaki, a w międzyczasie wymieszać majonez z ketchupem tworząc pyszny dip i… gotowe!
Czy wiesz, że?
Nasze frytki z ziemniaków z piekarnika to nie tylko znakomita i łatwa w przygotowaniu przekąska, ale także świetny dodatek do dań głównych np. grillowanych lub smażonych mięs, pieczeni albo gulaszów. Wówczas najlepiej smakują w towarzystwie sałatek polanych lekkim dressingiem.
Dla urozmaicenia:
Przepis na frytki z piekarnika możesz wykorzystać również do przygotowania innych warzyw. W tej roli doskonale się sprawdzą słodkie bataty, delikatna marchewka, intensywnie pomarańczowa dynia, pikantna kalarepa, aromatyczny seler, a nawet pokrojony w paseczki czerwony burak. Czas na prawdziwą kuchenną przygodę!