Frytki z piekarnika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frytki z piekarnika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

385 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

161 osób wydrukowało

Pobierz pdf

633 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w słupki o grubości około 2 cm.

Frytki z piekarnika - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki włóż do miski i wymieszaj z majerankiem Knorr, solą i olejem.

Frytki z piekarnika - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 170 °C i piecz frytki na pergaminie około 30 minut.

Frytki z piekarnika - Krok 3

Krok 4

W tym czasie w misce dokładnie wymieszaj Majonez Babuni Hellmann's i Ketchup Hellmann’s Extra Hot, aż powstanie gładki sos. Frytki podawaj z dipem.

Frytki z piekarnika - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Karolina ____

    Karolina ____ , 07.10.2019

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Sławińska

    Beata Sławińska , 17.08.2016

    Jakoś niespecjalnie.....szukanie smaków na silę.....i sztucznością zalatuje.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Strzelecki

    Michał Strzelecki , 17.08.2016

    a tam pitolisz :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liliana Sokołowska

    Liliana Sokołowska , 17.08.2016

    Dodatki , sama chemia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z piekarnikaFrytki z piekarnika

Frytki z piekarnika są wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw, a podane z gęstym dipem sprawdzą się także jako przekąska. Do ich przyrządzenia wybierz taką odmianę ziemniaków, która nadaje się do pieczenia, np. galę lub irysy. Obierz je ze skórki, a następnie pokrój w dość grube słupki. Aby nadać frytkom intensywnego smaku, wymieszaj je w misce z gotową kompozycją przypraw, olejem oraz szczyptą suszonego majeranku. Dużą blachę wyłóż pergaminem, wysyp na nią pokrojone ziemniaki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do momentu, aż frytki się zarumienią, co jakiś czas je przewracając. Dip przygotujesz, łącząc majonez z pikantnym ketchupem oraz błyskawicznym sosem czosnkowym w proszku. Frytki z piekarnika podawaj na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu. Szczególnie dobrze będą smakować w zestawieniu z potrawami z grilla – karkówką, kurczakiem lub hamburgerami. Dzięki temu przepisowi w prosty sposób przygotujesz wyborne frytki. Z czym je zaserwujesz? – koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.