Frytki z piekarnika - przepis: domowe, szybkie | Przepisy.pl pixel

Frytki z piekarnika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
567 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

218 osób wydrukowało

Pobierz pdf

822 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, a następnie w słupki o grubości około 2 cm. Tak przygotowane frytki opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw na chwilę w sitku lub na papierowym ręczniku do ocieknięcia.

Frytki z piekarnika - Krok 1

Krok 2

Osuszone ziemniaki włóż do miski i wymieszaj z majerankiem Knorr, solą oraz niewielką ilością oleju.

Frytki z piekarnika - Krok 2

Krok 3

Piekarnik rozgrzej do 170°C. Blachę wyłóż pergaminem, wysyp frytki, rozłóż równomiernie na całej powierzchni i wstaw do piekarnika na około 30 minut, lub dopóki ziemniaki nie nabiorą złocistego koloru.

Frytki z piekarnika - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie w niewielkiej misce dokładnie wymieszaj Majonez Babuni Hellmann's oraz Ketchup Hellmann's Extra Hot, aż powstanie gładki sos. Upieczone frytki przesyp na talerz lub tacę i podawaj gorące z dodatkiem sosu keczupowo-majonezowego.

Frytki z piekarnika - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W taki sam sposób możesz przygotować frytki z innych warzyw np. ze słodkich ziemniaków, selera, marchwi albo kalarepy.

4

Opinie o przepisie

  • Karolina ____

    Karolina ____ , 07.10.2019

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Sławińska

    Beata Sławińska , 17.08.2016

    Jakoś niespecjalnie.....szukanie smaków na silę.....i sztucznością zalatuje.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Strzelecki

    Michał Strzelecki , 17.08.2016

    a tam pitolisz :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liliana Sokołowska

    Liliana Sokołowska , 17.08.2016

    Dodatki , sama chemia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z piekarnikaFrytki z piekarnika

Domowe frytki z piekarnika są wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw, a podane z gęstym dipem doskonale się sprawdzą jako szybka przekąska. Do ich przyrządzenia wybierz taką odmianę ziemniaków, która nadaje się do pieczenia, np. galę lub irysy. Obierz je ze skórki, a następnie pokrój w dość grube słupki. Aby nadać frytkom intensywnego smaku, wymieszaj je w misce z gotową kompozycją przypraw, olejem oraz szczyptą suszonego majeranku. Do dzieła!

Dla kogo?

Frytki domowe z piekarnika to prawdziwy przysmak dla wszystkich pasjonatów ziemniaczanych przekąsek. Z chęcią sięgną po nie zarówno najstarsi jak i ci młodsi domownicy lub goście.

Na jaką okazję?

Rodzinny obiad, wiosenny grill w ogrodzie, albo impreza w gronie przyjaciół – to tylko część okazji, na które można przygotować pyszne frytki z piekarnika. Przepis jest niezwykle prosty, a przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu. Wystarczy tylko pokroić, przyprawić i upiec ziemniaki, a w międzyczasie wymieszać majonez z ketchupem tworząc pyszny dip i… gotowe!

Czy wiesz, że?

Nasze frytki z ziemniaków z piekarnika to nie tylko znakomita i łatwa w przygotowaniu przekąska, ale także świetny dodatek do dań głównych np. grillowanych lub smażonych mięs, pieczeni albo gulaszów. Wówczas najlepiej smakują w towarzystwie sałatek polanych lekkim dressingiem.

Dla urozmaicenia:

Przepis na frytki z piekarnika możesz wykorzystać również do przygotowania innych warzyw. W tej roli doskonale się sprawdzą słodkie bataty, delikatna marchewka, intensywnie pomarańczowa dynia, pikantna kalarepa, aromatyczny seler, a nawet pokrojony w paseczki czerwony burak. Czas na prawdziwą kuchenną przygodę!