Frytki z piekarnika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

361 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

567 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w słupki o grubości około 2 cm.

Frytki z piekarnika - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki włóż do miski i wymieszaj z majerankiem Knorr, solą i olejem.

Frytki z piekarnika - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 170 °C i piecz frytki na pergaminie około 30 minut.

Frytki z piekarnika - Krok 3

Krok 4

W tym czasie w misce dokładnie wymieszaj Majonez Babuni Hellmann's i Ketchup Hellmann’s Extra Hot, aż powstanie gładki sos. Frytki podawaj z dipem.

Frytki z piekarnika - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Karolina ____

    Karolina ____, 07.10.2019

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Sławińska

    Beata Sławińska, 17.08.2016

    Jakoś niespecjalnie.....szukanie smaków na silę.....i sztucznością zalatuje.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Strzelecki

    Michał Strzelecki, 17.08.2016

    a tam pitolisz :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liliana Sokołowska

    Liliana Sokołowska, 17.08.2016

    Dodatki , sama chemia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z piekarnikaFrytki z piekarnika

Frytki z piekarnika są wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw, a podane z gęstym dipem sprawdzą się także jako przekąska. Do ich przyrządzenia wybierz taką odmianę ziemniaków, która nadaje się do pieczenia, np. galę lub irysy. Obierz je ze skórki, a następnie pokrój w dość grube słupki. Aby nadać frytkom intensywnego smaku, wymieszaj je w misce z gotową kompozycją przypraw, olejem oraz szczyptą suszonego majeranku. Dużą blachę wyłóż pergaminem, wysyp na nią pokrojone ziemniaki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do momentu, aż frytki się zarumienią, co jakiś czas je przewracając. Dip przygotujesz, łącząc majonez z pikantnym ketchupem oraz błyskawicznym sosem czosnkowym w proszku. Frytki z piekarnika podawaj na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu. Szczególnie dobrze będą smakować w zestawieniu z potrawami z grilla – karkówką, kurczakiem lub hamburgerami. Dzięki temu przepisowi w prosty sposób przygotujesz wyborne frytki. Z czym je zaserwujesz? – koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.