Frytki z piekarnika przepis – Zobacz na przepisy.pl

Frytki z piekarnika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

369 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

576 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w słupki o grubości około 2 cm.

Frytki z piekarnika - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki włóż do miski i wymieszaj z majerankiem Knorr, solą i olejem.

Frytki z piekarnika - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 170 °C i piecz frytki na pergaminie około 30 minut.

Frytki z piekarnika - Krok 3

Krok 4

W tym czasie w misce dokładnie wymieszaj Majonez Babuni Hellmann's i Ketchup Hellmann’s Extra Hot, aż powstanie gładki sos. Frytki podawaj z dipem.

Frytki z piekarnika - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Karolina ____

    Karolina ____ , 07.10.2019

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Sławińska

    Beata Sławińska , 17.08.2016

    Jakoś niespecjalnie.....szukanie smaków na silę.....i sztucznością zalatuje.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Strzelecki

    Michał Strzelecki , 17.08.2016

    a tam pitolisz :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liliana Sokołowska

    Liliana Sokołowska , 17.08.2016

    Dodatki , sama chemia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Frytki domowe z sosem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki z piekarnikaFrytki z piekarnika

Frytki z piekarnika są wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw, a podane z gęstym dipem sprawdzą się także jako przekąska. Do ich przyrządzenia wybierz taką odmianę ziemniaków, która nadaje się do pieczenia, np. galę lub irysy. Obierz je ze skórki, a następnie pokrój w dość grube słupki. Aby nadać frytkom intensywnego smaku, wymieszaj je w misce z gotową kompozycją przypraw, olejem oraz szczyptą suszonego majeranku. Dużą blachę wyłóż pergaminem, wysyp na nią pokrojone ziemniaki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do momentu, aż frytki się zarumienią, co jakiś czas je przewracając. Dip przygotujesz, łącząc majonez z pikantnym ketchupem oraz błyskawicznym sosem czosnkowym w proszku. Frytki z piekarnika podawaj na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu. Szczególnie dobrze będą smakować w zestawieniu z potrawami z grilla – karkówką, kurczakiem lub hamburgerami. Dzięki temu przepisowi w prosty sposób przygotujesz wyborne frytki. Z czym je zaserwujesz? – koniecznie podziel się swoimi propozycjami w komentarzu.