Domowe frytki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe frytki

Autor: Gusiak

ratingratingratingratingrating

4

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokroić ziemniaki w paski na frytki

Krok 2

Najlepiej jest pomoczyc frytki w zimnej wodzie z kostkami lodu przez parę godzin (dzięki temu więcej skrobi wypłynie i frytki będą bardzo chrupkie). Jak się nie ma czasu bądź głód już doskwiera to warto przynajmniej porządnie przepłukać zimną wodą frytki.

Krok 3

Frytki porządnie wysuszyć, polać łyżka oliwy, posypać solą i wymieszać dokładnie wszystko razem.

Krok 4

Wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200st i piec na blasze z papierem pergaminowym przez ok 15min. Długość pieczenia zależy od piekarnika i Termoobiegu (zazwyczaj termoobieg skraca o ok 5min pieczenie).

Krok 5

Najlepiej smakują z domowym ketchupem bądź majonezem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej