Domowe frytki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe frytki

Autor: Gusiak

ratingratingratingratingrating

4

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokroić ziemniaki w paski na frytki

Krok 2

Najlepiej jest pomoczyc frytki w zimnej wodzie z kostkami lodu przez parę godzin (dzięki temu więcej skrobi wypłynie i frytki będą bardzo chrupkie). Jak się nie ma czasu bądź głód już doskwiera to warto przynajmniej porządnie przepłukać zimną wodą frytki.

Krok 3

Frytki porządnie wysuszyć, polać łyżka oliwy, posypać solą i wymieszać dokładnie wszystko razem.

Krok 4

Wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200st i piec na blasze z papierem pergaminowym przez ok 15min. Długość pieczenia zależy od piekarnika i Termoobiegu (zazwyczaj termoobieg skraca o ok 5min pieczenie).

Krok 5

Najlepiej smakują z domowym ketchupem bądź majonezem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe frytki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej