Frytki po włosku - z pomidorami i cebulą: przepis | Przepisy.pl pixel

Frytki po włosku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
400 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

0.5 opakowania

1 opakowanie

1 opakowanie

3 sztuki

5 sztuk

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm, a następnie w słupki, aby powstały klasyczne frytki.

Frytki po włosku   - Krok 1

Krok 2

Szalotkę obierz i pokrój w cząstki.

Frytki po włosku   - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki oraz cebulę i trzy całe ząbki nieobranego czosnku rozsyp płasko na blaszce wyłożonej wcześniej papierem pergaminowym.

Frytki po włosku   - Krok 3

Krok 4

Całość skrop oliwą i posyp przyprawą z opakowania Fix Knorr. Piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut.

Frytki po włosku   - Krok 4

Krok 5

W tym czasie przygotuj włoski sos. Pozostałe dwa ząbki czosnku obierz, posiekaj i podsmaż w rondlu z oliwą. Pomidory z puszki również posiekaj i dodaj do zrumienionego czosnku. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj sos sałatkowy Knorr i dokładnie wymieszaj.

Frytki po włosku   - Krok 5

Krok 6

Upieczone frytki wraz cebulką i czosnkiem posyp listkami bazylii i podawaj z sosem wyłożonym do oddzielnej miseczki.

Frytki po włosku   - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 24.06.2021

    TAK. Frytki z pomidorowym sosem w domowym wydaniu serwuję, przy czym bazylii nie żałuję. Zatem: 20 dag fety, 5 łyżek jogurtu, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej bazylii potrzebuję. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę, posiekaną bazylię dodaję, a fetę z jogurtem miksuję. Koneserem mojej wersji frytek po włosku się staję i w poszukiwniach MAXsmakołyków nie ustaję…

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 22.06.2021

    Tak! Wszystko mi pasuje! Tylko może w letnie pory, proponuję świeże pomidory! Hehehe MAXymaaaaaaaalnie letnie smaki! Brawo!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 18.06.2021

    TAK. Świetna alternatywa dla zwykłych frytek a sosik przepyszny ! Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 18.06.2021

    TAK. Zaintrygował mnie ten przepis i ostatnio to wypróbowałam - REWELACJA. Doskonała alternatywa dla zwykłych frytek a sosik wyborny. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 12.06.2021

    TAK. Ziemniaki na frytki będę kroiła - eksperymentowaniem w kuchni się cieszyła. Cebulę będę kroiła, nie jedną łezkę przy tym roniła. Frytki i cebulę olejem będę kropiła, cuda dzieją się, bo mama fartuch kuchenny założyła! Przyprawą Fix Knorr posypię i pieprzem cayenne, a następnie do piekarnika włożę, pyszne są frytki, gdy ciepło jest na dworze. Włoski sos przygotuję, gdy frytki będą gotowe, sąsiadów nimi poczęstuję. Dwa ząbki czosnku w oleju kokosowym będę smażyła i wkrótce efektami pracy się cieszyła. Passatę pomidorową dodam i poczekam, aż sos zgęstnieje, na danie marzeń mam nadzieję. Sos sałatkowy Knorr będę dodawała, będę twarda - nie będę podjadała! Wszystko dokładnie wymieszamy i sos gotowy mamy. Upieczone frytki z cebulką z sosem będę podawała i na balkonie, w leżaku się nimi zajadała. SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki po włosku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki po włosku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki po włosku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki po włosku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki po włosku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki po włosku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki po włosku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki po włosku   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki po włosku  Frytki po włosku

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm, a następnie w słupki, aby powstały klasyczne frytki.