Frytki po włosku - z pomidorami i cebulą: przepis | Przepisy.pl pixel

Frytki po włosku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
400 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

0.5 opakowania

1 opakowanie

1 opakowanie

3 sztuki

5 sztuk

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm, a następnie w słupki, aby powstały klasyczne frytki.

Frytki po włosku   - Krok 1

Krok 2

Szalotkę obierz i pokrój w cząstki.

Frytki po włosku   - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki oraz cebulę i trzy całe ząbki nieobranego czosnku rozsyp płasko na blaszce wyłożonej wcześniej papierem pergaminowym.

Frytki po włosku   - Krok 3

Krok 4

Całość skrop oliwą i posyp przyprawą z opakowania Fix Knorr. Piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut.

Frytki po włosku   - Krok 4

Krok 5

W tym czasie przygotuj włoski sos. Pozostałe dwa ząbki czosnku obierz, posiekaj i podsmaż w rondlu z oliwą. Pomidory z puszki również posiekaj i dodaj do zrumienionego czosnku. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj sos sałatkowy Knorr i dokładnie wymieszaj.

Frytki po włosku   - Krok 5

Krok 6

Upieczone frytki wraz cebulką i czosnkiem posyp listkami bazylii i podawaj z sosem wyłożonym do oddzielnej miseczki.

Frytki po włosku   - Krok 6
5

Opinie o przepisie

  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 24.06.2021

    TAK. Frytki z pomidorowym sosem w domowym wydaniu serwuję, przy czym bazylii nie żałuję. Zatem: 20 dag fety, 5 łyżek jogurtu, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej bazylii potrzebuję. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę, posiekaną bazylię dodaję, a fetę z jogurtem miksuję. Koneserem mojej wersji frytek po włosku się staję i w poszukiwniach MAXsmakołyków nie ustaję…

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 22.06.2021

    Tak! Wszystko mi pasuje! Tylko może w letnie pory, proponuję świeże pomidory! Hehehe MAXymaaaaaaaalnie letnie smaki! Brawo!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 18.06.2021

    TAK. Świetna alternatywa dla zwykłych frytek a sosik przepyszny ! Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 18.06.2021

    TAK. Zaintrygował mnie ten przepis i ostatnio to wypróbowałam - REWELACJA. Doskonała alternatywa dla zwykłych frytek a sosik wyborny. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 12.06.2021

    TAK. Ziemniaki na frytki będę kroiła - eksperymentowaniem w kuchni się cieszyła. Cebulę będę kroiła, nie jedną łezkę przy tym roniła. Frytki i cebulę olejem będę kropiła, cuda dzieją się, bo mama fartuch kuchenny założyła! Przyprawą Fix Knorr posypię i pieprzem cayenne, a następnie do piekarnika włożę, pyszne są frytki, gdy ciepło jest na dworze. Włoski sos przygotuję, gdy frytki będą gotowe, sąsiadów nimi poczęstuję. Dwa ząbki czosnku w oleju kokosowym będę smażyła i wkrótce efektami pracy się cieszyła. Passatę pomidorową dodam i poczekam, aż sos zgęstnieje, na danie marzeń mam nadzieję. Sos sałatkowy Knorr będę dodawała, będę twarda - nie będę podjadała! Wszystko dokładnie wymieszamy i sos gotowy mamy. Upieczone frytki z cebulką z sosem będę podawała i na balkonie, w leżaku się nimi zajadała. SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frytki po włosku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frytki po włosku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frytki po włosku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frytki po włosku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frytki po włosku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frytki po włosku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frytki po włosku   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frytki po włosku   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frytki po włosku  Frytki po włosku

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o szerokości 0,5 cm, a następnie w słupki, aby powstały klasyczne frytki.