Pstrąg z cytryną i koperkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pstrąg z cytryną i koperkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

416 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 pęczka

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz koperek, otrzep z wody i posiekaj jak najdrobniej.

Krok 2

Spraw ryby, opłucz je i osusz. Następnie posmaruj olejem i posyp po wierzchu oraz wewnątrz Przyprawą do ryb i wcześniej posiekanym koperkiem.

Krok 3

Następnie ułóż je pojedynczo w koszyczkach do pieczenia ryb lub na tacce z folii aluminiowej. Grilluj po 7 minut z każdej strony.

Krok 4

Wyciśnij sok z jednej cytryny, drugą pokrój w cząstki. Skrop gotowe pstrągi sokiem z cytryny.

Krok 5

Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Podawaj ryby obłożone cząstkami cytryny, z gotowym sosem Knorr oraz pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg z cytryną i koperkiemPstrąg z cytryną i koperkiem

Pstrąg jest jedną z najchętniej spożywanych ryb słodkowodnych w Polsce. Nic w tym dziwnego, jego mięso jest bowiem wyjątkowo smaczne. Jak je przygotować? Wypróbuj połączenia z cytryną i koperkiem z tego przepisu. Wybierz świeże ryby i przygotuj je bezpośrednio po zakupie – dzięki temu ich smak będzie doskonały. Dokładnie je umyj, usuń wnętrzności i osusz za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Następnie przypraw ryby drobno posiekanym, świeżym koperkiem, odpowiednią mieszanką przypraw i grilluj je z każdej strony. Poza sezonem sprawdzi się użycie patelni grillowej. Gotowe pstrągi skrop sokiem z cytryny, opcjonalnie możesz zamienić go na limonkowy, który charakteryzuje się intensywniejszym smakiem. Na wierzchu ryb ułóż plasterki cytrusów. Serwuj je z pieczywem, np. z chlebem razowym na żytnim zakwasie. Sprawdzi się również podanie ich z kolorową sałatką warzywną z rukoli, pomidorków koktajlowych i oliwy z oliwek. Koniecznie sprawdź nasz przepis na smaczną rybę i podziel się swoją opinią o tym daniu.