
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
2 sztuki
0.5 pęczka
4 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz koperek, otrzep z wody i posiekaj jak najdrobniej.
Krok 2
Spraw ryby, opłucz je i osusz. Następnie posmaruj olejem i posyp po wierzchu oraz wewnątrz przyprawą Knorr i wcześniej posiekanym koperkiem.
Krok 3
Następnie ułóż je pojedynczo w koszyczkach do pieczenia ryb lub na tacce z folii aluminiowej. Grilluj po 7 minut z każdej strony.
Krok 4
Wyciśnij sok z jednej cytryny, drugą pokrój w cząstki. Skrop gotowe pstrągi sokiem z cytryny.
Krok 5
Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Podawaj ryby obłożone cząstkami cytryny, z gotowym sosem Knorr oraz pieczywem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pstrąg z cytryną i koperkiem
Pstrąg jest jedną z najchętniej spożywanych ryb słodkowodnych w Polsce. Nic w tym dziwnego, jego mięso jest bowiem wyjątkowo smaczne. Jak je przygotować? Wypróbuj połączenia z cytryną i koperkiem z tego przepisu. Wybierz świeże ryby i przygotuj je bezpośrednio po zakupie – dzięki temu ich smak będzie doskonały. Dokładnie je umyj, usuń wnętrzności i osusz za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Następnie przypraw ryby drobno posiekanym, świeżym koperkiem, odpowiednią mieszanką przypraw i grilluj je z każdej strony. Poza sezonem sprawdzi się użycie patelni grillowej. Gotowe pstrągi skrop sokiem z cytryny, opcjonalnie możesz zamienić go na limonkowy, który charakteryzuje się intensywniejszym smakiem. Na wierzchu ryb ułóż plasterki cytrusów. Serwuj je z pieczywem, np. z chlebem razowym na żytnim zakwasie. Sprawdzi się również podanie ich z kolorową sałatką warzywną z rukoli, pomidorków koktajlowych i oliwy z oliwek. Koniecznie sprawdź nasz przepis na smaczną rybę i podziel się swoją opinią o tym daniu.