Pstrąg z cytryną i koperkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg z cytryną i koperkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

416 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

227 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 pęczka

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz koperek, otrzep z wody i posiekaj jak najdrobniej.

Krok 2

Spraw ryby, opłucz je i osusz. Następnie posmaruj olejem i posyp po wierzchu oraz wewnątrz Przyprawą do ryb i wcześniej posiekanym koperkiem.

Krok 3

Następnie ułóż je pojedynczo w koszyczkach do pieczenia ryb lub na tacce z folii aluminiowej. Grilluj po 7 minut z każdej strony.

Krok 4

Wyciśnij sok z jednej cytryny, drugą pokrój w cząstki. Skrop gotowe pstrągi sokiem z cytryny.

Krok 5

Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Podawaj ryby obłożone cząstkami cytryny, z gotowym sosem Knorr oraz pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg z cytryną i koperkiemPstrąg z cytryną i koperkiem

Pstrąg jest jedną z najchętniej spożywanych ryb słodkowodnych w Polsce. Nic w tym dziwnego, jego mięso jest bowiem wyjątkowo smaczne. Jak je przygotować? Wypróbuj połączenia z cytryną i koperkiem z tego przepisu. Wybierz świeże ryby i przygotuj je bezpośrednio po zakupie – dzięki temu ich smak będzie doskonały. Dokładnie je umyj, usuń wnętrzności i osusz za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Następnie przypraw ryby drobno posiekanym, świeżym koperkiem, odpowiednią mieszanką przypraw i grilluj je z każdej strony. Poza sezonem sprawdzi się użycie patelni grillowej. Gotowe pstrągi skrop sokiem z cytryny, opcjonalnie możesz zamienić go na limonkowy, który charakteryzuje się intensywniejszym smakiem. Na wierzchu ryb ułóż plasterki cytrusów. Serwuj je z pieczywem, np. z chlebem razowym na żytnim zakwasie. Sprawdzi się również podanie ich z kolorową sałatką warzywną z rukoli, pomidorków koktajlowych i oliwy z oliwek. Koniecznie sprawdź nasz przepis na smaczną rybę i podziel się swoją opinią o tym daniu.