Pstrąg z grilla z koperkiem – z cytryną i masłem | Przepisy.pl pixel

Pstrąg z cytryną i koperkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
416 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

276 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

0.5 pęczka

4 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz koperek, otrzep z wody i posiekaj jak najdrobniej.

Krok 2

Spraw ryby, opłucz je i osusz. Następnie posmaruj olejem i posyp po wierzchu oraz wewnątrz przyprawą Knorr i wcześniej posiekanym koperkiem.

Krok 3

Następnie ułóż je pojedynczo w koszyczkach do pieczenia ryb lub na tacce z folii aluminiowej. Grilluj po 7 minut z każdej strony.

Krok 4

Wyciśnij sok z jednej cytryny, drugą pokrój w cząstki. Skrop gotowe pstrągi sokiem z cytryny.

Krok 5

Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Podawaj ryby obłożone cząstkami cytryny, z gotowym sosem Knorr oraz pieczywem.

5

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK. Super potrawa, pyszna i zdrowa, nie jedna ryba przy pstrągu się chowa!!! Samo się robi, nie produkuje dużo śmieci, świetna dla dorosłych jak i dla dzieci!!!! :) Na MAXa lubię latem rybki, szczególnie w taki sposób szybki!!!! :) :) :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 22.06.2021

    TAK. Koperek drobno pokroję, na straży, by nikt nie chodził głodny w domu, stoję! Przygotuję ryby i oliwą je posmaruję, ja z przyjemnością w kuchni eksperymentuję! Skropię go sokiem z cytryny, my w takiej wersji pstrąga lubimy. Dodam sól morską, czosnek i pieprz cytrynowy - jak się cieszę, że mój pstrąg będzie wkrótce gotowy! Następnie koperek dam, ale apetyt na tę rybkę mam! Na tacce z folii go ułożę i będę grillowała, na moje ukochane danie czekała! Ja zamiast gotowego sosu sałatkowego pyszny sos sałatkowy będę robiła, z doświadczeń kuchennych się cieszyła!!! Sos ze śmietanki kremówki powstanie - jest pyszny Drodzy Panowie, Drogie Panie!!! Do śmietanki łyżkę mąki będę dodawała - pracą w kuchni się napawała! Sporo koperku posiekam - na mój sosik czekam! Na patelni masło klarowane rozgrzeje - u mnie w kuchni się dzieje. Trzy ząbki zmiażdżonego czosnku podsmażę, ja o moim pstrągu marzę! Szklankę bulionu warzywnego na patelnię dam - ja przepis na mój sosik marzeń mam. Teraz śmietankę z mąką na patelnię dołożę - pyszny będzie pstrąg, gdy ciepło jest na dworze! Dodam sól, pieprz, kurkumę, gałkę muszkatołową - już wkrótce będę się cieszyła rybką gotową! Chwilę sosik pogotuję, ciągle mieszając i ogromny apetyt mając! Dodam posiekany koperek i nieco soku z cytryny, my taki sosik bardzo lubimy! Rybę z moim sosem będę zajadała i chwilami wakacyjnego relaksu się napawała!!! SMACZNEGO!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław U.

    Mirosław U. , 19.06.2021

    TAK. Propozycję ciekawego załącznika mam do prezentowanej rybki. W dodatku efekt będzie nie tylko w smaku MAX! ale i w przygotowaniu całkiem szybki. Będą to tulipany z pomidorków, szczypiorku i serka śmietankowego. To smaczne mini danie i daje ciekawy efekt wizualny do tego. Pomidorki koktajlowe nacinam w poprzek i wzdłuż (ale -UWAGA! nie do końca), wnętrze wypełniam serkiem – to operacja znacząca. W spodzie pomidorka robię dziurkę wykałaczką, taki już mam tupet… Do niej wtykam szczypiorek… i tak wykonanych kilka egzemplarzy tulipanów - tworzy niezły bukiet. Pieczonego pstrąga urozmaici swym dodatkiem, a ja mam gotową kolację z kwiatkiem :-). Dlatego polecam – to świetna propozycja, by zaskoczyć dziewczynę czy żonę. Hmmm... ja w MAXpomysłach kulinarnych tonę…

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 01.06.2021

    Pstrąg to ulubiona ryba mojej rodziny. Wspaniałe smakuje z grilla doprawiona masełkiem czosnkowym oraz farszem ze świeżych listków bazyli. Smaczna i zdrowa alternatywa na letni obiad, serwowany w plenerze wśród pięknej przyrody. Polecam serdecznie ten przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg z cytryną i koperkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg z cytryną i koperkiemPstrąg z cytryną i koperkiem

Pstrąg jest jedną z najchętniej spożywanych ryb słodkowodnych w Polsce. Nic w tym dziwnego, jego mięso jest bowiem wyjątkowo smaczne. Jak je przygotować? Wypróbuj połączenia z cytryną i koperkiem z tego przepisu. Wybierz świeże ryby i przygotuj je bezpośrednio po zakupie – dzięki temu ich smak będzie doskonały. Dokładnie je umyj, usuń wnętrzności i osusz za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Następnie przypraw ryby drobno posiekanym, świeżym koperkiem, odpowiednią mieszanką przypraw i grilluj je z każdej strony. Poza sezonem sprawdzi się użycie patelni grillowej. Gotowe pstrągi skrop sokiem z cytryny, opcjonalnie możesz zamienić go na limonkowy, który charakteryzuje się intensywniejszym smakiem. Na wierzchu ryb ułóż plasterki cytrusów. Serwuj je z pieczywem, np. z chlebem razowym na żytnim zakwasie. Sprawdzi się również podanie ich z kolorową sałatką warzywną z rukoli, pomidorków koktajlowych i oliwy z oliwek. Koniecznie sprawdź nasz przepis na smaczną rybę i podziel się swoją opinią o tym daniu.