Jak usmażyć pstrąga? Jak długo trzymać na patelni?
Macie ochotę na pyszne rybne danie i chcecie się dowiedzieć, jak usmażyć pstrąga? To ryba wyjątkowa pod wieloma względami! Wystarczy zaledwie kilka minut na patelni, by smaczne, delikatne mięso pokryło się przyjemnie chrupiącą skórką. Pstrąga można podawać na wiele fascynujących sposobów – z grillowanymi warzywami, na surówce lub jedynie z dodatkiem soczystej cytryny. Zapraszamy do kuchni!
Pstrąg – co to za ryba? W jakich wodach pływa?
Drapieżne pstrągi należą do najbardziej popularnych ryb łowionych m.in. w naszym kraju. W zależności od odmiany występują w strumieniach, zimnych rzekach lub czystych jeziorach, żywiąc się głównie owadami, skorupiakami, a nawet mniejszymi rybami. Ze względu na delikatne i bardzo smaczne mięso, pstrągi są cenionymi rybami konsumpcyjnymi, dlatego hoduje się je w gospodarstwach rybackich lub sztucznie zasiedla młodymi okazami chłodne jeziora lub rzeki. W Polskich wodach żyją 3 odmiany pstrąga – łososiowy, tęczowy oraz potokowy, a w sklepach rybnych można kupić zarówno filety, jak i całe ryby wraz z głową, ale za to już wypatroszone. Jak smażyć pstrąga w całości lub w formie niewielkich kawałków?
Jak wybrać pstrąga w sklepie?
Kupując rybę w sklepie najlepiej zdecydować się na wybór nie mrożonego czy przetworzonego, lecz świeżego mięsa, ponieważ łatwo będziecie mogli sprawdzić, czy naprawdę jest przydatna do spożycia.
Przeglądając dostępne sztuki, należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy.
- Zapach – jeżeli pstrąg wydziela jedynie bardzo subtelny zapach, to znaczy, że śmiało można go kupować. Gdy aromat jest intensywny lub drażniący, lepiej zrezygnować z zakupu.
- Oczy – powinny być błyszczące i szkliste. Już niewielkie zmętnienie oznacza, że ryba nie należy do najświeższych.
- Skrzela – najlepiej, jeśli są krwistoczerwone albo różowe i pozbawione plam czy nacieków.
- Skóra i mięso – u świeżej ryby są jędrne oraz sprężyste. Warstwa mlecznego śluzu świadczy, że pstrąg nie nadaje się do spożycia.
Jak usmażyć pstrąga – filety?
Niewielkich rozmiarów filety można marynować, piec czy dusić, chociaż zazwyczaj najlepiej smakują po krótkiej obróbce termicznej na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażenie pstrąga w kawałkach zajmuje bardzo niewiele czasu i nie wymaga większego doświadczenia w kuchni, dlatego do przygotowania niewielkich kawałków ryby chętnie przystępują nawet osoby dopiero zaczynające swoją kuchenną przygodę.
Jak przygotować filety z patelni? W kilku bardzo prostych krokach.
- Za pomocą pęsety usuńcie pozostałe ości z tuszki.
- Rybę posólcie i zamarynujcie, używając do tego soku z cytryny lub rozgniecionych ząbków czosnku i soli.
- Odleżanego pstrąga możecie lekko spanierować w mące, dzięki czemu po kontakcie z gorącym tłuszczem soki nie będą pryskać.
- Na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzejcie olej lub masło klarowane. Smażenie najlepiej zacząć skórą do dołu, a gdy się już zarumieni, ostrożnie przełożyć na drugą stronę.
- Gotowe mięso należy podawać gorące.
Smażenie pstrąga w całości
Jak usmażyć pstrąga w całości? Wśród tych średniej wielkości ryb można znaleźć takie, które swobodnie się mieszczą na dużej patelni, umożliwiając przygotowanie w jednym kawałku, dzięki czemu mięso zachowuje naturalny smak i wyjątkową soczystość. Całą rybę można smażyć w panierce, owiniętą cienkimi plastrami szynki albo jedynie nafaszerowaną mieszanką z ziół i przypraw. W ten sposób można przygotować znakomitego pstrąga pikantnego wypełnionego nadzieniem z orzechów i czosnku, a następnie usmażonego w cieście, dzięki, któremu nabiera złocistego koloru oraz delikatnej chrupkości.
Dowiedzcie się również, jak zrobić stek z tuńczyka i jak go usmażyć, aby mięso zachowało swój wygląd i smak.
Miłośników intensywnych smaków zainteresują takie przepisy na pstrąga, w których naturalny zapach ryby miesza się z aromatem wędzonki, tworząc niepowtarzalny i arcysmaczny duet. Przyprawione w środku i na zewnątrz mięso wystarczy owinąć ciasno cienkimi plastrami surowego, wędzonego boczku, który pod wpływem wysokiej temperatury odda swój smak delikatnej rybie. Jak długo smażyć pstrąga na patelni grillowej i średnim ogniu? Dopóki skórka i boczek nie staną się chrupiące i zarumienione. Tak przygotowany pstrąg z grilla najlepiej smakuje w towarzystwie pieczonych warzyw lub pikantnej surówki. Smacznego!
Komentarze (0)