Przepisy na pstrąga

45 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (45)

Warzywne placki z cukinią, wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną - VIDEO
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Placki warzywne przygotowywane na wzór tych tradycyjnych, ziemniaczanych, są ciekawą propozycją n...
Pieczony pstrąg
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Połączenie delikatnej ryby z pysznym boczkiem podbije twoje podniebienie. Jeśli dotychczas serwow...
Pstrąg faszerowany kiszoną kapustą
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Jeśli szukasz propozycji na smaczną rybę na Boże Narodzenie, to jesteś w odpowiednim miejscu. Wyp...
Pstrąg z grilla
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Aby przyrządzić smaczną rybę z grilla, na początek przygotuj wypatroszone pstrągi średniej wielko...
Kapusta z grzybami
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Swoją popularność zawdzięcza aromatowi suszonych grzybów i delikatnej kwaśnej nucie. Kapusta wigi...
Pstrąg faszerowany warzywami
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Pstrąg należy do najszlachetniejszych ryb słodkowodnych – jego mięso jest delikatne, chude i wyją...
Pstrąg z cytryną i koperkiem
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pstrąg jest jedną z najchętniej spożywanych ryb słodkowodnych w Polsce. Nic w tym dziwnego, jego...
Pstrąg zapiekany
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pstrąg jest wyśmienitą rybą – poznaj sposób przygotowania, który wydobędzie z niego pełnię smaku...
Ziołowe pstrągi z rusztu
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Ziołowe pstrągi z rusztu – przyrządzisz je na grillu lub w piekarniku, świetnie sprawdzą się na k...
Pstrąg w migdałach
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Pstrąg cechuje się tym, że jego mięso jest bardzo delikatne, doskonale łączy się zatem z różnymi...
Sałatka Cezar z wędzonym pstrągiem
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatkę Cezar serwuje się zazwyczaj z kurczakiem. Jeśli chcesz ją jednak nieco odmienić, dobrą al...
Sałatka z fasolka szparagową i wędzonym pstrągiem
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wędzony pstrąg często kojarzy się z pysznym posiłkiem po całym dniu górskich wędrówek lub nadmors...
Pstrąg pikantny
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Grillowany pstrąg z kaparami
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Grill to idealna okazja do przygotowania smacznych przekąsek na świeżym powietrzu. Z reguły na ru...
Grillowany pstrąg
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Grillowany pstrąg to propozycja na prostą i zarazem wyśmienitą potrawę, która zachwyci każdego sw...
Pstrąg pieczony z opiekanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ryby zdecydowanie zbyt rzadko goszczą w menu Polaków. Starajmy się to zmienić. Na dzisiejszy obia...
Pomidorowe pstrągi
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pstrąg po polsku II
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pstrąg z wody
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pstrąg z ziołami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Pstrąg saute
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PstrągPstrąg

Przygotowywanie znakomitych potraw z pstrąga ma w Polsce kilkusetletnią tradycję. Najwyższa pora przypomnieć sobie starodawne przepisy i dopasować je do własnych upodobań. Pstrąg to ryba wyjątkowa – mięso zachwyca delikatnością i słodkawym smakiem. Jego przyrządzenie pozostawia kucharzom dużą swobodę. Znajdźcie dla niego miejsce na ruszcie w czasie letniego grillowania, a gdy aura nie sprzyja, rozgrzejcie piekarniki albo patelnie. Podobno ryby głosu nie mają – po uczcie z pstrągiem w roli głównej też zaniemówicie z wrażenia.

Dla kogo?

W kuchni czujecie się jak ryba w wodzie? Zatem wyczarowanie kapitalnych rybnych dań nie będzie stanowiło dla Was problemu. Dopiero zaczynacie naukę gotowania? W tym przypadku też postawcie na pstrąga. Nie wymaga dużej uwagi i skomplikowanych manewrów.

Na jaką okazję?

Pomimo tego, że w przeszłości ryby uznawano za produkty postne, goszczące najczęściej na stołach najbiedniejszych, współcześnie śmiało można uznać je za wyjątkowy frykas. O ile po tuńczyka i łososia sięga się coraz częściej bez szczególnej okazji, o tyle pstrąg uświetni każdy świąteczny stół. Bardzo dobrze znosi gotowanie, więc na przystawkę podajcie zupę rybną. Idźcie za ciosem, przygotowując danie główne. Pieczony pstrąg z dodatkami (np. kaparami, migdałami, szparagami) olśni wszystkich zebranych przy stole.

Czy wiesz, że?

Nie trzeba być zapalonym wędkarzem, by móc cieszyć się smakiem pstrąga. Bez problemu znajdziecie go w sklepach rybnych. Podczas zakupów kierujcie się kilkoma wytycznymi. Ryba powinna mieć błyszczące łuski o niebieskawym, ewentualnie zielonkawym odcieniu. Intensywnie czerwone skrzela oraz błyszczące oczy to znaki, dzięki którym wiadomo, że pstrąga warto wziąć ze sobą do domu.

Dla urozmaicenia:

Do tej pory nie próbowaliście faszerowanego pstrąga? Czas to zmienić! Współgra on z większością dodatków. Kierując się najbardziej klasycznymi recepturami, nadzienie do ryby skomponujcie z selera, korzenia i natki pietruszki oraz marchewki. Fantastycznie smakuje z ziołowym masłem. Pstrąga można zapiekać z grzybami, porem, suszonymi pomidorami. To dopiero początek rybnej przygody!