Dania i potrawy z pstrąga | Przepisy.pl pixel

Przepisy na pstrąga

41 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PstrągPstrąg

Przygotowywanie znakomitych potraw z pstrąga ma w Polsce kilkusetletnią tradycję. Najwyższa pora przypomnieć sobie starodawne przepisy i dopasować je do własnych upodobań. Pstrąg to ryba wyjątkowa – mięso zachwyca delikatnością i słodkawym smakiem. Jego przyrządzenie pozostawia kucharzom dużą swobodę. Znajdźcie dla niego miejsce na ruszcie w czasie letniego grillowania, a gdy aura nie sprzyja, rozgrzejcie piekarniki albo patelnie. Podobno ryby głosu nie mają – po uczcie z pstrągiem w roli głównej też zaniemówicie z wrażenia.

Dla kogo?

W kuchni czujecie się jak ryba w wodzie? Zatem wyczarowanie kapitalnych rybnych dań nie będzie stanowiło dla Was problemu. Dopiero zaczynacie naukę gotowania? W tym przypadku też postawcie na pstrąga. Nie wymaga dużej uwagi i skomplikowanych manewrów.

Na jaką okazję?

Pomimo tego, że w przeszłości ryby uznawano za produkty postne, goszczące najczęściej na stołach najbiedniejszych, współcześnie śmiało można uznać je za wyjątkowy frykas. O ile po tuńczyka i łososia sięga się coraz częściej bez szczególnej okazji, o tyle pstrąg uświetni każdy świąteczny stół. Bardzo dobrze znosi gotowanie, więc na przystawkę podajcie zupę rybną. Idźcie za ciosem, przygotowując danie główne. Pieczony pstrąg z dodatkami (np. kaparami, migdałami, szparagami) olśni wszystkich zebranych przy stole.

Czy wiesz, że?

Nie trzeba być zapalonym wędkarzem, by móc cieszyć się smakiem pstrąga. Bez problemu znajdziecie go w sklepach rybnych. Podczas zakupów kierujcie się kilkoma wytycznymi. Ryba powinna mieć błyszczące łuski o niebieskawym, ewentualnie zielonkawym odcieniu. Intensywnie czerwone skrzela oraz błyszczące oczy to znaki, dzięki którym wiadomo, że pstrąga warto wziąć ze sobą do domu.

Dla urozmaicenia:

Do tej pory nie próbowaliście faszerowanego pstrąga? Czas to zmienić! Współgra on z większością dodatków. Kierując się najbardziej klasycznymi recepturami, nadzienie do ryby skomponujcie z selera, korzenia i natki pietruszki oraz marchewki. Fantastycznie smakuje z ziołowym masłem. Pstrąga można zapiekać z grzybami, porem, suszonymi pomidorami. To dopiero początek rybnej przygody!