Dania i potrawy z pstrąga | Przepisy.pl pixel

Przepisy na pstrąga

41 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - PstrągPstrąg

Przygotowywanie znakomitych potraw z pstrąga ma w Polsce kilkusetletnią tradycję. Najwyższa pora przypomnieć sobie starodawne przepisy i dopasować je do własnych upodobań. Pstrąg to ryba wyjątkowa – mięso zachwyca delikatnością i słodkawym smakiem. Jego przyrządzenie pozostawia kucharzom dużą swobodę. Znajdźcie dla niego miejsce na ruszcie w czasie letniego grillowania, a gdy aura nie sprzyja, rozgrzejcie piekarniki albo patelnie. Podobno ryby głosu nie mają – po uczcie z pstrągiem w roli głównej też zaniemówicie z wrażenia.

Dla kogo?

W kuchni czujecie się jak ryba w wodzie? Zatem wyczarowanie kapitalnych rybnych dań nie będzie stanowiło dla Was problemu. Dopiero zaczynacie naukę gotowania? W tym przypadku też postawcie na pstrąga. Nie wymaga dużej uwagi i skomplikowanych manewrów.

Na jaką okazję?

Pomimo tego, że w przeszłości ryby uznawano za produkty postne, goszczące najczęściej na stołach najbiedniejszych, współcześnie śmiało można uznać je za wyjątkowy frykas. O ile po tuńczyka i łososia sięga się coraz częściej bez szczególnej okazji, o tyle pstrąg uświetni każdy świąteczny stół. Bardzo dobrze znosi gotowanie, więc na przystawkę podajcie zupę rybną. Idźcie za ciosem, przygotowując danie główne. Pieczony pstrąg z dodatkami (np. kaparami, migdałami, szparagami) olśni wszystkich zebranych przy stole.

Czy wiesz, że?

Nie trzeba być zapalonym wędkarzem, by móc cieszyć się smakiem pstrąga. Bez problemu znajdziecie go w sklepach rybnych. Podczas zakupów kierujcie się kilkoma wytycznymi. Ryba powinna mieć błyszczące łuski o niebieskawym, ewentualnie zielonkawym odcieniu. Intensywnie czerwone skrzela oraz błyszczące oczy to znaki, dzięki którym wiadomo, że pstrąga warto wziąć ze sobą do domu.

Dla urozmaicenia:

Do tej pory nie próbowaliście faszerowanego pstrąga? Czas to zmienić! Współgra on z większością dodatków. Kierując się najbardziej klasycznymi recepturami, nadzienie do ryby skomponujcie z selera, korzenia i natki pietruszki oraz marchewki. Fantastycznie smakuje z ziołowym masłem. Pstrąga można zapiekać z grzybami, porem, suszonymi pomidorami. To dopiero początek rybnej przygody!