Wędzenie ryb krok po kroku – jak przygotować ryby do wędzenia?

Samodzielne wędzenie mięs to coraz popularniejsze hobby. Wiele osób posiadających działki stawia na nich własne małe wędzarnie. Przede wszystkim najchętniej wędzone jest mięso wieprzowe lub wołowe. Wiele osób zapomina, że własnoręcznie można uwędzić również rybę. Jak to zrobić? Przedstawiamy sposób na wędzenie ryb krok po kroku.

Czy warto samemu wędzić ryby?

Warto wiedzieć, że wędzenie to nie tylko sposób na dodanie mięsu ciekawych aromatów. Oprócz tego jest to również naturalny sposób na jego konserwację. Tak przygotowane ryby dłużej zachowają trwałość/ przydatność do spożycia. Można je jeść bez dodatków lub jako część całych dań z ryb. Skoro wiec wędzenie jest takie dobre to czy nie lepiej kupować takie ryby w sklepach?

Wędzona makrela czy inne gatunki dostępne w sklepach cieszą się ogromną popularnością, lecz nie zawsze wiadomo, w jaki sposób zostały „uwędzone”, dlatego też warto wybierać dobrze znane nam i sprawdzone przez inspekcję sanitarną wędzarnie. Bywa tak, że nie miały one nawet styczności z klasycznym dymem. Ich kolor i aromat mógł zostać uzyskany poprzez wykorzystanie aromatu dymu wędzarniczego. Warto więc postawić na tradycję i od czasu do czasu samodzielnie uwędzić rybę lub zlecić to komuś, kto posiada bezpieczną i sprawdzoną wędzarnię.

Jakie ryby do wędzenia?

Zauważyć można, że coraz więcej osób przekonuje się do samodzielnego wędzenia ryb. Jeśli posiadacie własną wędzarnię i podjęliście decyzję o wędzeniu ryb, na pewno zastanawiacie się, od jakiej zacząć.

Otóż do wędzenia nadaje się tak naprawdę każda dostępna w Polsce ryba. Nie ważne czy jest chuda, tłusta, słodko czy słonowodna. Uwędzić możecie np. łososia, makrele, węgorza, dorsza, pstrąga czy wigilijnego karpia. O ile w ten sposób możecie przygotować każdą rybę, to od jej gatunku zależeć będzie sposób wędzenia. Najważniejsze jest to, aby ryby były świeże i dobrze wypatroszone. Bez łusek, oczu i skrzeli.

Wędzenie węgorza

Jedną z najchętniej wędzonych ryb jest węgorz. Przygotowanie jej jest stosunkowo proste. Najpierw należy dobrze oczyścić ją ze śluzu i wypatroszyć. Po sprawieniu rybę należy porządnie natrzeć solą zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Osolonego węgorza odstawiamy na 24 H. Następnego dnia płuczemy go oraz wycieramy do sucha.

Do wędzenia węgorza polecamy użyć drewna olchowego lub z drzew owocowych. Nadadzą mu wspaniałego aromatu. Węgorza należy wędzić ok. 4 godziny. Pierwsze 3,5 godziny w temperaturze ok. 60°C natomiast ostatnie pół godziny w temp. ok. 80°C.

Wędzenie karpia

Wędzony karp to danie chętnie wybierane na Wigilię i święta. Podobnie jak w przypadku węgorza najpierw należy oczyścić go ze śluzu. Kolejnym krokiem jest zdecydowane odcięcie głowy ostrym nożem.

Karp to ryba posiadająca łuski dlatego również należy się ich pozbyć. Po zewnętrznym oczyszczeniu usuwamy wnętrzności. Polecamy wędzić karpia pokrojonego w tzw. dzwonki, czyli plastry. Tak przygotowaną rybę pozostawcie w solance na 10-12 godzin.

Przed wędzeniem rybę wyjmijcie z solanki i dokładnie osuszcie. Karpia najlepiej wędzić drewnem dębu, buku lub olchy. Cały proces powinien trwać 4 godziny. Pierwszy – 3,5 godziny gdzie rybę wędzimy w 70°C i drugi – 0,5 godziny w temperaturze 85°C.

Jak wędzić pstrąga?

Chcecie, ale nie wiecie, jak wędzić pstrąga? Zacznijcie od przygotowania go w ten sam sposób, co karpia. Oczyśćcie go z zewnątrz, jak i wewnątrz. Następnie umieśćcie w solance na maksymalnie 8 H. Po tym czasie pstrąg musi zostać dobrze osuszyć i można rozpocząć wędzenie. Pstrąga najlepiej wędzić w całości, bez krojenia. Czas wędzenia to 2 H w temperaturze 50° C i ostatnie 10 min w temp. 70° C.

Jakie przyprawy do wędzenia ryb?

Przyprawy pozwalają wydobyć z wędzonych ryb wspaniałe smaki i aromaty. Podstawą do każdego wędzenia jest sól. Z niej wykonuje się odpowiednią solankę, w której ryby marynują się przez kilka godzin przed wędzeniem.

Oprócz soli do przyprawienia ryb można użyć również ziół takich jak tymianek, rozmaryn czy oregano. Do doprawienia sprawdza się również czosnek i jałowiec. Należy pamiętać, że ryba to mięso niezwykle delikatne i łatwo je zepsuć zbyt dużą ilością przypraw.

Wędzenie ryb na ważne okazje

Wędzenie ryb to świetny sposób na uzyskanie smacznego i dłużej zachowującego świeżość mięsa. Mamy nadzieję, że udało nam się zachęcić Was do ich samodzielnego przygotowania. Możecie spróbować od uwędzenia karpia na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Próbujcie i eksperymentujcie, na pewno będzie pysznie. Życzymy smacznego!