Pstrąg zapiekany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg zapiekany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
202 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 plastrów

15 gramów

250 gramów

200 gramów

2 sztuki

10 sztuk

10 łyżek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i borowiki pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni z masłem, aż zrobią się rumiane.

Pstrąg zapiekany - Krok 1

Krok 2

Dodaj starty ser i dopraw całość łyżeczką przyprawy Knorr.

Pstrąg zapiekany - Krok 2

Krok 3

Filety z pstrąga skop oliwą i posyp przyprawą Knorr.

Pstrąg zapiekany - Krok 3

Krok 4

Na każdym rozłóż plaster szynki, następnie ułóż farsz z grzybów i sera. Zwiń i zepnij wykałaczką.

Pstrąg zapiekany - Krok 4

Krok 5

Układaj roladki w naczyniu żaroodpornym. Zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Pamiętaj, aby przed podaniem usunąć wykałaczki.

Pstrąg zapiekany - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg zapiekany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg zapiekanyPstrąg zapiekany

Pstrąg jest wyśmienitą rybą – poznaj sposób przygotowania, który wydobędzie z niego pełnię smaku. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak upiec roladki z pstrąga nadziewane oscypkiem oraz grzybami. Najlepiej sprawdzą się borowiki, jednak zastąpisz je także np. podgrzybkami lub kurkami. Grzyby i białą cebulę pokrój w kostkę, po czym podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu. Oscypek zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do składników na patelni, a całość posyp szczyptą przyprawy uniwersalnej. Skrop filety z pstrąga oliwą i oprósz wielowarzywną przyprawą, a następnie na każdym z nich ułóż plaster wędzonej szynki. Na wierzchu umieść grzybowo-serowy farsz i zwiń nadziane kawałki ryby w ruloniki. Powstałe w ten sposób roladki zepnij wykałaczkami i włóż do naczynia żaroodpornego. Pstrąga podawaj bezpośrednio po upieczeniu. Znakomitym dodatkiem do tego dania będą gotowane lub pieczone ziemniaki oraz prosta sałatka na bazie miksu sałat albo mizeria. Sprawdź, jakie to pyszne danie na elegancki obiad.