Pstrąg zapiekany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg zapiekany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
202 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

215 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 plastrów

15 gramów

250 gramów

200 gramów

2 sztuki

10 sztuk

10 łyżek

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i borowiki pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni z masłem, aż zrobią się rumiane.

Pstrąg zapiekany - Krok 1

Krok 2

Dodaj starty ser i dopraw całość łyżeczką przyprawy Knorr.

Pstrąg zapiekany - Krok 2

Krok 3

Filety z pstrąga skop oliwą i posyp przyprawą Knorr.

Pstrąg zapiekany - Krok 3

Krok 4

Na każdym rozłóż plaster szynki, następnie ułóż farsz z grzybów i sera. Zwiń i zepnij wykałaczką.

Pstrąg zapiekany - Krok 4

Krok 5

Układaj roladki w naczyniu żaroodpornym. Zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Pamiętaj, aby przed podaniem usunąć wykałaczki.

Pstrąg zapiekany - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg zapiekany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg zapiekany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg zapiekanyPstrąg zapiekany

Pstrąg jest wyśmienitą rybą – poznaj sposób przygotowania, który wydobędzie z niego pełnię smaku. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak upiec roladki z pstrąga nadziewane oscypkiem oraz grzybami. Najlepiej sprawdzą się borowiki, jednak zastąpisz je także np. podgrzybkami lub kurkami. Grzyby i białą cebulę pokrój w kostkę, po czym podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu. Oscypek zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do składników na patelni, a całość posyp szczyptą przyprawy uniwersalnej. Skrop filety z pstrąga oliwą i oprósz wielowarzywną przyprawą, a następnie na każdym z nich ułóż plaster wędzonej szynki. Na wierzchu umieść grzybowo-serowy farsz i zwiń nadziane kawałki ryby w ruloniki. Powstałe w ten sposób roladki zepnij wykałaczkami i włóż do naczynia żaroodpornego. Pstrąga podawaj bezpośrednio po upieczeniu. Znakomitym dodatkiem do tego dania będą gotowane lub pieczone ziemniaki oraz prosta sałatka na bazie miksu sałat albo mizeria. Sprawdź, jakie to pyszne danie na elegancki obiad.