
Składniki
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypatrosz każdą rybę dokładnie, obetnij skrzela, usuń łuski i płetwy. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Krok 2
Natrzyj wyczyszczone ryby przyprawą Knorr, papryką i skrop sokiem z cytryny. Dopraw rybę również na wierzchu.
Krok 3
Włóż do wnętrza ryb sporo wiórków masła. Jeżeli chcesz, aby ryba miała chrupiącą skórkę, włóż ją w specjalny ruszt i połóż na grillu. Piecz pstrągi na grillu około 20 minut.
Dobra rada:
Możesz rybę piec w folii aluminiowej, będzie wtedy delikatna i soczysta.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i proste danie, wykorzystaj nasz przepis. To chrupiący pstrąg z grilla, który możesz zrobić nie tylko latem, ale także przez cały rok, wykorzystując piekarnik, patelnię grillową lub grill elektryczny. Aby przyrządzić tę smaczną rybę, przygotuj wypatroszone pstrągi średniej wielkości. Ryby nie powinny rozpaść się podczas grillowania, więc dla pewności owiń je dokładnie folią aluminiową. Natrzyj je przyprawami na zewnątrz i w środku: pietruszką, słodką papryką, świeżo zmielonym pieprzem. Natnij ryby z obu stron, aby mięso przeniknęło smakiem i aromatem dodatków. Do środka włóż gałązki rozmarynu, plastry cytryny i ząbki czosnku. Jeśli chcesz uzyskać pieczonego pstrąga z chrupiącą skórką, pamiętaj, aby ryby przygotowywać na specjalnym ruszcie. Wcześniej wysmaruj go dokładnie oliwą z oliwek. Spróbuj pstrąga z grilla w takiej odsłonie i koniecznie podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego!
Dla kogo?
Pstrąg z piekarnika chrupiący skradnie z pewnością kulinarne serca miłośników rybnych dań, którzy szukają urozmaicenia dla klasycznych przepisów.
Na jaką okazję?
Pieczony pstrąg z chrupiącą skórką to doskonały pomysł na codzienny, ale i świąteczny obiad. O przepisie nie zapominaj również w porze kolacji – ryba świetnie wpisuje się w wieczorne menu.
Czy wiesz, że?
Pstrąg jest rybą, która żyje w rzekach o dość rwącym prądzie. Znajdziecie je przede wszystkim w górnych odcinkach rzek. W zależności od gatunku pstrąg osiąga różną masę, np. pstrąg tęczowy może ważyć nawet 12 kg, podczas gdy źródlany jedynie 4,4 kg.
Dla urozmaicenia:
Ryba z piekarnika z chrupiącą skórką to nie tylko pstrąg. Równie dobrze sprawdzą się dorsze czy łososie. Danie serwuj ozdobione ćwiartkami cytryny, listkami świeżej bazylii oraz posypane kurkumą i kolendrą. Chrupiącego pstrąga z grilla podawaj z sypkim ryżem, kaszą, talarkami z ziemniaków lub grillowanymi warzywami.