Chrupiący pstrąg z grilla – przepis z chrupką skórką | Przepisy.pl pixel

Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

914 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

301 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypatrosz każdą rybę dokładnie, obetnij skrzela, usuń łuski i płetwy. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

Krok 2

Natrzyj wyczyszczone ryby przyprawą Knorr, papryką i skrop sokiem z cytryny. Dopraw rybę również na wierzchu.

Krok 3

Włóż do wnętrza ryb sporo wiórków masła. Jeżeli chcesz, aby ryba miała chrupiącą skórkę, włóż ją w specjalny ruszt i połóż na grillu. Piecz pstrągi na grillu około 20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz rybę piec w folii aluminiowej, będzie wtedy delikatna i soczysta.

7

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK! Pstrąg najbardziej z tego słynie, że lubi popływać w cytrynie, ten aromat i nuty smakowe, są dla rybki wyjątkowe!!! :) Przepis ten jest idealny, szczególnie na dzień upalny!!! Najlepiej smakuje w morskim klimacie, czy Wy też tak uważacie??? ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 28.06.2021

    TAK. Proponuję pstrąga podać z czarnym ryżem, sosem morelowym, oraz z grillowaną papryką i zestawem pomidorowym. Także jako załącznik - ugotowana ciecierzyca zmieszana ze szpinakiem i serkiem ricotta świetnie sprawdzi się tu… i mamy rybkę jak ze snu. Jako kropkę nad „i” - posypię danie słonecznikiem prażonym. Oto pstrąg z grilla z chrupiącą skórką o statusie wymarzonym…

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 28.06.2021

    Tak. Proponuję wakacyjnego pstrąga z grilla a jak, ale z rabarbarem. Robiłam jest pyszny, trochę się pochwalę. Bo wakacje na maxa to nie tylko z komarami ale też fajnymi letnimi smakami. Rabarbar obieram i na kawałki kroję, przesmażam z cebulką na maśle, imbirem, chili, to ulubione smaki moje. Farszem nadziewam rybę, miętę wkładam i spinam wykałaczkami. Już myślę jak kusi obłędnymi smakami. Jeszcze cytrynka do podania też może być z grilla. Czeka nas uczta i przyjemna konsumpcji chwila.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 20.06.2021

    TAK. Rybę dokładnie oczyścimy, umyjemy, my zajadać ją bardzo chcemy! Marynatę do ryby z oliwy, soku z cytryny, rozmarynu, czosnku, soli i pieprzu przygotuję - niechaj latem pstrąg na naszych stołach króluje! Przygotowaną mieszanką dokładnie mojego pstrąga z wierzchu i w środku będę nacierała i na efekty pracy czekała. Do wnętrza ryby wióry masła włożę - pyszny będzie pstrąg, gdy ciepło jest na dworze! Następnie na grillu na 20 minut rybkę położymy - na taką ucztę się cieszymy. SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irmina

    Irmina , 18.06.2021

    TAK. Ja masło przygotowuje z czosnkiem i ziołami, dodaje pysznego aromatu. A na wierzch do pieczenia rybę okładam plastrami cytryny. Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Dlugosz

    Andrzej Dlugosz , 30.07.2017

    żona bardzo mnie pochwaliła mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg z grilla z chrupiącą skórkąPstrąg z grilla z chrupiącą skórką

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i proste danie, wykorzystaj nasz przepis. To chrupiący pstrąg z grilla, który możesz zrobić nie tylko latem, ale także przez cały rok, wykorzystując piekarnik, patelnię grillową lub grill elektryczny. Aby przyrządzić tę smaczną rybę, przygotuj wypatroszone pstrągi średniej wielkości. Ryby nie powinny rozpaść się podczas grillowania, więc dla pewności owiń je dokładnie folią aluminiową. Natrzyj je przyprawami na zewnątrz i w środku: pietruszką, słodką papryką, świeżo zmielonym pieprzem. Natnij ryby z obu stron, aby mięso przeniknęło smakiem i aromatem dodatków. Do środka włóż gałązki rozmarynu, plastry cytryny i ząbki czosnku. Jeśli chcesz uzyskać pieczonego pstrąga z chrupiącą skórką, pamiętaj, aby ryby przygotowywać na specjalnym ruszcie. Wcześniej wysmaruj go dokładnie oliwą z oliwek. Spróbuj pstrąga z grilla w takiej odsłonie i koniecznie podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego!

Dla kogo?

Pstrąg z piekarnika chrupiący skradnie z pewnością kulinarne serca miłośników rybnych dań, którzy szukają urozmaicenia dla klasycznych przepisów.

Na jaką okazję?

Pieczony pstrąg z chrupiącą skórką to doskonały pomysł na codzienny, ale i świąteczny obiad. O przepisie nie zapominaj również w porze kolacji – ryba świetnie wpisuje się w wieczorne menu.

Czy wiesz, że?

Pstrąg jest rybą, która żyje w rzekach o dość rwącym prądzie. Znajdziecie je przede wszystkim w górnych odcinkach rzek. W zależności od gatunku pstrąg osiąga różną masę, np. pstrąg tęczowy może ważyć nawet 12 kg, podczas gdy źródlany jedynie 4,4 kg.

Dla urozmaicenia:

Ryba z piekarnika z chrupiącą skórką to nie tylko pstrąg. Równie dobrze sprawdzą się dorsze czy łososie. Danie serwuj ozdobione ćwiartkami cytryny, listkami świeżej bazylii oraz posypane kurkumą i kolendrą. Chrupiącego pstrąga z grilla podawaj z sypkim ryżem, kaszą, talarkami z ziemniaków lub grillowanymi warzywami.