Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

903 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypatrosz każdą rybę dokładnie, obetnij skrzela, usuń łuski i płetwy. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

Krok 2

Natrzyj wyczyszczone ryby przyprawą Knorr, papryką i skrop sokiem z cytryny. Dopraw rybę również na wierzchu.

Krok 3

Włóż do wnętrza ryb sporo wiórków masła. Jeżeli chcesz, aby ryba miała chrupiącą skórkę, włóż ją w specjalny ruszt i połóż na grillu. Piecz pstrągi na grillu około 20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz rybę piec w folii aluminiowej, będzie wtedy delikatna i soczysta.

2

Opinie o przepisie

  • Andrzej Dlugosz

    Andrzej Dlugosz , 30.07.2017

    żona bardzo mnie pochwaliła mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg z grilla z chrupiącą skórkąPstrąg z grilla z chrupiącą skórką

Aby przyrządzić smaczną rybę z grilla, na początek przygotuj wypatroszone pstrągi średniej wielkości (równie dobrze sprawdzą się dorsze czy łososie). Ryby te nie powinny rozpaść się podczas grillowania, więc dla pewności owiń je dokładnie folią aluminiową. Natrzyj je przyprawami na zewnątrz i w środku: pietruszką, słodką papryką, świeżo zmielonym pieprzem. Natnij ryby z obu stron, aby je wchłonęły. Do środka włóż dodatkowo gałązki rozmarynu, plastry cytryny i ząbki czosnku. Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą skórkę, pamiętaj aby przygotowywać je na specjalnym ruszcie do przyrządzania ryb. Wcześniej wysmaruj go dokładnie oliwą z oliwek. Jeśli pogoda nie sprzyja grillowaniu, możesz przygotować ją w piekarniku – będzie równie delikatna i soczysta. Rybę serwuj ozdobioną ćwiartkami cytryny, listkami świeżej bazylii oraz posypaną kurkumą i kolendrą. Podawaj z sypkim ryżem, kaszą, talarkami z ziemniaków lub grillowanymi warzywami. Spróbuj i koniecznie podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego.