Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

912 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

292 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypatrosz każdą rybę dokładnie, obetnij skrzela, usuń łuski i płetwy. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

Krok 2

Natrzyj wyczyszczone ryby przyprawą Knorr, papryką i skrop sokiem z cytryny. Dopraw rybę również na wierzchu.

Krok 3

Włóż do wnętrza ryb sporo wiórków masła. Jeżeli chcesz, aby ryba miała chrupiącą skórkę, włóż ją w specjalny ruszt i połóż na grillu. Piecz pstrągi na grillu około 20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz rybę piec w folii aluminiowej, będzie wtedy delikatna i soczysta.

7

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK! Pstrąg najbardziej z tego słynie, że lubi popływać w cytrynie, ten aromat i nuty smakowe, są dla rybki wyjątkowe!!! :) Przepis ten jest idealny, szczególnie na dzień upalny!!! Najlepiej smakuje w morskim klimacie, czy Wy też tak uważacie??? ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 28.06.2021

    TAK. Proponuję pstrąga podać z czarnym ryżem, sosem morelowym, oraz z grillowaną papryką i zestawem pomidorowym. Także jako załącznik - ugotowana ciecierzyca zmieszana ze szpinakiem i serkiem ricotta świetnie sprawdzi się tu… i mamy rybkę jak ze snu. Jako kropkę nad „i” - posypię danie słonecznikiem prażonym. Oto pstrąg z grilla z chrupiącą skórką o statusie wymarzonym…

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 28.06.2021

    Tak. Proponuję wakacyjnego pstrąga z grilla a jak, ale z rabarbarem. Robiłam jest pyszny, trochę się pochwalę. Bo wakacje na maxa to nie tylko z komarami ale też fajnymi letnimi smakami. Rabarbar obieram i na kawałki kroję, przesmażam z cebulką na maśle, imbirem, chili, to ulubione smaki moje. Farszem nadziewam rybę, miętę wkładam i spinam wykałaczkami. Już myślę jak kusi obłędnymi smakami. Jeszcze cytrynka do podania też może być z grilla. Czeka nas uczta i przyjemna konsumpcji chwila.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 20.06.2021

    TAK. Rybę dokładnie oczyścimy, umyjemy, my zajadać ją bardzo chcemy! Marynatę do ryby z oliwy, soku z cytryny, rozmarynu, czosnku, soli i pieprzu przygotuję - niechaj latem pstrąg na naszych stołach króluje! Przygotowaną mieszanką dokładnie mojego pstrąga z wierzchu i w środku będę nacierała i na efekty pracy czekała. Do wnętrza ryby wióry masła włożę - pyszny będzie pstrąg, gdy ciepło jest na dworze! Następnie na grillu na 20 minut rybkę położymy - na taką ucztę się cieszymy. SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irmina

    Irmina , 18.06.2021

    TAK. Ja masło przygotowuje z czosnkiem i ziołami, dodaje pysznego aromatu. A na wierzch do pieczenia rybę okładam plastrami cytryny. Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Dlugosz

    Andrzej Dlugosz , 30.07.2017

    żona bardzo mnie pochwaliła mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Puree z kalafiora
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg z grilla z chrupiącą skórkąPstrąg z grilla z chrupiącą skórką

Aby przyrządzić smaczną rybę z grilla, na początek przygotuj wypatroszone pstrągi średniej wielkości (równie dobrze sprawdzą się dorsze czy łososie). Ryby te nie powinny rozpaść się podczas grillowania, więc dla pewności owiń je dokładnie folią aluminiową. Natrzyj je przyprawami na zewnątrz i w środku: pietruszką, słodką papryką, świeżo zmielonym pieprzem. Natnij ryby z obu stron, aby je wchłonęły. Do środka włóż dodatkowo gałązki rozmarynu, plastry cytryny i ząbki czosnku. Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą skórkę, pamiętaj aby przygotowywać je na specjalnym ruszcie do przyrządzania ryb. Wcześniej wysmaruj go dokładnie oliwą z oliwek. Jeśli pogoda nie sprzyja grillowaniu, możesz przygotować ją w piekarniku – będzie równie delikatna i soczysta. Rybę serwuj ozdobioną ćwiartkami cytryny, listkami świeżej bazylii oraz posypaną kurkumą i kolendrą. Podawaj z sypkim ryżem, kaszą, talarkami z ziemniaków lub grillowanymi warzywami. Spróbuj i koniecznie podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego.