Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

906 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

278 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wypatrosz każdą rybę dokładnie, obetnij skrzela, usuń łuski i płetwy. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

Krok 2

Natrzyj wyczyszczone ryby przyprawą Knorr, papryką i skrop sokiem z cytryny. Dopraw rybę również na wierzchu.

Krok 3

Włóż do wnętrza ryb sporo wiórków masła. Jeżeli chcesz, aby ryba miała chrupiącą skórkę, włóż ją w specjalny ruszt i połóż na grillu. Piecz pstrągi na grillu około 20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz rybę piec w folii aluminiowej, będzie wtedy delikatna i soczysta.

2

Opinie o przepisie

  • Andrzej Dlugosz

    Andrzej Dlugosz , 30.07.2017

    żona bardzo mnie pochwaliła mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg z grilla z chrupiącą skórką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg z grilla z chrupiącą skórkąPstrąg z grilla z chrupiącą skórką

Aby przyrządzić smaczną rybę z grilla, na początek przygotuj wypatroszone pstrągi średniej wielkości (równie dobrze sprawdzą się dorsze czy łososie). Ryby te nie powinny rozpaść się podczas grillowania, więc dla pewności owiń je dokładnie folią aluminiową. Natrzyj je przyprawami na zewnątrz i w środku: pietruszką, słodką papryką, świeżo zmielonym pieprzem. Natnij ryby z obu stron, aby je wchłonęły. Do środka włóż dodatkowo gałązki rozmarynu, plastry cytryny i ząbki czosnku. Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą skórkę, pamiętaj aby przygotowywać je na specjalnym ruszcie do przyrządzania ryb. Wcześniej wysmaruj go dokładnie oliwą z oliwek. Jeśli pogoda nie sprzyja grillowaniu, możesz przygotować ją w piekarniku – będzie równie delikatna i soczysta. Rybę serwuj ozdobioną ćwiartkami cytryny, listkami świeżej bazylii oraz posypaną kurkumą i kolendrą. Podawaj z sypkim ryżem, kaszą, talarkami z ziemniaków lub grillowanymi warzywami. Spróbuj i koniecznie podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego.