Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

23

heart
206 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

409 osób wydrukowało

Pobierz pdf

728 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

1 szczypta

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Awokado obierz i pokrój w grubą kostkę. Cebulkę dymkę pokrój w piórka, szczypior i kolendrę drobno posiekaj. Pomidorki przekrój na pół, jaja pokrój w grubą kostkę.

Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - Krok 1

Krok 2

W dużej misce pomieszaj ketchup, majonez i ocet balsamiczny , połącz z pozostałymi składnikami.

Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeżeli lubisz pikantne smaki dodaj do sałatki drobno posiekaną ostrą papryczkę chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokadoTunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado

Tunacado salad, czyli sałatka z tuńczykiem i awokado, jest świetną propozycją na wykwintną przekąskę, która doskonale sprawdzi się na przyjęciach. Do jej przygotowania wybierz dojrzałe awokado. Jak je rozpoznać? Zwróć uwagę na skórkę owocu: powinna być intensywnie zielona, bez czarnych plamek na powierzchni. Wszelkie zaczernienia będą oznaką zepsucia. Sprawdź również miękkość owocu, miąższ powinien uginać się pod naciskiem dłoni, ale jednocześnie powracać do swojego pierwotnego kształtu. Idealne awokado, wraz z ugotowanymi jajkami, pokrój w grubą kostkę, cebulę dymkę w piórka, z kolei pomidorki na pół. Świeży szczypior i kolendrę należy dość drobno posiekać. Tak przygotowane składniki wymieszaj, wraz z miksem sałat i kawałkami tuńczyka (odsączonym z zalewy), z sosem. Ten ostatni przygotujesz, mieszając keczup z majonezem i octem balsamicznym. Danie podawaj na talerzach obiadowych i dowolnie je dekoruj. Sprawdzą się np. podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika. Podawaj solo lub z dodatkiem chrupiących grzanek. Sprawdź nasz przepis.