Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

129 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

286 osób wydrukowało

Pobierz pdf

430 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Awokado obierz i pokrój w grubą kostkę. Cebulkę dymkę pokrój w piórka, szczypior i kolendrę drobno posiekaj. Pomidorki przekrój na pół, jaja pokrój w grubą kostkę.

Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - Krok 1

Krok 2

W dużej misce pomieszaj ketchup, majonez i ocet balsamiczny , połącz z pozostałymi składnikami.

Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeżeli lubisz pikantne smaki dodaj do sałatki drobno posiekaną ostrą papryczkę chili.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokadoTunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado

Tunacado salad, czyli sałatka z tuńczykiem i awokado, jest świetną propozycją na wykwintną przekąskę, która doskonale sprawdzi się na przyjęciach. Do jej przygotowania wybierz dojrzałe awokado. Jak je rozpoznać? Zwróć uwagę na skórkę owocu: powinna być intensywnie zielona, bez czarnych plamek na powierzchni. Wszelkie zaczernienia będą oznaką zepsucia. Sprawdź również miękkość owocu, miąższ powinien uginać się pod naciskiem dłoni, ale jednocześnie powracać do swojego pierwotnego kształtu. Idealne awokado, wraz z ugotowanymi jajkami, pokrój w grubą kostkę, cebulę dymkę w piórka, z kolei pomidorki na pół. Świeży szczypior i kolendrę należy dość drobno posiekać. Tak przygotowane składniki wymieszaj, wraz z miksem sałat i kawałkami tuńczyka (odsączonym z zalewy), z sosem. Ten ostatni przygotujesz, mieszając keczup z majonezem i octem balsamicznym. Danie podawaj na talerzach obiadowych i dowolnie je dekoruj. Sprawdzą się np. podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika. Podawaj solo lub z dodatkiem chrupiących grzanek. Sprawdź nasz przepis.