Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

23

heart
206 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

409 osób wydrukowało

Pobierz pdf

729 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

1 szczypta

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Awokado obierz i pokrój w grubą kostkę. Cebulkę dymkę pokrój w piórka, szczypior i kolendrę drobno posiekaj. Pomidorki przekrój na pół, jaja pokrój w grubą kostkę.

Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - Krok 1

Krok 2

W dużej misce pomieszaj ketchup, majonez i ocet balsamiczny , połącz z pozostałymi składnikami.

Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - Krok 2
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeżeli lubisz pikantne smaki dodaj do sałatki drobno posiekaną ostrą papryczkę chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokadoTunacado salad – sałatka z tuńczykiem i awokado

Tunacado salad, czyli sałatka z tuńczykiem i awokado, jest świetną propozycją na wykwintną przekąskę, która doskonale sprawdzi się na przyjęciach. Do jej przygotowania wybierz dojrzałe awokado. Jak je rozpoznać? Zwróć uwagę na skórkę owocu: powinna być intensywnie zielona, bez czarnych plamek na powierzchni. Wszelkie zaczernienia będą oznaką zepsucia. Sprawdź również miękkość owocu, miąższ powinien uginać się pod naciskiem dłoni, ale jednocześnie powracać do swojego pierwotnego kształtu. Idealne awokado, wraz z ugotowanymi jajkami, pokrój w grubą kostkę, cebulę dymkę w piórka, z kolei pomidorki na pół. Świeży szczypior i kolendrę należy dość drobno posiekać. Tak przygotowane składniki wymieszaj, wraz z miksem sałat i kawałkami tuńczyka (odsączonym z zalewy), z sosem. Ten ostatni przygotujesz, mieszając keczup z majonezem i octem balsamicznym. Danie podawaj na talerzach obiadowych i dowolnie je dekoruj. Sprawdzą się np. podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika. Podawaj solo lub z dodatkiem chrupiących grzanek. Sprawdź nasz przepis.