Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’atarem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’atarem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
179 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chlebek pita pokrój w grubą kostkę 2 cm x 2 cm. Delikatnie natrzyj kawałki pieczywa oliwą, lekko posól i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Całość wstaw na 10–12 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika, aby grzanki zrobiły się rumiane.

Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’atarem - Krok 1

Krok 2

Pomidory pokrój w grubą 3-centymetrową kostkę, szczypior i natkę pietruszki drobno posiekaj, cebulę pokrój w piórka, cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok, czosnek zetrzyj na miazgę z odrobiną soli.

Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’atarem - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj oliwę, część przyprawy Za'atar Knorr, szczyptę soli, pieprz, natkę pietruszki, startą skórkę oraz sok z cytryny. Dodaj pomidory, cebulę, szczypior i całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj oprószoną z wierzchu dodatkową porcją przyprawy Za'atar Knorr.

Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’atarem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki możesz dodatkowo dodać szczyptę chili, cukru lub płatki migdałów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’atarem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’ataremPomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’atarem

Zastanawiałeś się, jakie korzyści płyną z przygotowywania posiłków w domu? Po pierwsze, oszczędzasz całkiem sporą sumę pieniędzy, którą mógłbyś wydać w sklepie czy restauracji. Po drugie, masz pewność, że przyrządzony posiłek jest świeży i zdrowy. Propozycja, która powinna wzbudzić Twoje zainteresowanie, to przepis na pomidorową sałatkę z grzankami z chlebka pita doprawioną za’atarem. Istny strzał w dziesiątkę!

Dla kogo?

Dla osób, które szukają pomysłów na stworzenie przysmaków do pracy lub szkoły.

Na jaką okazję?

Jeśli Twój poranek to walka z czasem i nie wyobrażasz sobie spędzania godzin przy komponowaniu posiłków, wtedy z pomocą przychodzi pomidorowa sałatka z grzankami z chlebkiem pita doprawiona za’atarem!

Czy wiesz, że?

Chlebek pita to nic innego jak okrągłe, pszenne placki, powstające z połączenia wody, mąki i drożdży. Ich popularność dotyczy zwykle krajów Bliskiego Wschodu.

Dla urozmaicenia:

Do pomidorowej sałatki możesz dodatkowo dodać szczyptę chili, cukru lub płatków migdałów.