Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’atarem
łatwe
127 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
3 łyżki
2 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Chlebek pita pokrój w grubą kostkę 2 cm x 2 cm. Delikatnie natrzyj kawałki pieczywa oliwą, lekko posól i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Całość wstaw na 10–12 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika, aby grzanki zrobiły się rumiane.

Krok 2
Pomidory pokrój w grubą 3-centymetrową kostkę, szczypior i natkę pietruszki drobno posiekaj, cebulę pokrój w piórka, cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok, czosnek zetrzyj na miazgę z odrobiną soli.

Krok 3
Wymieszaj oliwę, część przyprawy Za'atar Knorr, szczyptę soli, pieprz, natkę pietruszki, startą skórkę oraz sok z cytryny. Dodaj pomidory, cebulę, szczypior i całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj oprószoną z wierzchu dodatkową porcją przyprawy Za'atar Knorr.


Dobra rada:
Do sałatki możesz dodatkowo dodać szczyptę chili, cukru lub płatki migdałów.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pomidorowa sałatka z grzankami z chlebka pita doprawiona za’atarem
Zastanawiałeś się, jakie korzyści płyną z przygotowywania posiłków w domu? Po pierwsze, oszczędzasz całkiem sporą sumę pieniędzy, którą mógłbyś wydać w sklepie czy restauracji. Po drugie, masz pewność, że przyrządzony posiłek jest świeży i zdrowy. Propozycja, która powinna wzbudzić Twoje zainteresowanie, to przepis na pomidorową sałatkę z grzankami z chlebka pita doprawioną za’atarem. Istny strzał w dziesiątkę!
Dla kogo?
Dla osób, które szukają pomysłów na stworzenie przysmaków do pracy lub szkoły.
Na jaką okazję?
Jeśli Twój poranek to walka z czasem i nie wyobrażasz sobie spędzania godzin przy komponowaniu posiłków, wtedy z pomocą przychodzi pomidorowa sałatka z grzankami z chlebkiem pita doprawiona za’atarem!
Czy wiesz, że?
Chlebek pita to nic innego jak okrągłe, pszenne placki, powstające z połączenia wody, mąki i drożdży. Ich popularność dotyczy zwykle krajów Bliskiego Wschodu.
Dla urozmaicenia:
Do pomidorowej sałatki możesz dodatkowo dodać szczyptę chili, cukru lub płatków migdałów.