
Składniki
5 sztuk
1 szklanka
1 szczypta
2 sztuki
3 łyżki
1 opakowanie
0.25 szklanki
0.5 szklanki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Zalej je osoloną wodą i odstaw na 15 minut.
Krok 2
Wymień wodę i ponownie odstaw je na 15 minut.
Krok 3
Odsącz ziemniaki na cedzaku i osusz.
Krok 4
Olej rozgrzej do temperatury 180 stopni. Wkładaj ziemniaki partiami i smaż na złoty kolor. Wyjmuj łyżką cedzakową, odsącz i układaj na blaszce do pieczenia.
Krok 5
Ziemniaki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez chwilę.
Krok 6
W tym czasie zmiksuj wszystkie składniki sosu.
Krok 7
Ziemniaki wyjmij z piekarnika, posól i podawaj z sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej