Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

915 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

563 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

652 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

500 gramów

100 mililitrów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz. Ugotuj w lekko słonej wodzie i przygotuj purée.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i posyp przyprawą Knorr. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron na złoto.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - Krok 2

Krok 3

Na drugiej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj rozmrożone grzyby pokrojone w mniejsze kawałki. Smaż, aż płyn odparuje.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - Krok 3

Krok 4

Sos grzybowy Knorr połącz ze śmietaną kremówką i szklanką wody. Wlej na patelnię z grzybami.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - Krok 4

Krok 5

Dodaj mięso i duś około 10 minut. Podawaj polędwiczki z purée ziemniaczanym.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Marzena Działa

    Marzena Działa , 22.11.2015

    smaczne, szybkie i łatwe :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowymPolędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym

Szybkie i smaczne danie, którego warto spróbować. Pełne aromatu polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z ziemniaczanym purée doskonale sprawdzą się na obiad. Dużo składników i niewiele pracy – oto niewątpliwie zalety tego dania. Połączenie soczystego mięsa z delikatnymi gniecionymi ziemniakami to zestawienie chętnie serwowane w polskich domach na obiad. W wersji z sosem grzybowym całość nabiera jednak wykwintnego charakteru. Polędwiczki wieprzowe pokrój w grube plastry, przypraw i usmaż na złocisty kolor. Na osobnej patelni duś zeszkloną cebulę i kawałki grzybów. Kluczem do wyśmienitego smaku tego dania jest sos grzybowy Knorr o wyrazistym smaku i aromacie. Sos należy wymieszać ze szklanką wody i śmietaną kremówką, która sprawi że będzie kremowy i gęsty. Połącz mięso z sosem i grzybami. Podawaj do niego kulki ziemniaczanego purée. Smacznego!