Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym: przepis | Przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

961 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

709 osób wydrukowało

Pobierz pdf

958 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

500 gramów

100 mililitrów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz. Ugotuj w lekko słonej wodzie i przygotuj purée.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i posyp przyprawą Knorr. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron na złoto.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - Krok 2

Krok 3

Na drugiej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj rozmrożone grzyby pokrojone w mniejsze kawałki. Smaż, aż płyn odparuje.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - Krok 3

Krok 4

Sos grzybowy Knorr połącz ze śmietaną kremówką i szklanką wody. Wlej na patelnię z grzybami.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - Krok 4

Krok 5

Dodaj mięso i duś około 10 minut. Podawaj polędwiczki z purée ziemniaczanym.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Marzena Działa

    Marzena Działa , 22.11.2015

    smaczne, szybkie i łatwe :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowymPolędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym

Soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to szybkie i pyszne danie, którego warto spróbować. Smak mięsa jest zdecydowanie bardziej delikatny od klasycznych schabowych, więc to doskonały pretekst do przekonania się, że wieprzowina może rozpływać się w ustach. Za sprawą przepisu na polędwiczki w sosie grzybowym przyrządzisz wykwintny specjał w zaledwie trzy kwadranse.

Dla kogo?

Wielbiciele mięsnych frykasów za polędwicę wieprzową w sosie grzybowym daliby się pokroić! Nie tylko wybornie smakuje, ale przede wszystkim nie jest trudna w przygotowaniu. Polędwiczki wieprzowe pokrój w grube plastry, przypraw i usmaż na złocisty kolor. Na osobnej patelni duś zeszkloną cebulę i kawałki grzybów.

Na jaką okazję?

Pełne aromatu polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z ziemniaczanym purée doskonale sprawdzą się na obiad. Dużo składników i niewiele pracy – oto niewątpliwie zalety tego dania. Połączenie soczystego mięsa z delikatnymi gniecionymi ziemniakami to zestawienie chętnie serwowane w polskich domach na obiad. W wersji polędwiczek z sosem grzybowym całość nabiera jednak wykwintnego charakteru.

Czy wiesz, że?

Kluczem do wyśmienitego smaku polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-grzybowym jest sos grzybowy Knorr o wyrazistym smaku i aromacie. Sos należy wymieszać ze szklanką wody i śmietaną kremówką, która sprawi, że będzie kremowy i gęsty.

Dla urozmaicenia:

Połącz mięso z polędwiczek wieprzowych z sosem i grzybami. Podawaj do niego kulki ziemniaczanego purée. Masz ochotę na inny dodatek do polędwiczki wieprzowej w sosie grzybowym? Potrawę serwuj z kaszą gryczaną lub włoskimi gnocchi. Smacznego!