Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym: przepis | Przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

heart
966 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

733 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

981 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

500 gramów

100 mililitrów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz. Ugotuj w lekko słonej wodzie i przygotuj purée.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i posyp przyprawą Knorr. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron na złoto.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - Krok 2

Krok 3

Na drugiej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj rozmrożone grzyby pokrojone w mniejsze kawałki. Smaż, aż płyn odparuje.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - Krok 3

Krok 4

Sos grzybowy Knorr połącz ze śmietaną kremówką i szklanką wody. Wlej na patelnię z grzybami.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - Krok 4

Krok 5

Dodaj mięso i duś około 10 minut. Podawaj polędwiczki z purée ziemniaczanym.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Marzena Działa

    Marzena Działa , 22.11.2015

    smaczne, szybkie i łatwe :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowymPolędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym

Soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to szybkie i pyszne danie, którego warto spróbować. Smak mięsa jest zdecydowanie bardziej delikatny od klasycznych schabowych, więc to doskonały pretekst do przekonania się, że wieprzowina może rozpływać się w ustach. Za sprawą przepisu na polędwiczki w sosie grzybowym przyrządzisz wykwintny specjał w zaledwie trzy kwadranse.

Dla kogo?

Wielbiciele mięsnych frykasów za polędwicę wieprzową w sosie grzybowym daliby się pokroić! Nie tylko wybornie smakuje, ale przede wszystkim nie jest trudna w przygotowaniu. Polędwiczki wieprzowe pokrój w grube plastry, przypraw i usmaż na złocisty kolor. Na osobnej patelni duś zeszkloną cebulę i kawałki grzybów.

Na jaką okazję?

Pełne aromatu polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z ziemniaczanym purée doskonale sprawdzą się na obiad. Dużo składników i niewiele pracy – oto niewątpliwie zalety tego dania. Połączenie soczystego mięsa z delikatnymi gniecionymi ziemniakami to zestawienie chętnie serwowane w polskich domach na obiad. W wersji polędwiczek z sosem grzybowym całość nabiera jednak wykwintnego charakteru.

Czy wiesz, że?

Kluczem do wyśmienitego smaku polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-grzybowym jest sos grzybowy Knorr o wyrazistym smaku i aromacie. Sos należy wymieszać ze szklanką wody i śmietaną kremówką, która sprawi, że będzie kremowy i gęsty.

Dla urozmaicenia:

Połącz mięso z polędwiczek wieprzowych z sosem i grzybami. Podawaj do niego kulki ziemniaczanego purée. Masz ochotę na inny dodatek do polędwiczki wieprzowej w sosie grzybowym? Potrawę serwuj z kaszą gryczaną lub włoskimi gnocchi. Smacznego!