Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

57

939 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

632 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

824 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

500 gramów

100 mililitrów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz. Ugotuj w lekko słonej wodzie i przygotuj purée.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki oczyść z błon, pokrój na mniejsze kawałki i posyp przyprawą Knorr. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron na złoto.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - Krok 2

Krok 3

Na drugiej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj rozmrożone grzyby pokrojone w mniejsze kawałki. Smaż, aż płyn odparuje.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - Krok 3

Krok 4

Sos grzybowy Knorr połącz ze śmietaną kremówką i szklanką wody. Wlej na patelnię z grzybami.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - Krok 4

Krok 5

Dodaj mięso i duś około 10 minut. Podawaj polędwiczki z purée ziemniaczanym.

Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Marzena Działa

    Marzena Działa , 22.11.2015

    smaczne, szybkie i łatwe :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowymPolędwiczki wieprzowe duszone w sosie grzybowym

Soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to szybkie i pyszne danie, którego warto spróbować. Smak mięsa jest zdecydowanie bardziej delikatny od klasycznych schabowych, więc to doskonały pretekst do przekonania się, że wieprzowina może rozpływać się w ustach. Za sprawą przepisu na polędwiczki w sosie grzybowym przyrządzisz wykwintny specjał w zaledwie trzy kwadranse.

Dla kogo?

Wielbiciele mięsnych frykasów za polędwicę wieprzową w sosie grzybowym daliby się pokroić! Nie tylko wybornie smakuje, ale przede wszystkim nie jest trudna w przygotowaniu. Polędwiczki wieprzowe pokrój w grube plastry, przypraw i usmaż na złocisty kolor. Na osobnej patelni duś zeszkloną cebulę i kawałki grzybów.

Na jaką okazję?

Pełne aromatu polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z ziemniaczanym purée doskonale sprawdzą się na obiad. Dużo składników i niewiele pracy – oto niewątpliwie zalety tego dania. Połączenie soczystego mięsa z delikatnymi gniecionymi ziemniakami to zestawienie chętnie serwowane w polskich domach na obiad. W wersji polędwiczek z sosem grzybowym całość nabiera jednak wykwintnego charakteru.

Czy wiesz, że?

Kluczem do wyśmienitego smaku polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowo-grzybowym jest sos grzybowy Knorr o wyrazistym smaku i aromacie. Sos należy wymieszać ze szklanką wody i śmietaną kremówką, która sprawi, że będzie kremowy i gęsty.

Dla urozmaicenia:

Połącz mięso z polędwiczek wieprzowych z sosem i grzybami. Podawaj do niego kulki ziemniaczanego purée. Masz ochotę na inny dodatek do polędwiczki wieprzowej w sosie grzybowym? Potrawę serwuj z kaszą gryczaną lub włoskimi gnocchi. Smacznego!