chłopski garnek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

chłopski garnek

Autor: ares370

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

500 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę szatkujemy, kiełbasę kroimy w kostkę lub półksiężyce (jak komu wygodniej), ziemniaki również w kostkę.

Krok 2

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kapustę, podsmażamy 5 min, przerzucamy do garnka. To samo robimy z kiełbasą i ziemniakami. Kiedy mamy już wszystkie składniki w garnku dolewamy szklankę wody, dodajemy przyprawy i dusimy 20 minut na małym ogniu.

Krok 3

Opcjonalnie do smaku możemy również dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Taka ilość wystarcza na dwa duże dania. Smacznego!

Krok 4

Źródło: www.menustudenta.blogspot.com

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • chłopski garnek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • chłopski garnek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • chłopski garnek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • chłopski garnek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • chłopski garnek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • chłopski garnek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • chłopski garnek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • chłopski garnek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej