Rolada z boczku - faszerowana mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Rolada z boczku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
254 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

573 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

2 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przetnij boczek w połowie grubości na pół, nie docinając do końca. Obsyp go dokładnie Przyprawą do karkówki Knorr.

Krok 2

Cebule pokrój w piórka i podsmaż na patelni. Czosnek posiekaj.

Krok 3

Wymieszaj cebulę z mięsem mielonym, dodaj czosnek, majeranek oraz pieprz.

Krok 4

Tak przygotowany farsz nałóż na boczek, zwiń w roladę i obwiąż dobrze mocną nicią, aby podczas pieczenia się nie rozwinęła.

Krok 5

Umieść roladę w woreczku dołączonym do przyprawy Knorr i piecz w temperaturze 180° C przez około 2 godziny.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj roladę na gorąco z czerwoną kapustą, lub na zimno jako wędlinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada z boczku Rolada z boczku

Rolada z boczku to idealne danie na wiele okazji. Doskonale sprawdzi się na świąteczny obiad czy uroczystą kolację, a także na co dzień – jako smaczna wędlina do kanapek. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. boczku, mielonego mięsa, cebuli oraz przypraw. Nacięte do połowy mięso starannie natrzyj przyprawą i podsmaż na patelni. Następnie przyrządź farsz – podsmażoną cebulę wymieszaj z czosnkiem, majerankiem oraz pieprzem. Aby jeszcze bardziej wzbogacić jego smak, dopraw go słodką papryką w proszku, suszoną bazylią oraz oregano. Roladę z boczku dokładnie obwiąż (tak, by zachowała swój kształt podczas pieczenia) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pamiętaj, że gotowe danie możesz również serwować na gorąco, np. z sałatką z czerwonej kapusty lub startą marchewką. Jako dodatek idealnie sprawdzą się także kiszone ogórki. Zanim jednak zaczniesz kroić roladę, odstaw ją na chwilę w chłodniejsze miejsce (zapobiegniesz w ten sposób wypłynięciu z niej soków). Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła.