Rolada z boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada z boczku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

203 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

197 osób wydrukowało

Pobierz pdf

508 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

2 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przetnij boczek w połowie grubości na pół, nie docinając do końca. Obsyp go dokładnie Przyprawą do karkówki Knorr.

Krok 2

Cebule pokrój w piórka i podsmaż na patelni. Czosnek posiekaj.

Krok 3

Wymieszaj cebulę z mięsem mielonym, dodaj czosnek, majeranek oraz pieprz.

Krok 4

Tak przygotowany farsz nałóż na boczek, zwiń w roladę i obwiąż dobrze mocną nicią, aby podczas pieczenia się nie rozwinęła.

Krok 5

Umieść roladę w woreczku dołączonym do przyprawy Knorr i piecz w temperaturze 180° C przez około 2 godziny.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj roladę na gorąco z czerwoną kapustą, lub na zimno jako wędlinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada z boczku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
13 osób ogląda przepis:
Kartacze pieczarkowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada z boczku Rolada z boczku

Rolada z boczku to idealne danie na wiele okazji. Doskonale sprawdzi się na świąteczny obiad czy uroczystą kolację, a także na co dzień – jako smaczna wędlina do kanapek. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. boczku, mielonego mięsa, cebuli oraz przypraw. Nacięte do połowy mięso starannie natrzyj przyprawą i podsmaż na patelni. Następnie przyrządź farsz – podsmażoną cebulę wymieszaj z czosnkiem, majerankiem oraz pieprzem. Aby jeszcze bardziej wzbogacić jego smak, dopraw go słodką papryką w proszku, suszoną bazylią oraz oregano. Roladę z boczku dokładnie obwiąż (tak, by zachowała swój kształt podczas pieczenia) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pamiętaj, że gotowe danie możesz również serwować na gorąco, np. z sałatką z czerwonej kapusty lub startą marchewką. Jako dodatek idealnie sprawdzą się także kiszone ogórki. Zanim jednak zaczniesz kroić roladę, odstaw ją na chwilę w chłodniejsze miejsce (zapobiegniesz w ten sposób wypłynięciu z niej soków). Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła.