Składniki
1 kilogram
200 gramów
2 sztuki
3 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przetnij boczek w połowie grubości na pół, nie docinając do końca. Obsyp go dokładnie Przyprawą do karkówki Knorr.
Krok 2
Cebule pokrój w piórka i podsmaż na patelni. Czosnek posiekaj.
Krok 3
Wymieszaj cebulę z mięsem mielonym, dodaj czosnek, majeranek oraz pieprz.
Krok 4
Tak przygotowany farsz nałóż na boczek, zwiń w roladę i obwiąż dobrze mocną nicią, aby podczas pieczenia się nie rozwinęła.
Krok 5
Umieść roladę w woreczku dołączonym do przyprawy Knorr i piecz w temperaturze 180° C przez około 2 godziny.
Dobra rada:
Podawaj roladę na gorąco z czerwoną kapustą, lub na zimno jako wędlinę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada z boczku
Rolada z boczku to idealne danie na wiele okazji. Doskonale sprawdzi się na świąteczny obiad czy uroczystą kolację, a także na co dzień – jako smaczna wędlina do kanapek. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. boczku, mielonego mięsa, cebuli oraz przypraw. Nacięte do połowy mięso starannie natrzyj przyprawą i podsmaż na patelni. Następnie przyrządź farsz – podsmażoną cebulę wymieszaj z czosnkiem, majerankiem oraz pieprzem. Aby jeszcze bardziej wzbogacić jego smak, dopraw go słodką papryką w proszku, suszoną bazylią oraz oregano. Roladę z boczku dokładnie obwiąż (tak, by zachowała swój kształt podczas pieczenia) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pamiętaj, że gotowe danie możesz również serwować na gorąco, np. z sałatką z czerwonej kapusty lub startą marchewką. Jako dodatek idealnie sprawdzą się także kiszone ogórki. Zanim jednak zaczniesz kroić roladę, odstaw ją na chwilę w chłodniejsze miejsce (zapobiegniesz w ten sposób wypłynięciu z niej soków). Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła.