Składniki
1 kilogram
200 gramów
2 sztuki
3 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przetnij boczek w połowie grubości na pół, nie docinając do końca. Obsyp go dokładnie Przyprawą do karkówki Knorr.
Krok 2
Cebule pokrój w piórka i podsmaż na patelni. Czosnek posiekaj.
Krok 3
Wymieszaj cebulę z mięsem mielonym, dodaj czosnek, majeranek oraz pieprz.
Krok 4
Tak przygotowany farsz nałóż na boczek, zwiń w roladę i obwiąż dobrze mocną nicią, aby podczas pieczenia się nie rozwinęła.
Krok 5
Umieść roladę w woreczku dołączonym do przyprawy Knorr i piecz w temperaturze 180° C przez około 2 godziny.
Dobra rada:
Podawaj roladę na gorąco z czerwoną kapustą, lub na zimno jako wędlinę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada z boczku
Rolada z boczku to idealne danie na wiele okazji. Doskonale sprawdzi się na świąteczny obiad czy uroczystą kolację, a także na co dzień – jako smaczna wędlina do kanapek. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników, m.in. boczku, mielonego mięsa, cebuli oraz przypraw. Nacięte do połowy mięso starannie natrzyj przyprawą i podsmaż na patelni. Następnie przyrządź farsz – podsmażoną cebulę wymieszaj z czosnkiem, majerankiem oraz pieprzem. Aby jeszcze bardziej wzbogacić jego smak, dopraw go słodką papryką w proszku, suszoną bazylią oraz oregano. Roladę z boczku dokładnie obwiąż (tak, by zachowała swój kształt podczas pieczenia) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pamiętaj, że gotowe danie możesz również serwować na gorąco, np. z sałatką z czerwonej kapusty lub startą marchewką. Jako dodatek idealnie sprawdzą się także kiszone ogórki. Zanim jednak zaczniesz kroić roladę, odstaw ją na chwilę w chłodniejsze miejsce (zapobiegniesz w ten sposób wypłynięciu z niej soków). Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła.