Karnawałowa przekąska - nadziewane pieczarki
łatwe
17 osób zapisało

Składniki
18 sztuk
500 gramów
1 sztuka
125 gramów
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki umyj, wytnij ogonki ze środka nożykiem, zrób dość spory otwór, aby potem nadziać pieczarkę szynką wieprzową. Szynkę umyj i zmiel. Dodaj jajko, sól, pieprz i przyprawę do mięs Knorr. Wymieszaj mięso.
Krok 2
Do masy dodaj pocięte drobno ogonki z pieczarek oraz to, co wycięliśmy z pieczarek. Wymieszaj mięso z pieczarkami i nadziewaj nim pieczarki.
Krok 3
Pieczarki ułóż na blaszce. Pokrój masło i zwiń w ruloniki. Włóż je pomiędzy pieczarki - w ten sposób powstanie pyszny sos. Na koniec posyp przyprawą do mięsa wieprzowego. Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut, polewając masłem, które się rozpuściło.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karnawałowa przekąska - nadziewane pieczarki
Nadziewane pieczarki wyśmienicie sprawdzą się jako przekąska podawana w czasie karnawału, ale też przy wielu innych okazjach. Z powodzeniem zaserwujesz ją w formie przystawki w trakcie rodzinnych uroczystości i spotkań ze znajomymi. Nadziewane pieczarki to potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste i nie wymaga wiele czasu. Na początek umyj pieczarki, a następnie usuń ogonki oraz przygotuj miejsce na farsz, wycinając część wnętrza kapelusza. Farsz przygotujesz ze zmieszania zmielonej szynki oraz drobno posiekanych pieczarek. Stosując rozmaite kombinacje farszu, zmienisz i urozmaicisz te przystawki. Mięso mielone, drobno skrojona cebula, tarta bułka, roztrzepane jajko i starty na tarce żółty ser to tylko jedna z wielu takich propozycji. Smak farszu wzbogaci drobno posiekana natka pietruszki oraz suszone zioła. Dobrze sprawdzi się tymianek i estragon. Całość podawaj z dipem przygotowanym wcześniej na bazie jogurtu i żółtego sera. Sprawdź przepis i przygotuj tę smaczną przekąskę!