Karnawałowa przekąska - nadziewane pieczarki - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karnawałowa przekąska - nadziewane pieczarki

Autor: laleczka20

ratingratingratingratingrating

3

38 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

18 sztuk

500 gramów

1 sztuka

125 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki umyj, wytnij ogonki ze środka nożykiem, zrób dość spory otwór, aby potem nadziać pieczarkę szynką wieprzową. Szynkę umyj i zmiel. Dodaj jajko, sól, pieprz i przyprawę do mięs Knorr. Wymieszaj mięso.

Krok 2

Do masy dodaj pocięte drobno ogonki z pieczarek oraz to, co wycięliśmy z pieczarek. Wymieszaj mięso z pieczarkami i nadziewaj nim pieczarki.

Krok 3

Pieczarki ułóż na blaszce. Pokrój masło i zwiń w ruloniki. Włóż je pomiędzy pieczarki - w ten sposób powstanie pyszny sos. Na koniec posyp przyprawą do mięsa wieprzowego. Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut, polewając masłem, które się rozpuściło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karnawałowa przekąska - nadziewane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karnawałowa przekąska - nadziewane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karnawałowa przekąska - nadziewane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karnawałowa przekąska - nadziewane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karnawałowa przekąska - nadziewane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karnawałowa przekąska - nadziewane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karnawałowa przekąska - nadziewane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karnawałowa przekąska - nadziewane pieczarki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karnawałowa przekąska - nadziewane pieczarkiKarnawałowa przekąska - nadziewane pieczarki

Nadziewane pieczarki wyśmienicie sprawdzą się jako przekąska podawana w czasie karnawału, ale też przy wielu innych okazjach. Z powodzeniem zaserwujesz ją w formie przystawki w trakcie rodzinnych uroczystości i spotkań ze znajomymi. Nadziewane pieczarki to potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste i nie wymaga wiele czasu. Na początek umyj pieczarki, a następnie usuń ogonki oraz przygotuj miejsce na farsz, wycinając część wnętrza kapelusza. Farsz przygotujesz ze zmieszania zmielonej szynki oraz drobno posiekanych pieczarek. Stosując rozmaite kombinacje farszu, zmienisz i urozmaicisz te przystawki. Mięso mielone, drobno skrojona cebula, tarta bułka, roztrzepane jajko i starty na tarce żółty ser to tylko jedna z wielu takich propozycji. Smak farszu wzbogaci drobno posiekana natka pietruszki oraz suszone zioła. Dobrze sprawdzi się tymianek i estragon. Całość podawaj z dipem przygotowanym wcześniej na bazie jogurtu i żółtego sera. Sprawdź przepis i przygotuj tę smaczną przekąskę!