Gnocchi w sosie grzybowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

130 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

60 mililitrów

200 gramów

500 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

400 gramów

3 łyżki

400 gramów

0.5 pęczka

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek.

Gnocchi w sosie grzybowym  - Krok 1

Krok 2

Pieczarki pokrój w cząstki, boczniaki w paski i dodaj do cebuli. Całość smaż, aż wszystko zrobi się rumiane.

Gnocchi w sosie grzybowym  - Krok 2

Krok 3

Teraz wlej wodę i dodaj zawartość opakowania Knorr. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. W tym czasie ugotuj gnocchi.

Gnocchi w sosie grzybowym  - Krok 3

Krok 4

Pod koniec gotowania sosu dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Gnocchi w sosie grzybowym  - Krok 4

Krok 5

Teraz połącz sos z gnocchi. Całość gotuj jeszcze 1-2 minuty. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i startym oscypkiem.

Gnocchi w sosie grzybowym  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gnocchi w sosie grzybowym Gnocchi w sosie grzybowym

Gnocchi to mączno-ziemniaczane danie rodem z Włoch. W smaku i w wyglądzie do złudzenia przypomina nasze polskie kopytka. Oznacza to, że ich zastosowanie może być podobne, a więc sprawdzić się muszą wszelkiego rodzaju sosy. Włosi przeważnie komponują je z kremowymi sosami na słono, co odróżnia gnocchi od rodzimych kluseczek, które bardzo często podawane są u nas z wszelkiego owocowymi polewami lub śmietaną i cukrem. Proponowany przez nas wariant zakłada polanie gotowych gnocchi ciepłym sosem grzybowym, przygotowanym z boczniaków i pieczarek.Zrobisz go błyskawicznie na bazie Sosu myśliwskiego Knorr, do którego dodasz uprzednio przyrumienione grzyby, cebulę i inne składniki. Włosi dodaliby na koniec ser parmezan, my polecamy góralski akcent czyli starty wędzony, oscypek. Tuż przed podaniem, obficie posyp danie drobno pokrojoną natką pietruszki lub innym zielonym dodatkiem.