Składniki
null
0.5 szklanki
2 sztuki
3 szklanki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka roztrzep, połącz z mlekiem, dodaj mąkę, szczyptę soli, wymieszaj.
Krok 2
Wodę zagotuj z dodatkiem oliwy, łyżeczką nabieraj porcje ciasta i wkładaj do wrzątku.
Krok 3
Gotuj 5 minut, wyciągnij, odcedź, przelej wrzącą wodą, osącz. Podawaj z cebulką, jako dodatek do gulaszu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej