PRZEPISY.PL

Kluski ryżowe

Autor: pasibrzuch
  • 30
  • 4
  • Średnie
  • 0
4
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • Makaron ryżowy wermiszel1 opak
  • jajka2 szt
  • kolendra3 łyżki
  • olej roślinny
  • Treść kroku
  • cukier2 łyżki
  • ocet ryżowy2 łyżki
  • sos rybny2 łyżki
  • filet z piersi kurczaka 1 szt
  • Chińskie grzyby4 łyżki
  • Suszone krewetki 3 łyżki
  • ząbki czosnku4 szt
  • chili 2 szt
  • Młoda poszatkowana cebulka 4 szt
  • sok limonki3 łyżki
  • sos sojowy2 łyżki
  • Krok 1

    Olej rozgrzać w woku usmażyć makaron, mieszając od czasu do czasu. Gdy będzie złotobrązowy, osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • Krok 2

    Na rozgrzanej 1 łyżce oleju podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać kurczaka drobno posiekanego i smażyć około 5 minut.
  • Krok 3

    Dodać chili, krewetki i młodą cebulkę. Sok z limonki wymieszać z sosem sojowym, rybnym, octem ryżowym i cukrem.
  • Krok 4

    Wlana patelnię i smażyć jeszcze 1 minutę. Zdjąć z ognia.
  • Krok 5

    Jajka wlać na rozgrzany olej na szerokiej patelni tak, aby przykryły całą patelnię tworząc cienki omlet. Gdy się zetną przewrócić na drugą stronę. Gotowy omlet zwinąć i pokroić w poprzek, tworząc długie zwinięte wstążki.
  • Krok 6

    Makaron wymieszać z kurczakiem, krewetkami, kolendrą i omletem. Ozdobić listkami kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

89
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
138
osób dodało do Mniamlisty
45''
2
Łatwe
4
osoby dodały do Mniamlisty
30''
6
Łatwe
2
osoby dodały do Mniamlisty
60''
5
Średnie