Kluski śląskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski śląskie

Autor: Michał Letkiewicz

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie. Lekko ostudzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Krok 2

Następnie ziemniaki przełożyć do garnka lub miski, wyrównać powierzchnię a następnie podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć z garnka.

Krok 3

W puste miejsce należy wsypać mąkę ziemniaczaną tak aby zajęła puste miejsce po ziemniakach.

Krok 4

Dodać odłożone ziemniaki oraz jajka i całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).

Krok 5

Z ciasta formować małe kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku.

Krok 6

W dużym garnku zagotować wodę. Dobrze ją posolić. Wrzucać kluski partiami do gotującej wody. Wrzucone kluski mieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować ok. 3 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.

Tagi:KLUSKI
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej