Kluski śląskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski śląskie

Autor: Michał Letkiewicz

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 kilogram

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie. Lekko ostudzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Krok 2

Następnie ziemniaki przełożyć do garnka lub miski, wyrównać powierzchnię a następnie podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć z garnka.

Krok 3

W puste miejsce należy wsypać mąkę ziemniaczaną tak aby zajęła puste miejsce po ziemniakach.

Krok 4

Dodać odłożone ziemniaki oraz jajka i całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).

Krok 5

Z ciasta formować małe kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku.

Krok 6

W dużym garnku zagotować wodę. Dobrze ją posolić. Wrzucać kluski partiami do gotującej wody. Wrzucone kluski mieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować ok. 3 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.

Tagi:KLUSKI
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kartacze
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej