
Składniki
1 kilogram
0.5 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
6 łyżek
25 dekagramów
0.5 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj, następnie zmiel w maszynce razem z serem.
Krok 2
Na krajalnicę wsyp mąkę, dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną i zagnieć ciasto.
Krok 3
Formuj długie wałki o średnicy około 3cm, spłaszcz je lekko i pokrój na kawałki.
Krok 4
Gotuj w osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia.
Krok 5
W rondelku roztop masło, lekko posól, dodaj bułkę tartą, smaż chwilę i polej kopytka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kopytka z serem
Trudno znaleźć osobę, której nazwa kopytka z serem nic nie mówi. To przecież jedno z najpopularniejszych dań, znane od wielu pokoleń. Jeśli zapomnieliście o kopytkach i dawno nie gościły na waszych stołach lub nie pamiętacie, jak zrobić kopytka z serem – czas to zmienić czym prędzej. Wybierzcie przepis na kopytka z serem, jaki wam proponujemy, dzięki któremu stworzycie idealny domowy obiad lub oryginalny deser.
Dla kogo? Jeśli lubicie tradycyjną polską kuchnię – kopytka z serem i ziemniakami są zdecydowanie dla was!
Na jaką okazję? Kopytka z białym serem polecamy przede wszystkim na codzienny obiad.
Czy wiesz, że? Kopytka z serem to przepis oparty na klasycznej recepturze na kopytka wytrawne. Kluski te są samodzielnym daniem, a także dodatkiem do sosów mięsnych. Przygotowywane są z ugotowanych ziemniaków, mąki i jaj.
Dla urozmaicenia: Kopytka z białym serem serwujcie z dodatkiem bułki tartej, podsmażonej na patelni. Kopytka z serem i ziemniakami na słodko idealnie komponują się także z roztopionym masłem oraz z cukrem pudrem