Kluski kładzione z jabłkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski kładzione z jabłkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szklanka

1 szczypta

2 łyżki

2 sztuki

4 łyżki

1 łyżeczka

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka roztrzep ze śmietaną, dodawaj stopniowo mąkę cały czas mieszając, ciasto ma być gęste.

Krok 2

Jabłko umyj, obierz ze skórki, miąższ zetrzyj na tarce.

Krok 3

Dodaj jabłko do ciasta, dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Łyżkę mocz każdorazowo we wrzątku, nabieraj nieduże porcje ciasta i kładź je do wody. Zamieszaj, aby nie przywarły do dna. Gotuj 3-5 minut, odcedź.

Krok 5

Bułkę tartą zrumień lekko na suchej patelni, dodaj masło, wymieszaj. Kluski polej masłem z bułką, posyp cukrem i cynamonem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski kładzione z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski kładzione z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski kładzione z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski kładzione z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski kładzione z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski kładzione z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski kładzione z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski kładzione z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Aperol Spritz – przepis
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej