
Składniki
1 łyżka
1 szklanka
1 szczypta
2 łyżki
2 sztuki
4 łyżki
1 łyżeczka
4 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka roztrzep ze śmietaną, dodawaj stopniowo mąkę cały czas mieszając, ciasto ma być gęste.
Krok 2
Jabłko umyj, obierz ze skórki, miąższ zetrzyj na tarce.
Krok 3
Dodaj jabłko do ciasta, dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Łyżkę mocz każdorazowo we wrzątku, nabieraj nieduże porcje ciasta i kładź je do wody. Zamieszaj, aby nie przywarły do dna. Gotuj 3-5 minut, odcedź.
Krok 5
Bułkę tartą zrumień lekko na suchej patelni, dodaj masło, wymieszaj. Kluski polej masłem z bułką, posyp cukrem i cynamonem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




























