Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

null

null

100 gramów

2 sztuki

200 gramów

150 gramów

1 sztuka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź, odciśnij i posiekaj. Wymieszaj z ricottą, 50 gram parmezanu, jajkami i żółtkiem.

Krok 2

Następnie dodaj mąkę i wyrób gładkie ciasto. Dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.

Krok 3

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Krok 4

Do dużego garnka wlej wodę, dodaj sól i zagotuj.

Krok 5

Z ciasta łyżką wykrawaj małe porcje i wkładaj do wrzącej wody. Kluski gotuj na wolnym ogniu.

Krok 6

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Ugotowane kluseczki wyjmij z wody łyżką cedzakową i dokładnie osącz. Włóż do przygotowanego naczynia, posyp resztą startego parmezanu. Kluski zapiekaj w piekarniku ok. 5 minut, aż ser się rozpuści.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej