
Składniki
null
null
null
100 gramów
2 sztuki
200 gramów
150 gramów
1 sztuka
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak rozmroź, odciśnij i posiekaj. Wymieszaj z ricottą, 50 gram parmezanu, jajkami i żółtkiem.
Krok 2
Następnie dodaj mąkę i wyrób gładkie ciasto. Dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
Krok 3
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Krok 4
Do dużego garnka wlej wodę, dodaj sól i zagotuj.
Krok 5
Z ciasta łyżką wykrawaj małe porcje i wkładaj do wrzącej wody. Kluski gotuj na wolnym ogniu.
Krok 6
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Ugotowane kluseczki wyjmij z wody łyżką cedzakową i dokładnie osącz. Włóż do przygotowanego naczynia, posyp resztą startego parmezanu. Kluski zapiekaj w piekarniku ok. 5 minut, aż ser się rozpuści.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej