Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

null

100 gramów

2 sztuki

200 gramów

150 gramów

1 sztuka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak rozmroź, odciśnij i posiekaj. Wymieszaj z ricottą, 50 gram parmezanu, jajkami i żółtkiem.

Krok 2

Następnie dodaj mąkę i wyrób gładkie ciasto. Dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.

Krok 3

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Krok 4

Do dużego garnka wlej wodę, dodaj sól i zagotuj.

Krok 5

Z ciasta łyżką wykrawaj małe porcje i wkładaj do wrzącej wody. Kluski gotuj na wolnym ogniu.

Krok 6

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Ugotowane kluseczki wyjmij z wody łyżką cedzakową i dokładnie osącz. Włóż do przygotowanego naczynia, posyp resztą startego parmezanu. Kluski zapiekaj w piekarniku ok. 5 minut, aż ser się rozpuści.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi z serem ricotta i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Gulasz wieprzowy podstawowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej