
Składniki
null
null
null
100 gramów
2 sztuki
200 gramów
150 gramów
1 sztuka
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak rozmroź, odciśnij i posiekaj. Wymieszaj z ricottą, 50 gram parmezanu, jajkami i żółtkiem.
Krok 2
Następnie dodaj mąkę i wyrób gładkie ciasto. Dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
Krok 3
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Krok 4
Do dużego garnka wlej wodę, dodaj sól i zagotuj.
Krok 5
Z ciasta łyżką wykrawaj małe porcje i wkładaj do wrzącej wody. Kluski gotuj na wolnym ogniu.
Krok 6
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Ugotowane kluseczki wyjmij z wody łyżką cedzakową i dokładnie osącz. Włóż do przygotowanego naczynia, posyp resztą startego parmezanu. Kluski zapiekaj w piekarniku ok. 5 minut, aż ser się rozpuści.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej