Pizza na ziemniaczanym spodzie z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
188 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

367 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

5 łyżek

100 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

6 sztuk

5 sztuk

150 gramów

2 garść

5 sztuk

2 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, wystudź i przepuść przez maszynkę do mielenia.

Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - Krok 1

Krok 2

Do ziemniaczanej masy dodaj jajka oraz trochę suszonych ziół. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - Krok 2

Krok 3

Wyrób jednolitą masę, następnie przełóż do formy wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 8 minut.

Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos – w miseczce połącz Ketchup Hellmann's, koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek, cukier, 2 łyżki oliwy oraz pozostałe zioła. Sos dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu posiekana papryczkę chilli.

Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - Krok 4

Krok 5

Zapieczony placek wyjmij z piekarnika. Posmaruj równomiernie przygotowanym sosem i posyp startym serem.

Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu rozłóż składniki: pokrojone pomidory, kapary, fileciki anchovies oraz cienkie plasterki pieczarki. Pizzę wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz jeszcze ok. 8 minut. Po wyjęciu rozłóż na wierzchu rukolę i skrop placek oliwą. Podawaj natychmiast.

Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Składniki pizzy oczywiście możesz skomponować według własnego wyboru.

1

Opinie o przepisie

  • Milena

    Milena , 08.09.2022

    Super.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzieAromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie

Tym razem temat przygotowania ulubionego włoskiego placka ugryziemy od nieco innej strony – oto przepis na pizzę na ziemniaczanym spodzie. Drożdżowe ciasto zastąpimy swojskimi ziemniakami! Czy warto tak ingerować w kulinarną klasykę? Chrupiący z zewnątrz, ale miękki i delikatny w środku spód do pizzy sprawia, że odpowiedź może być tylko jedna: do dzieła!

Dla kogo?

Dzięki odpowiednio dobranym ziołom sam zapach ciasta ziemniaczanego zapowiada niesamowitą ucztę. Goście nie będę szczędzić pochwał, a czy może być lepsza nagroda dla kucharza niż widok dania błyskawicznie znikającego z talerzy?

Na jaką okazję?

Pizza z ziemniaków na obiad albo w ramach ciepłej kolacji uszczęśliwi wszystkich domowników. Niech każdy wybierze swoje ulubione dodatki – to najlepsza zachęta do wspólnego przygotowania posiłku!

Czy wiesz, że?

Pierwsza pizza nie powstała we Włoszech! Okrągłe placki ciasta z dodatkiem oliwy, przypraw i warzyw były znane już w starożytnej Grecji.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy bardzo wyrazistych smaków powinni zaopatrzyć się w papryczki chili, pepperoni lub jalapeño. Pikanterii potrafią dodać także ostre wędliny, np. salami.