Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie
średnie
334 osoby zapisały

Składniki
7 sztuk
5 łyżek
100 gramów
2 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
6 sztuk
5 sztuk
150 gramów
2 garść
5 sztuk
2 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, wystudź i przepuść przez maszynkę do mielenia.
Krok 2
Do ziemniaczanej masy dodaj jajka oraz trochę suszonych ziół. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
Wyrób jednolitą masę, następnie przełóż do formy wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 8 minut.
Krok 4
Przygotuj sos – w miseczce połącz Ketchup Hellmann’s, koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek, cukier, 2 łyżki oliwy oraz pozostałe zioła. Sos dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu posiekana papryczkę chilli.
Krok 5
Zapieczony placek wyjmij z piekarnika. Posmaruj równomiernie przygotowanym sosem i posyp startym serem.
Krok 6
Na wierzchu rozłóż składniki: pokrojone pomidory, kapary, fileciki anchovies oraz cienkie plasterki pieczarki. Pizzę wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz jeszcze ok. 8 minut. Po wyjęciu rozłóż na wierzchu rukolę i skrop placek oliwą. Podawaj natychmiast.
Dobra rada:
Składniki pizzy oczywiście możesz skomponować według własnego wyboru.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie
Tym razem temat przygotowania ulubionego włoskiego placka ugryziemy od nieco innej strony – oto przepis na pizzę na ziemniaczanym spodzie. Drożdżowe ciasto zastąpimy swojskimi ziemniakami! Czy warto tak ingerować w kulinarną klasykę? Chrupiący z zewnątrz, ale miękki i delikatny w środku spód do pizzy sprawia, że odpowiedź może być tylko jedna: do dzieła!
Dla kogo?
Dzięki odpowiednio dobranym ziołom sam zapach ciasta ziemniaczanego zapowiada niesamowitą ucztę. Goście nie będę szczędzić pochwał, a czy może być lepsza nagroda dla kucharza niż widok dania błyskawicznie znikającego z talerzy?
Na jaką okazję?
Pizza z ziemniaków na obiad albo w ramach ciepłej kolacji uszczęśliwi wszystkich domowników. Niech każdy wybierze swoje ulubione dodatki – to najlepsza zachęta do wspólnego przygotowania posiłku!
Czy wiesz, że?
Pierwsza pizza nie powstała we Włoszech! Okrągłe placki ciasta z dodatkiem oliwy, przypraw i warzyw były znane już w starożytnej Grecji.
Dla urozmaicenia:
Miłośnicy bardzo wyrazistych smaków powinni zaopatrzyć się w papryczki chili, pepperoni lub jalapeño. Pikanterii potrafią dodać także ostre wędliny, np. salami.