Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

135 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

5 łyżek

100 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

6 sztuk

5 sztuk

150 gramów

2 garść

5 sztuk

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, wystudź i przepuść przez maszynkę do mielenia.

Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - Krok 1

Krok 2

Do ziemniaczanej masy dodaj jajka oraz trochę suszonych ziół. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - Krok 2

Krok 3

Wyrób jednolitą masę, następnie przełóż do formy wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 8 minut.

Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos – w miseczce połącz Ketchup Hellmann’s, koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek, cukier, 2 łyżki oliwy oraz pozostałe zioła. Sos dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu posiekana papryczkę chilli.

Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - Krok 4

Krok 5

Zapieczony placek wyjmij z piekarnika. Posmaruj równomiernie przygotowanym sosem i posyp startym serem.

Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu rozłóż składniki: pokrojone pomidory, kapary, fileciki anchovies oraz cienkie plasterki pieczarki. Pizzę wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz jeszcze ok. 8 minut. Po wyjęciu rozłóż na wierzchu rukolę i skrop placek oliwą. Podawaj natychmiast.

Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Składniki pizzy oczywiście możesz skomponować według własnego wyboru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Klasyczna lasagne
czas przygotowania
75 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzieAromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie

Tym razem temat przygotowania ulubionego włoskiego placka ugryziemy od nieco innej strony – oto przepis na pizzę na ziemniaczanym spodzie. Drożdżowe ciasto zastąpimy swojskimi ziemniakami! Czy warto tak ingerować w kulinarną klasykę? Chrupiący z zewnątrz, ale miękki i delikatny w środku spód do pizzy sprawia, że odpowiedź może być tylko jedna: do dzieła!

Dla kogo?

Dzięki odpowiednio dobranym ziołom sam zapach ciasta ziemniaczanego zapowiada niesamowitą ucztę. Goście nie będę szczędzić pochwał, a czy może być lepsza nagroda dla kucharza niż widok dania błyskawicznie znikającego z talerzy?

Na jaką okazję?

Pizza z ziemniaków na obiad albo w ramach ciepłej kolacji uszczęśliwi wszystkich domowników. Niech każdy wybierze swoje ulubione dodatki – to najlepsza zachęta do wspólnego przygotowania posiłku!

Czy wiesz, że?

Pierwsza pizza nie powstała we Włoszech! Okrągłe placki ciasta z dodatkiem oliwy, przypraw i warzyw były znane już w starożytnej Grecji.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy bardzo wyrazistych smaków powinni zaopatrzyć się w papryczki chili, pepperoni lub jalapeño. Pikanterii potrafią dodać także ostre wędliny, np. salami.