Pizza na ziemniaczanym spodzie z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
188 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

374 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

5 łyżek

100 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

6 sztuk

5 sztuk

150 gramów

2 garść

5 sztuk

2 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, wystudź i przepuść przez maszynkę do mielenia.

Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - Krok 1

Krok 2

Do ziemniaczanej masy dodaj jajka oraz trochę suszonych ziół. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - Krok 2

Krok 3

Wyrób jednolitą masę, następnie przełóż do formy wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 8 minut.

Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos – w miseczce połącz Ketchup Hellmann's, koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek, cukier, 2 łyżki oliwy oraz pozostałe zioła. Sos dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu posiekana papryczkę chilli.

Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - Krok 4

Krok 5

Zapieczony placek wyjmij z piekarnika. Posmaruj równomiernie przygotowanym sosem i posyp startym serem.

Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu rozłóż składniki: pokrojone pomidory, kapary, fileciki anchovies oraz cienkie plasterki pieczarki. Pizzę wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz jeszcze ok. 8 minut. Po wyjęciu rozłóż na wierzchu rukolę i skrop placek oliwą. Podawaj natychmiast.

Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Składniki pizzy oczywiście możesz skomponować według własnego wyboru.

1

Opinie o przepisie

  • Milena

    Milena , 08.09.2022

    Super.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzieAromatyczna pizza na ziemniaczanym spodzie

Tym razem temat przygotowania ulubionego włoskiego placka ugryziemy od nieco innej strony – oto przepis na pizzę na ziemniaczanym spodzie. Drożdżowe ciasto zastąpimy swojskimi ziemniakami! Czy warto tak ingerować w kulinarną klasykę? Chrupiący z zewnątrz, ale miękki i delikatny w środku spód do pizzy sprawia, że odpowiedź może być tylko jedna: do dzieła!

Dla kogo?

Dzięki odpowiednio dobranym ziołom sam zapach ciasta ziemniaczanego zapowiada niesamowitą ucztę. Goście nie będę szczędzić pochwał, a czy może być lepsza nagroda dla kucharza niż widok dania błyskawicznie znikającego z talerzy?

Na jaką okazję?

Pizza z ziemniaków na obiad albo w ramach ciepłej kolacji uszczęśliwi wszystkich domowników. Niech każdy wybierze swoje ulubione dodatki – to najlepsza zachęta do wspólnego przygotowania posiłku!

Czy wiesz, że?

Pierwsza pizza nie powstała we Włoszech! Okrągłe placki ciasta z dodatkiem oliwy, przypraw i warzyw były znane już w starożytnej Grecji.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy bardzo wyrazistych smaków powinni zaopatrzyć się w papryczki chili, pepperoni lub jalapeño. Pikanterii potrafią dodać także ostre wędliny, np. salami.