Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

50 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

null sztuk

1 pęczek

4 sztuki

1 sztuka

60 gramów

100 gramów

1 pęczek

10 sztuk

1 łyżka

2 łyżki

null

2 sztuki

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z koperku, natki pietruszki, musztardowca oraz kolendry urwij same listki. Przełóż do miseczki. Z fennela zdejmij wierzchnią część. Następnie potnij bulwę na krajalnicy w bardzo cienkie plasterki. Kilka pierwszych z trzonem warzywa w środku odrzuć. Fennela polej miodem, nie wielka ilością oliwy oraz skrop dużą ilością soku z cytryny.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 1

Krok 2

Oliwę podgrzej w garnku, do momentu, gdy zrobi się dobrze ciepła, lecz nie gorącą. Tymianek zwiń w ścierkę, mocno rozetrzyj następnie wrzuć na oliwę. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Zafoliuj szczelnie garnek i odstaw do chwili, gdy oliwa samoistnie ostygnie. Po tym czasie przelej ją przez sito.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 2

Krok 3

400 mililitrów wody z dodatkiem kostki Knorr gotuj do momentu, kiedy bulion straci połowę objętości, odstaw do ostygnięcia. Orzechy laskowe upraż na suchej patelni. Następnie wystudź i zdejmij skórkę. Czyste orzechy rozkrusz w moździerzu.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 3

Krok 4

Kromki chleba obkrój nożem ze skórek. Skrop oliwą tymiankową i zrób w piecu grzanki. Każdą posmaruj serkiem i posyp kruszonymi orzechami.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 4

Krok 5

Jajka przepiórcze ugotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty, następnie wystudź w zimnej wodzie i obierz. Przetnij na pół.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 5

Krok 6

W głębokim talerzu wylej esencjonalny bulion drobiowy, ułóż fennela, następnie listki ziół oraz połówki jajek. Polej z wierzchu sałatkę oliwą tymiankową i podawaj z grzanką.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej