Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
52 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

400 mililitrów

null sztuk

1 sztuka

1 łyżka

1 pęczek

4 sztuki

1 pęczek

60 gramów

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

100 gramów

10 sztuk

null

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z koperku, natki pietruszki, musztardowca oraz kolendry urwij same listki. Przełóż do miseczki. Z fennela zdejmij wierzchnią część. Następnie potnij bulwę na krajalnicy w bardzo cienkie plasterki. Kilka pierwszych z trzonem warzywa w środku odrzuć. Fennela polej miodem, nie wielka ilością oliwy oraz skrop dużą ilością soku z cytryny.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 1

Krok 2

Oliwę podgrzej w garnku, do momentu, gdy zrobi się dobrze ciepła, lecz nie gorącą. Tymianek zwiń w ścierkę, mocno rozetrzyj następnie wrzuć na oliwę. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Zafoliuj szczelnie garnek i odstaw do chwili, gdy oliwa samoistnie ostygnie. Po tym czasie przelej ją przez sito.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 2

Krok 3

400 mililitrów wody z dodatkiem kostki Knorr gotuj do momentu, kiedy bulion straci połowę objętości, odstaw do ostygnięcia. Orzechy laskowe upraż na suchej patelni. Następnie wystudź i zdejmij skórkę. Czyste orzechy rozkrusz w moździerzu.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 3

Krok 4

Kromki chleba obkrój nożem ze skórek. Skrop oliwą tymiankową i zrób w piecu grzanki. Każdą posmaruj serkiem i posyp kruszonymi orzechami.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 4

Krok 5

Jajka przepiórcze ugotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty, następnie wystudź w zimnej wodzie i obierz. Przetnij na pół.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 5

Krok 6

W głębokim talerzu wylej esencjonalny bulion drobiowy, ułóż fennela, następnie listki ziół oraz połówki jajek. Polej z wierzchu sałatkę oliwą tymiankową i podawaj z grzanką.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą

Z koperku, natki pietruszki, musztardowca oraz kolendry urwij same listki. Przełóż do miseczki. Z fennela zdejmij wierzchnią część. Następnie potnij bulwę na krajalnicy w bardzo cienkie plasterki. Kilka pierwszych z trzonem warzywa w środku odrzuć. Fennela polej miodem, nie wielka ilością oliwy oraz skrop dużą ilością soku z cytryny.