Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą
średnie
18 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
400 mililitrów
null sztuk
1 sztuka
1 łyżka
1 pęczek
4 sztuki
1 pęczek
60 gramów
2 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
100 gramów
10 sztuk
null
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z koperku, natki pietruszki, musztardowca oraz kolendry urwij same listki. Przełóż do miseczki. Z fennela zdejmij wierzchnią część. Następnie potnij bulwę na krajalnicy w bardzo cienkie plasterki. Kilka pierwszych z trzonem warzywa w środku odrzuć. Fennela polej miodem, nie wielka ilością oliwy oraz skrop dużą ilością soku z cytryny.

Krok 2
Oliwę podgrzej w garnku, do momentu, gdy zrobi się dobrze ciepła, lecz nie gorącą. Tymianek zwiń w ścierkę, mocno rozetrzyj następnie wrzuć na oliwę. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Zafoliuj szczelnie garnek i odstaw do chwili, gdy oliwa samoistnie ostygnie. Po tym czasie przelej ją przez sito.

Krok 3
400 mililitrów wody z dodatkiem kostki Knorr gotuj do momentu, kiedy bulion straci połowę objętości, odstaw do ostygnięcia. Orzechy laskowe upraż na suchej patelni. Następnie wystudź i zdejmij skórkę. Czyste orzechy rozkrusz w moździerzu.

Krok 4
Kromki chleba obkrój nożem ze skórek. Skrop oliwą tymiankową i zrób w piecu grzanki. Każdą posmaruj serkiem i posyp kruszonymi orzechami.

Krok 5
Jajka przepiórcze ugotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty, następnie wystudź w zimnej wodzie i obierz. Przetnij na pół.

Krok 6
W głębokim talerzu wylej esencjonalny bulion drobiowy, ułóż fennela, następnie listki ziół oraz połówki jajek. Polej z wierzchu sałatkę oliwą tymiankową i podawaj z grzanką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
































Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą

