Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

49 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 pęczek

null sztuk

1 pęczek

4 sztuki

1 sztuka

60 gramów

100 gramów

1 pęczek

10 sztuk

1 łyżka

2 łyżki

null

2 sztuki

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z koperku, natki pietruszki, musztardowca oraz kolendry urwij same listki. Przełóż do miseczki. Z fennela zdejmij wierzchnią część. Następnie potnij bulwę na krajalnicy w bardzo cienkie plasterki. Kilka pierwszych z trzonem warzywa w środku odrzuć. Fennela polej miodem, nie wielka ilością oliwy oraz skrop dużą ilością soku z cytryny.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 1

Krok 2

Oliwę podgrzej w garnku, do momentu, gdy zrobi się dobrze ciepła, lecz nie gorącą. Tymianek zwiń w ścierkę, mocno rozetrzyj następnie wrzuć na oliwę. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Zafoliuj szczelnie garnek i odstaw do chwili, gdy oliwa samoistnie ostygnie. Po tym czasie przelej ją przez sito.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 2

Krok 3

400 mililitrów wody z dodatkiem kostki Knorr gotuj do momentu, kiedy bulion straci połowę objętości, odstaw do ostygnięcia. Orzechy laskowe upraż na suchej patelni. Następnie wystudź i zdejmij skórkę. Czyste orzechy rozkrusz w moździerzu.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 3

Krok 4

Kromki chleba obkrój nożem ze skórek. Skrop oliwą tymiankową i zrób w piecu grzanki. Każdą posmaruj serkiem i posyp kruszonymi orzechami.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 4

Krok 5

Jajka przepiórcze ugotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty, następnie wystudź w zimnej wodzie i obierz. Przetnij na pół.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 5

Krok 6

W głębokim talerzu wylej esencjonalny bulion drobiowy, ułóż fennela, następnie listki ziół oraz połówki jajek. Polej z wierzchu sałatkę oliwą tymiankową i podawaj z grzanką.

Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej