Sałatka z młodych ziół z fennelem i oliwą
średnie
14 osób zapisało
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
null sztuk
1 pęczek
4 sztuki
1 sztuka
60 gramów
100 gramów
1 pęczek
10 sztuk
1 łyżka
2 łyżki
null
2 sztuki
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z koperku, natki pietruszki, musztardowca oraz kolendry urwij same listki. Przełóż do miseczki. Z fennela zdejmij wierzchnią część. Następnie potnij bulwę na krajalnicy w bardzo cienkie plasterki. Kilka pierwszych z trzonem warzywa w środku odrzuć. Fennela polej miodem, nie wielka ilością oliwy oraz skrop dużą ilością soku z cytryny.
Krok 2
Oliwę podgrzej w garnku, do momentu, gdy zrobi się dobrze ciepła, lecz nie gorącą. Tymianek zwiń w ścierkę, mocno rozetrzyj następnie wrzuć na oliwę. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Zafoliuj szczelnie garnek i odstaw do chwili, gdy oliwa samoistnie ostygnie. Po tym czasie przelej ją przez sito.
Krok 3
400 mililitrów wody z dodatkiem kostki Knorr gotuj do momentu, kiedy bulion straci połowę objętości, odstaw do ostygnięcia. Orzechy laskowe upraż na suchej patelni. Następnie wystudź i zdejmij skórkę. Czyste orzechy rozkrusz w moździerzu.
Krok 4
Kromki chleba obkrój nożem ze skórek. Skrop oliwą tymiankową i zrób w piecu grzanki. Każdą posmaruj serkiem i posyp kruszonymi orzechami.
Krok 5
Jajka przepiórcze ugotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty, następnie wystudź w zimnej wodzie i obierz. Przetnij na pół.
Krok 6
W głębokim talerzu wylej esencjonalny bulion drobiowy, ułóż fennela, następnie listki ziół oraz połówki jajek. Polej z wierzchu sałatkę oliwą tymiankową i podawaj z grzanką.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej