
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
3 łyżki
100 gramów
3 łyżki
3 łyżki
0.25 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli używasz mrożonych malin, zasyp je cukrem i pozostaw do rozmrożenia. Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy. Gdy maliny rozmrożą się, przetrzyj przez sitko i dodaj do sosu – wymieszaj.

Krok 2
Ser pokrój w grubą kostkę. Pomarańczę obierz, a następnie wykrój ostrym nożem filety.

Krok 3
Cykorie i radicchio pokrój w dość duże kawałki, dodaj filety z pomarańcza oraz gotowy sos i wymieszaj. Przełóż do salaterki.

Krok 4
Wierzch posyp pokrojonym serem i uprażonymi orzechami. Udekoruj kilkoma listkami rukoli.


Dobra rada:
Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu, nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z cykorią i malinami
Cykoria wyróżnia się charakterystycznym gorzkim posmakiem, który łatwo złagodzić, łącząc ją w ze słodkimi owocami. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować sałatkę z cykorią, malinami oraz serem pleśniowym. Jeśli zdecydujesz się na wykorzystanie malin mrożonych, zasyp je cukrem i odstaw na chwilę, by się rozmroziły. Błyskawiczny włoski sos sałatkowy wymieszaj z oliwą i przetartymi przez sitko malinami. Ser z niebieską pleśnią, np. roquefort, pokrój w dużą kostkę. Pomarańczę obierz ze skórki i za pomocą ostrego noża wykrój z niej filety, usuwając błonki i gorzkie białe części. Cykorię oraz radicchio posiekaj i przełóż do salaterki razem z kawałkami pomarańczy. Całość polej obficie malinowym dressingiem i dokładnie wymieszaj. Upraż orzechy włoskie na suchej patelni, a potem posyp nimi wierzch sałatki. Na koniec dodaj także pokruszony ser oraz kilka listków rukoli dla dekoracji. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji znakomitą, pełną kolorów sałatkę z cykorią i malinami.