
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
3 łyżki
100 gramów
3 łyżki
3 łyżki
0.25 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli używasz mrożonych malin, zasyp je cukrem i pozostaw do rozmrożenia. Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy. Gdy maliny rozmrożą się, przetrzyj przez sitko i dodaj do sosu – wymieszaj.

Krok 2
Ser pokrój w grubą kostkę. Pomarańczę obierz, a następnie wykrój ostrym nożem filety.

Krok 3
Cykorie i radicchio pokrój w dość duże kawałki, dodaj filety z pomarańcza oraz gotowy sos i wymieszaj. Przełóż do salaterki.

Krok 4
Wierzch posyp pokrojonym serem i uprażonymi orzechami. Udekoruj kilkoma listkami rukoli.


Dobra rada:
Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu, nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z cykorią i malinami
Cykoria wyróżnia się charakterystycznym gorzkim posmakiem, który łatwo złagodzić, łącząc ją w ze słodkimi owocami. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować sałatkę z cykorią, malinami oraz serem pleśniowym. Jeśli zdecydujesz się na wykorzystanie malin mrożonych, zasyp je cukrem i odstaw na chwilę, by się rozmroziły. Błyskawiczny włoski sos sałatkowy wymieszaj z oliwą i przetartymi przez sitko malinami. Ser z niebieską pleśnią, np. roquefort, pokrój w dużą kostkę. Pomarańczę obierz ze skórki i za pomocą ostrego noża wykrój z niej filety, usuwając błonki i gorzkie białe części. Cykorię oraz radicchio posiekaj i przełóż do salaterki razem z kawałkami pomarańczy. Całość polej obficie malinowym dressingiem i dokładnie wymieszaj. Upraż orzechy włoskie na suchej patelni, a potem posyp nimi wierzch sałatki. Na koniec dodaj także pokruszony ser oraz kilka listków rukoli dla dekoracji. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji znakomitą, pełną kolorów sałatkę z cykorią i malinami.