
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
3 łyżki
100 gramów
3 łyżki
3 łyżki
0.25 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli używasz mrożonych malin, zasyp je cukrem i pozostaw do rozmrożenia. Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy. Gdy maliny rozmrożą się, przetrzyj przez sitko i dodaj do sosu – wymieszaj.

Krok 2
Ser pokrój w grubą kostkę. Pomarańczę obierz, a następnie wykrój ostrym nożem filety.

Krok 3
Cykorie i radicchio pokrój w dość duże kawałki, dodaj filety z pomarańcza oraz gotowy sos i wymieszaj. Przełóż do salaterki.

Krok 4
Wierzch posyp pokrojonym serem i uprażonymi orzechami. Udekoruj kilkoma listkami rukoli.


Dobra rada:
Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu, nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Sałatka z cykorią i malinami
Sałatka z cykorią i malinami
Cykoria wyróżnia się charakterystycznym gorzkim posmakiem, który łatwo złagodzić, łącząc ją w ze słodkimi owocami. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować sałatkę z cykorią, malinami oraz serem pleśniowym. Jeśli zdecydujesz się na wykorzystanie malin mrożonych, zasyp je cukrem i odstaw na chwilę, by się rozmroziły. Błyskawiczny włoski sos sałatkowy wymieszaj z oliwą i przetartymi przez sitko malinami. Ser z niebieską pleśnią, np. roquefort, pokrój w dużą kostkę. Pomarańczę obierz ze skórki i za pomocą ostrego noża wykrój z niej filety, usuwając błonki i gorzkie białe części. Cykorię oraz radicchio posiekaj i przełóż do salaterki razem z kawałkami pomarańczy. Całość polej obficie malinowym dressingiem i dokładnie wymieszaj. Upraż orzechy włoskie na suchej patelni, a potem posyp nimi wierzch sałatki. Na koniec dodaj także pokruszony ser oraz kilka listków rukoli dla dekoracji. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji znakomitą, pełną kolorów sałatkę z cykorią i malinami.




































