Cykoria to bardzo wdzięczne warzywo, przyjemnie chrupkie, ciekawe w smaku i atrakcyjne wizualnie. Delikatne, jasnożółte i różowe, listki cykorii pięknie dekorują sałaty i sałatki. Po cykorię warto sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. To jest dla cykorii pełnia sezonu. Cykoria ma jednak niemalże tylu zwolenników ile przeciwników. A wszystko za sprawą lekko gorzkiego smaku, który nie wszystkim odpowiada. Cykoria nie musi być gorzka. Wystarczy wyciąć głąb (spodnią część cykorii) a wraz z nim usuniemy gorzkawy smak. Dodatkowo można namoczyć podzielone listki w mleku lub wodzie z dodatkiem octu. Gdy kupuję cykorię zwracam uwagę na kolor listków. Powinny być idealnie kremowo żółte lub różowe. Kolby powinny być zwarte i jak najbardziej jasne. Uważam, że gorzkawy smak może być zaletą, gdy połączymy cykorię z kwaśnymi i słodkimi nutami owoców. Co myślicie o zestawieniu cykorii z pomarańczami, kwaśnymi jabłkami czy truskawkami? Pasują do niej także orzechy, marchewka, suszone owoce i rozmaite sery – kozie, pleśniowe a nawet lekko słodkie. Gotową sałatkę z cykorii przyprawiam zazwyczaj sokiem z cytryny lub octem owocowym czy winnym. W następnym odcinku napiszę jak przyrządzać cykorię na ciepło. Dziś przepis na 2 kolorowe sałatki z cykorią. Zapraszam do kuchni.

Sałatka z cykorią i orzechami:
Czas: 15 minut
4 porcje

Składniki:
- 1 cykoria, kłąb usunięty, podzielona na listki
- 50 g pokruszonego sera pleśniowego typu rokpol
- ½ główki sałaty kędzierzawej - endywii
- Knorr Sos sałatkowy grecki
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- 3 łyżki oleju z pomidorów
- 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
- 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Endywię porwij na mniejsze kawałki, cykorię oraz pomidory pokrój w paski. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i przełóż na półmisek. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z oliwą oraz wodą a następnie gotowym sosem dopraw sałatę. Posyp sałatę serem pleśniowym.

Cykoria z pomarańczami:
Czas: 15 minut
2 porcje

Składniki:
- cykoria - 300 gramów
- sok z połowy cytryny
- pomarańcza - 300 gramów
- sól i pieprz do smaku
- jogurt - 150 gramów
- Sos sałatkowy koperkowo ziołowy Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Cykorię podziel na połówki. Następnie usuń głąbiki i pokrój w cienkie paski. Obierz pomarańcze i pokrój na kawałki. Przygotuj dressing: wymieszaj jogurt, sok z cytryny, olej oraz sos sałatkowy Knorr. Polej nim sałatkę.