Przepisy na Anchois
25 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Anchois
Anchois to najlepszy dowód na to, że rozmiar nie ma znaczenia. Zwłaszcza w kuchni! Tym mianem określa się przetwory z sardeli europejskiej – niewielkiej ryby o intensywnym smaku i zapachu. Po wypatroszeniu jest ona marynowana w grubej warstwie soli, a na sklepowe półki trafia zazwyczaj w niedużych słoiczkach. W przypadku anchois nie trzeba robić ogromnych zapasów. Już dwa lub trzy rybne plastry są w stanie wzbogacić smak potraw – sałatek, zup, sosów i pizzy. Z anchois wasze specjały staną się kompletne.
Dla kogo?
Macie wrażenie, że daniom brakuje wyrazu? Najwyższy czas wprowadzić do kuchni anchois, z którym potrawy nabiorą zupełnie nowego smaku. Koniec z monotonią! Częste korzystanie z tych samych, sprawdzonych przypraw może powodować, że każdy posiłek będzie smakował tak samo. Nie o to chodzi w gotowaniu!
Na jaką okazję?
Anchois można dodawać do dań od razu po wyjęciu ze słoiczka, więc zawsze znajdzie się czas i odpowiednia sposobność, by skosztować ich smaku. Uzupełniają one warzywne sałatki, w tym słynnego Cezara. Macie ochotę na sałatkę nicejską na kolację? Bez anchois ani rusz! Podczas przyjęcia serwujcie tartinki z oliwkami i anchois lub pizzę z rybnym dodatkiem. Goście nie będą chcieli odejść od stołu, a wy zyskacie tytuł gospodarzy roku.
Czy wiesz, że?
Sardela europejska cieszy się dużym uznaniem na całym świecie. W Hiszpanii i Grecji jada się świeże filety rybne. We Francji i Włoszech podobnie, choć równie popularne są jej różnorodne przetwory. Z kolei rosyjscy smakosze upodobali sobie sardelę wędzoną. W Azji cenioną przekąską jest suszona ryba.
Dla urozmaicenia:
Anchois to wykwintny dodatek, który nada nie tylko smaku, ale też elegancji bardziej pospolitym produktom. Łączcie je z ziemniakami, brokułami, bakłażanem i papryką. Polecamy użyć ich także do zapiekanek.