Dania i potrawy z anchois | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Anchois

25 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - AnchoisAnchois

Anchois to najlepszy dowód na to, że rozmiar nie ma znaczenia. Zwłaszcza w kuchni! Tym mianem określa się przetwory z sardeli europejskiej – niewielkiej ryby o intensywnym smaku i zapachu. Po wypatroszeniu jest ona marynowana w grubej warstwie soli, a na sklepowe półki trafia zazwyczaj w niedużych słoiczkach. W przypadku anchois nie trzeba robić ogromnych zapasów. Już dwa lub trzy rybne plastry są w stanie wzbogacić smak potraw – sałatek, zup, sosów i pizzy. Z anchois wasze specjały staną się kompletne.

Dla kogo?

Macie wrażenie, że daniom brakuje wyrazu? Najwyższy czas wprowadzić do kuchni anchois, z którym potrawy nabiorą zupełnie nowego smaku. Koniec z monotonią! Częste korzystanie z tych samych, sprawdzonych przypraw może powodować, że każdy posiłek będzie smakował tak samo. Nie o to chodzi w gotowaniu!

Na jaką okazję?

Anchois można dodawać do dań od razu po wyjęciu ze słoiczka, więc zawsze znajdzie się czas i odpowiednia sposobność, by skosztować ich smaku. Uzupełniają one warzywne sałatki, w tym słynnego Cezara. Macie ochotę na sałatkę nicejską na kolację? Bez anchois ani rusz! Podczas przyjęcia serwujcie tartinki z oliwkami i anchois lub pizzę z rybnym dodatkiem. Goście nie będą chcieli odejść od stołu, a wy zyskacie tytuł gospodarzy roku.

Czy wiesz, że?

Sardela europejska cieszy się dużym uznaniem na całym świecie. W Hiszpanii i Grecji jada się świeże filety rybne. We Francji i Włoszech podobnie, choć równie popularne są jej różnorodne przetwory. Z kolei rosyjscy smakosze upodobali sobie sardelę wędzoną. W Azji cenioną przekąską jest suszona ryba.

Dla urozmaicenia:

Anchois to wykwintny dodatek, który nada nie tylko smaku, ale też elegancji bardziej pospolitym produktom. Łączcie je z ziemniakami, brokułami, bakłażanem i papryką. Polecamy użyć ich także do zapiekanek.