Przepisy na Anchois
25 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Anchois
Anchois to najlepszy dowód na to, że rozmiar nie ma znaczenia. Zwłaszcza w kuchni! Tym mianem określa się przetwory z sardeli europejskiej – niewielkiej ryby o intensywnym smaku i zapachu. Po wypatroszeniu jest ona marynowana w grubej warstwie soli, a na sklepowe półki trafia zazwyczaj w niedużych słoiczkach. W przypadku anchois nie trzeba robić ogromnych zapasów. Już dwa lub trzy rybne plastry są w stanie wzbogacić smak potraw – sałatek, zup, sosów i pizzy. Z anchois wasze specjały staną się kompletne.
Dla kogo?
Macie wrażenie, że daniom brakuje wyrazu? Najwyższy czas wprowadzić do kuchni anchois, z którym potrawy nabiorą zupełnie nowego smaku. Koniec z monotonią! Częste korzystanie z tych samych, sprawdzonych przypraw może powodować, że każdy posiłek będzie smakował tak samo. Nie o to chodzi w gotowaniu!
Na jaką okazję?
Anchois można dodawać do dań od razu po wyjęciu ze słoiczka, więc zawsze znajdzie się czas i odpowiednia sposobność, by skosztować ich smaku. Uzupełniają one warzywne sałatki, w tym słynnego Cezara. Macie ochotę na sałatkę nicejską na kolację? Bez anchois ani rusz! Podczas przyjęcia serwujcie tartinki z oliwkami i anchois lub pizzę z rybnym dodatkiem. Goście nie będą chcieli odejść od stołu, a wy zyskacie tytuł gospodarzy roku.
Czy wiesz, że?
Sardela europejska cieszy się dużym uznaniem na całym świecie. W Hiszpanii i Grecji jada się świeże filety rybne. We Francji i Włoszech podobnie, choć równie popularne są jej różnorodne przetwory. Z kolei rosyjscy smakosze upodobali sobie sardelę wędzoną. W Azji cenioną przekąską jest suszona ryba.
Dla urozmaicenia:
Anchois to wykwintny dodatek, który nada nie tylko smaku, ale też elegancji bardziej pospolitym produktom. Łączcie je z ziemniakami, brokułami, bakłażanem i papryką. Polecamy użyć ich także do zapiekanek.