Przepisy na Anchois

24 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (24)

Grzanki po neapolitańsku
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Grzanki to idealna przekąska na każdą porę dnia – smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zi...
Gangsterskie spaghetti po sycylijsku
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Spaghetti to najpopularniejszy chyba rodzaj makaronu na świecie. Te długie nitki dobrze komponują...
Pizza sycylijska
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Włoskie przysmaki już na dobre rozgościły się w naszych kuchniach! Przygotowujemy je na różne spo...
Grillowane warzywa z salsą awokado
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Chociaż dania z grilla klasycznie kojarzą się z różnego rodzaju opiekanymi na ruszcie mięsami, is...
Ciabatta z oliwkami i bakłażanem
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Ciabatta z oliwkami i grillowanym bakłażanem to łatwa w przygotowaniu przekąska inspirowana kuchn...
Sałatka Cezar klasyczna
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka Cezar to jeden z najpopularniejszych rodzajów sałatek. Podobno jej twórcą był Włoch Caesa...
Tagliatelle w hiszpańskim stylu
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Makarony to nie tylko podstawa dań w kuchni włoskiej. Jeśli szukasz alternatywy dla najpopularnie...
Łosoś pieczony z koprem włoskim i pomidorami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Łosoś to ostatnio jedna z najpopularniejszych ryb. Nic dziwnego, da się go przyrządzić szybko i n...
Sałatka nicejska
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka nicejska to kulinarna klasyka, wywodząca się z południowofrancuskiej kuchni. W jej skład...
Sałatka z jajkiem w koszulce
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sałatka to znakomity sposób na drugie śniadanie lub kolację – wersja z tego przepisu stanowi mist...
Spaghetti z chilli
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Pappardelle alla puttanesca
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pappardelle à la puttanesca to propozycja dla osób lubiących kuchnię włoską, która słynie z wyraz...
Miska pełna soczewicy
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Soczewica ze świeżymi warzywami może być daniem obiadowym albo sałatką. Chrupiący ogórek i papryk...
Grzanki z anchois
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Burrida
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Makaron Puttanesca
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Makaron z sardynkami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Tapenade
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Panzanella
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - AnchoisAnchois

Anchois to najlepszy dowód na to, że rozmiar nie ma znaczenia. Zwłaszcza w kuchni! Tym mianem określa się przetwory z sardeli europejskiej – niewielkiej ryby o intensywnym smaku i zapachu. Po wypatroszeniu jest ona marynowana w grubej warstwie soli, a na sklepowe półki trafia zazwyczaj w niedużych słoiczkach. W przypadku anchois nie trzeba robić ogromnych zapasów. Już dwa lub trzy rybne plastry są w stanie wzbogacić smak potraw – sałatek, zup, sosów i pizzy. Z anchois wasze specjały staną się kompletne.

Dla kogo?

Macie wrażenie, że daniom brakuje wyrazu? Najwyższy czas wprowadzić do kuchni anchois, z którym potrawy nabiorą zupełnie nowego smaku. Koniec z monotonią! Częste korzystanie z tych samych, sprawdzonych przypraw może powodować, że każdy posiłek będzie smakował tak samo. Nie o to chodzi w gotowaniu!

Na jaką okazję?

Anchois można dodawać do dań od razu po wyjęciu ze słoiczka, więc zawsze znajdzie się czas i odpowiednia sposobność, by skosztować ich smaku. Uzupełniają one warzywne sałatki, w tym słynnego Cezara. Macie ochotę na sałatkę nicejską na kolację? Bez anchois ani rusz! Podczas przyjęcia serwujcie tartinki z oliwkami i anchois lub pizzę z rybnym dodatkiem. Goście nie będą chcieli odejść od stołu, a wy zyskacie tytuł gospodarzy roku.

Czy wiesz, że?

Sardela europejska cieszy się dużym uznaniem na całym świecie. W Hiszpanii i Grecji jada się świeże filety rybne. We Francji i Włoszech podobnie, choć równie popularne są jej różnorodne przetwory. Z kolei rosyjscy smakosze upodobali sobie sardelę wędzoną. W Azji cenioną przekąską jest suszona ryba.

Dla urozmaicenia:

Anchois to wykwintny dodatek, który nada nie tylko smaku, ale też elegancji bardziej pospolitym produktom. Łączcie je z ziemniakami, brokułami, bakłażanem i papryką. Polecamy użyć ich także do zapiekanek.