Dania i potrawy z anchois | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Anchois

25 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - AnchoisAnchois

Anchois to najlepszy dowód na to, że rozmiar nie ma znaczenia. Zwłaszcza w kuchni! Tym mianem określa się przetwory z sardeli europejskiej – niewielkiej ryby o intensywnym smaku i zapachu. Po wypatroszeniu jest ona marynowana w grubej warstwie soli, a na sklepowe półki trafia zazwyczaj w niedużych słoiczkach. W przypadku anchois nie trzeba robić ogromnych zapasów. Już dwa lub trzy rybne plastry są w stanie wzbogacić smak potraw – sałatek, zup, sosów i pizzy. Z anchois wasze specjały staną się kompletne.

Dla kogo?

Macie wrażenie, że daniom brakuje wyrazu? Najwyższy czas wprowadzić do kuchni anchois, z którym potrawy nabiorą zupełnie nowego smaku. Koniec z monotonią! Częste korzystanie z tych samych, sprawdzonych przypraw może powodować, że każdy posiłek będzie smakował tak samo. Nie o to chodzi w gotowaniu!

Na jaką okazję?

Anchois można dodawać do dań od razu po wyjęciu ze słoiczka, więc zawsze znajdzie się czas i odpowiednia sposobność, by skosztować ich smaku. Uzupełniają one warzywne sałatki, w tym słynnego Cezara. Macie ochotę na sałatkę nicejską na kolację? Bez anchois ani rusz! Podczas przyjęcia serwujcie tartinki z oliwkami i anchois lub pizzę z rybnym dodatkiem. Goście nie będą chcieli odejść od stołu, a wy zyskacie tytuł gospodarzy roku.

Czy wiesz, że?

Sardela europejska cieszy się dużym uznaniem na całym świecie. W Hiszpanii i Grecji jada się świeże filety rybne. We Francji i Włoszech podobnie, choć równie popularne są jej różnorodne przetwory. Z kolei rosyjscy smakosze upodobali sobie sardelę wędzoną. W Azji cenioną przekąską jest suszona ryba.

Dla urozmaicenia:

Anchois to wykwintny dodatek, który nada nie tylko smaku, ale też elegancji bardziej pospolitym produktom. Łączcie je z ziemniakami, brokułami, bakłażanem i papryką. Polecamy użyć ich także do zapiekanek.