Miska pełna soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miska pełna soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

0.5 opakowania

2 sztuki

1 puszka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

80 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj soczewicę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Krok 2

Czosnek i cebulę drobno posiekaj i następnie podsmaż na patelni. Dodaj anchois.

Krok 3

Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze minutę.

Krok 4

Mieszankę cebuli i przypraw dodaj do soczewicy. Wlej ocet, dodaj posiekaną natkę pietruszki, kapary i oliwę. Wszystko lekko wymieszaj i przełóż do ładnej miski.

Krok 5

Ogórka, paprykę i marchew pokrój w ładną i drobną kostkę. Poukładaj warzywa na soczewicy.

Krok 6

Na wierzchu ułóż jeszcze pokruszony ser feta, kiełki i orzechy.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę możesz podawać z grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miska pełna soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miska pełna soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miska pełna soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miska pełna soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miska pełna soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miska pełna soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miska pełna soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miska pełna soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miska pełna soczewicyMiska pełna soczewicy

Soczewica ze świeżymi warzywami może być daniem obiadowym albo sałatką. Chrupiący ogórek i papryka, kapary, feta, anchois, natka pietruszki i miska pełna soczewicy – jest potrawą, którą trzeba spróbować.

Dla kogo?

Dla fanów łatwych w przygotowaniu i pełnych warzyw posiłków. Miska soczewicy zachwyca nie tylko smakiem, ale i apetycznym wyglądem.

Na jaką okazję?

Na obiad, na kolację, czy do pracy – ta sałatka będzie odpowiednia na każdą okazję.

Czy wiesz, że?

Anchois to określenie przetworów z sardeli europejskiej. Jest to nieduża, tłusta ryba, charakteryzująca się ostrym smakiem i zapachem.

Dla urozmaicenia: 

Sałatkę możesz podać z pieczywem, a najlepiej z grzankami. Będą tu pasować, jak ulał!