
Składniki
200 gramów
2 łyżki
1 sztuka
0.5 opakowania
2 sztuki
1 puszka
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
80 gramów
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj soczewicę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Krok 2
Czosnek i cebulę drobno posiekaj i następnie podsmaż na patelni. Dodaj anchois.
Krok 3
Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze minutę.
Krok 4
Mieszankę cebuli i przypraw dodaj do soczewicy. Wlej ocet, dodaj posiekaną natkę pietruszki, kapary i oliwę. Wszystko lekko wymieszaj i przełóż do ładnej miski.
Krok 5
Ogórka, paprykę i marchew pokrój w ładną i drobną kostkę. Poukładaj warzywa na soczewicy.
Krok 6
Na wierzchu ułóż jeszcze pokruszony ser feta, kiełki i orzechy.

Dobra rada:
Sałatkę możesz podawać z grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Miska pełna soczewicy
Soczewica ze świeżymi warzywami może być daniem obiadowym albo sałatką. Chrupiący ogórek i papryka, kapary, feta, anchois, natka pietruszki i miska pełna soczewicy – jest potrawą, którą trzeba spróbować.
Dla kogo?
Dla fanów łatwych w przygotowaniu i pełnych warzyw posiłków. Miska soczewicy zachwyca nie tylko smakiem, ale i apetycznym wyglądem.
Na jaką okazję?
Na obiad, na kolację, czy do pracy – ta sałatka będzie odpowiednia na każdą okazję.
Czy wiesz, że?
Anchois to określenie przetworów z sardeli europejskiej. Jest to nieduża, tłusta ryba, charakteryzująca się ostrym smakiem i zapachem.
Dla urozmaicenia:
Sałatkę możesz podać z pieczywem, a najlepiej z grzankami. Będą tu pasować, jak ulał!