
Składniki
200 gramów
2 łyżki
1 sztuka
0.5 opakowania
2 sztuki
1 puszka
1 pęczek
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
80 gramów
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj soczewicę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Krok 2
Czosnek i cebulę drobno posiekaj i następnie podsmaż na patelni. Dodaj anchois.
Krok 3
Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze minutę.
Krok 4
Mieszankę cebuli i przypraw dodaj do soczewicy. Wlej ocet, dodaj posiekaną natkę pietruszki, kapary i oliwę. Wszystko lekko wymieszaj i przełóż do ładnej miski.
Krok 5
Ogórka, paprykę i marchew pokrój w ładną i drobną kostkę. Poukładaj warzywa na soczewicy.
Krok 6
Na wierzchu ułóż jeszcze pokruszony ser feta, kiełki i orzechy.

Dobra rada:
Sałatkę możesz podawać z grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Miska pełna soczewicy
Soczewica ze świeżymi warzywami może być daniem obiadowym albo sałatką. Chrupiący ogórek i papryka, kapary, feta, anchois, natka pietruszki i miska pełna soczewicy – jest potrawą, którą trzeba spróbować.
Dla kogo?
Dla fanów łatwych w przygotowaniu i pełnych warzyw posiłków. Miska soczewicy zachwyca nie tylko smakiem, ale i apetycznym wyglądem.
Na jaką okazję?
Na obiad, na kolację, czy do pracy – ta sałatka będzie odpowiednia na każdą okazję.
Czy wiesz, że?
Anchois to określenie przetworów z sardeli europejskiej. Jest to nieduża, tłusta ryba, charakteryzująca się ostrym smakiem i zapachem.
Dla urozmaicenia:
Sałatkę możesz podać z pieczywem, a najlepiej z grzankami. Będą tu pasować, jak ulał!