Miska pełna soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miska pełna soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

0.5 opakowania

2 sztuki

1 puszka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

80 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj soczewicę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Krok 2

Czosnek i cebulę drobno posiekaj i następnie podsmaż na patelni. Dodaj anchois.

Krok 3

Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze minutę.

Krok 4

Mieszankę cebuli i przypraw dodaj do soczewicy. Wlej ocet, dodaj posiekaną natkę pietruszki, kapary i oliwę. Wszystko lekko wymieszaj i przełóż do ładnej miski.

Krok 5

Ogórka, paprykę i marchew pokrój w ładną i drobną kostkę. Poukładaj warzywa na soczewicy.

Krok 6

Na wierzchu ułóż jeszcze pokruszony ser feta, kiełki i orzechy.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę możesz podawać z grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miska pełna soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miska pełna soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miska pełna soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miska pełna soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miska pełna soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miska pełna soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miska pełna soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miska pełna soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miska pełna soczewicyMiska pełna soczewicy

Soczewica ze świeżymi warzywami może być daniem obiadowym albo sałatką. Chrupiący ogórek i papryka, kapary, feta, anchois, natka pietruszki i miska pełna soczewicy – jest potrawą, którą trzeba spróbować.

Dla kogo?

Dla fanów łatwych w przygotowaniu i pełnych warzyw posiłków. Miska soczewicy zachwyca nie tylko smakiem, ale i apetycznym wyglądem.

Na jaką okazję?

Na obiad, na kolację, czy do pracy – ta sałatka będzie odpowiednia na każdą okazję.

Czy wiesz, że?

Anchois to określenie przetworów z sardeli europejskiej. Jest to nieduża, tłusta ryba, charakteryzująca się ostrym smakiem i zapachem.

Dla urozmaicenia: 

Sałatkę możesz podać z pieczywem, a najlepiej z grzankami. Będą tu pasować, jak ulał!