Miska pełna soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 słoik

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

80 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj soczewicę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Krok 2

Czosnek i cebulę drobno posiekaj i następnie podsmaż na patelni. Dodaj anchois.

Krok 3

Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze minutę.

Krok 4

Mieszankę cebuli i przypraw dodaj do soczewicy. Wlej ocet, dodaj posiekaną natkę pietruszki, kapary i oliwę. Wszystko lekko wymieszaj i przełóż do ładnej miski.

Krok 5

Ogórka, paprykę i marchew pokrój w ładną i drobną kostkę. Poukładaj warzywa na soczewicy.

Krok 6

Na wierzchu ułóż jeszcze pokruszony ser feta, kiełki i orzechy.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę możesz podawać z grzankami.

0

Opinie o przepisie

Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miska pełna soczewicyMiska pełna soczewicy

Soczewica ze świeżymi warzywami może być daniem obiadowym albo sałatką. Chrupiący ogórek i papryka, kapary, feta, anchois, natka pietruszki i miska pełna soczewicy – jest potrawą, którą trzeba spróbować.

Dla kogo?

Dla fanów łatwych w przygotowaniu i pełnych warzyw posiłków. Miska soczewicy zachwyca nie tylko smakiem, ale i apetycznym wyglądem.

Na jaką okazję?

Na obiad, na kolację, czy do pracy – ta sałatka będzie odpowiednia na każdą okazję.

Czy wiesz, że?

Anchois to określenie przetworów z sardeli europejskiej. Jest to nieduża, tłusta ryba, charakteryzująca się ostrym smakiem i zapachem.

Dla urozmaicenia: 

Sałatkę możesz podać z pieczywem, a najlepiej z grzankami. Będą tu pasować, jak ulał!