Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
148 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 szczypta

2 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

250 gramów

125 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz mąkę, sól, drożdże, łyżkę oliwy oraz 100ml letniej wody aż powstanie gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłym miejscu na 30-40 minut.

Krok 2

Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oliwie. Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 3

Następnie dodaj pomidory, cukier i duś całość ok 20 minut.

Krok 4

Ciasto na pizzę ponownie ugnieć, podziel na dwie części i rozwałkuj pizzę w kształcie serca. Ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem.

Krok 5

Pomidory oraz ser pokrój na plastry. Pizzę posmaruj sosem pomidorowym i ułóż na wierzchu świeże pomidory oraz mozzarellę. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok 15 minut. Podawaj z porwanymi listkami bazylii.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Chajęcka

    Małgorzata Chajęcka , 14.02.2020

    serca a'la pizza. Na walentynki dla matki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z kuskusem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki

Małe pizzerinki, serwowane w formie serc, są tak urocze, że ciężko chyba byłoby znaleźć osobę, która nie uśmiechnęłaby się na ich widok. Prezentujemy Ci przepis na ciekawą, nieoczywistą przekąskę z miłością. Palce lizać!

Dla kogo?

Podaruj taki kulinarny prezent osobie, na której Ci zależy. W ten prosty sposób pokaż jej swoje uczucia. Będzie pysznie!

Na jaką okazję?

Okazywanie sympatii czy miłości nie musi czekać na specjalną okazję. Małe gesty czynione na co dzień również są ważne. Kulinarny podarunek zawsze się sprawdzi.

Czy wiesz, że?

Dzień Matki to święto, którego początki sięgają czasów starożytnych Greków i Rzymian. Kultem otaczano wtedy matki-boginie, później jednak, po przyjęciu chrześcijaństwa, ten zwyczaj nieco zaginął. Powrócił w siedemnastowiecznej Anglii pod nazwą „niedzieli u matki”.

Dla urozmaicenia:

Ciasto na spód à la pizza możesz uformować w dowolnym kształcie. Wystarczą kreatywny pomysł i odrobina chęci.