Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 szczypta

2 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

250 gramów

125 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz mąkę, sól, drożdże, łyżkę oliwy oraz 100ml letniej wody aż powstanie gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłym miejscu na 30-40 minut.

Krok 2

Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oliwie. Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 3

Następnie dodaj pomidory, cukier i duś całość ok 20 minut.

Krok 4

Ciasto na pizzę ponownie ugnieć, podziel na dwie części i rozwałkuj pizzę w kształcie serca. Ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem.

Krok 5

Pomidory oraz ser pokrój na plastry. Pizzę posmaruj sosem pomidorowym i ułóż na wierzchu świeże pomidory oraz mozzarellę. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok 15 minut. Podawaj z porwanymi listkami bazylii.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Chajęcka

    Małgorzata Chajęcka , 14.02.2020

    serca a'la pizza. Na walentynki dla matki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z ciecierzycy
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki

Małe pizzerinki, serwowane w formie serc, są tak urocze, że ciężko chyba byłoby znaleźć osobę, która nie uśmiechnęłaby się na ich widok. Prezentujemy Ci przepis na ciekawą, nieoczywistą przekąskę z miłością. Palce lizać!

Dla kogo?

Podaruj taki kulinarny prezent osobie, na której Ci zależy. W ten prosty sposób pokaż jej swoje uczucia. Będzie pysznie!

Na jaką okazję?

Okazywanie sympatii czy miłości nie musi czekać na specjalną okazję. Małe gesty czynione na co dzień również są ważne. Kulinarny podarunek zawsze się sprawdzi.

Czy wiesz, że?

Dzień Matki to święto, którego początki sięgają czasów starożytnych Greków i Rzymian. Kultem otaczano wtedy matki-boginie, później jednak, po przyjęciu chrześcijaństwa, ten zwyczaj nieco zaginął. Powrócił w siedemnastowiecznej Anglii pod nazwą „niedzieli u matki”.

Dla urozmaicenia:

Ciasto na spód à la pizza możesz uformować w dowolnym kształcie. Wystarczą kreatywny pomysł i odrobina chęci.