Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki

- Krok 1W misce połącz mąkę, sól, drożdże, łyżkę oliwy oraz 100ml letniej wody aż powstanie gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
- Krok 2Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oliwie. Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
- Krok 3Następnie dodaj pomidory, cukier i duś całość ok 20 minut.
- Krok 4Ciasto na pizzę ponownie ugnieć, podziel na dwie części i rozwałkuj pizzę w kształcie serca. Ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem.
- Krok 5Pomidory oraz ser pokrój na plastry. Pizzę posmaruj sosem pomidorowym i ułóż na wierzchu świeże pomidory oraz mozzarellę. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok 15 minut. Podawaj z porwanymi listkami bazylii.

Małe pizzerinki, serwowane w formie serc, są tak urocze, że ciężko chyba byłoby znaleźć osobę, która nie uśmiechnęłaby się na ich widok. Prezentujemy Ci przepis na ciekawą, nieoczywistą przekąskę z miłością. Palce lizać!
Dla kogo?
Podaruj taki kulinarny prezent osobie, na której Ci zależy. W ten prosty sposób pokaż jej swoje uczucia. Będzie pysznie!
Na jaką okazję?
Okazywanie sympatii czy miłości nie musi czekać na specjalną okazję. Małe gesty czynione na co dzień również są ważne. Kulinarny podarunek zawsze się sprawdzi.
Czy wiesz, że?
Dzień Matki to święto, którego początki sięgają czasów starożytnych Greków i Rzymian. Kultem otaczano wtedy matki-boginie, później jednak, po przyjęciu chrześcijaństwa, ten zwyczaj nieco zaginął. Powrócił w siedemnastowiecznej Anglii pod nazwą „niedzieli u matki”.
Dla urozmaicenia:
Ciasto na spód à la pizza możesz uformować w dowolnym kształcie. Wystarczą kreatywny pomysł i odrobina chęci.