Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 szczypta

2 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

250 gramów

125 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz mąkę, sól, drożdże, łyżkę oliwy oraz 100ml letniej wody aż powstanie gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłym miejscu na 30-40 minut.

Krok 2

Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oliwie. Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 3

Następnie dodaj pomidory, cukier i duś całość ok 20 minut.

Krok 4

Ciasto na pizzę ponownie ugnieć, podziel na dwie części i rozwałkuj pizzę w kształcie serca. Ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem.

Krok 5

Pomidory oraz ser pokrój na plastry. Pizzę posmaruj sosem pomidorowym i ułóż na wierzchu świeże pomidory oraz mozzarellę. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok 15 minut. Podawaj z porwanymi listkami bazylii.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Chajęcka

    Małgorzata Chajęcka , 14.02.2020

    serca a'la pizza. Na walentynki dla matki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki

Małe pizzerinki, serwowane w formie serc, są tak urocze, że ciężko chyba byłoby znaleźć osobę, która nie uśmiechnęłaby się na ich widok. Prezentujemy Ci przepis na ciekawą, nieoczywistą przekąskę z miłością. Palce lizać!

Dla kogo?

Podaruj taki kulinarny prezent osobie, na której Ci zależy. W ten prosty sposób pokaż jej swoje uczucia. Będzie pysznie!

Na jaką okazję?

Okazywanie sympatii czy miłości nie musi czekać na specjalną okazję. Małe gesty czynione na co dzień również są ważne. Kulinarny podarunek zawsze się sprawdzi.

Czy wiesz, że?

Dzień Matki to święto, którego początki sięgają czasów starożytnych Greków i Rzymian. Kultem otaczano wtedy matki-boginie, później jednak, po przyjęciu chrześcijaństwa, ten zwyczaj nieco zaginął. Powrócił w siedemnastowiecznej Anglii pod nazwą „niedzieli u matki”.

Dla urozmaicenia:

Ciasto na spód à la pizza możesz uformować w dowolnym kształcie. Wystarczą kreatywny pomysł i odrobina chęci.