Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki
łatwe
51 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 szczypta
2 łyżeczki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
400 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
250 gramów
125 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce połącz mąkę, sól, drożdże, łyżkę oliwy oraz 100ml letniej wody aż powstanie gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
Krok 2
Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oliwie. Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 3
Następnie dodaj pomidory, cukier i duś całość ok 20 minut.
Krok 4
Ciasto na pizzę ponownie ugnieć, podziel na dwie części i rozwałkuj pizzę w kształcie serca. Ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem.
Krok 5
Pomidory oraz ser pokrój na plastry. Pizzę posmaruj sosem pomidorowym i ułóż na wierzchu świeże pomidory oraz mozzarellę. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok 15 minut. Podawaj z porwanymi listkami bazylii.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki
Małe pizzerinki, serwowane w formie serc, są tak urocze, że ciężko chyba byłoby znaleźć osobę, która nie uśmiechnęłaby się na ich widok. Prezentujemy Ci przepis na ciekawą, nieoczywistą przekąskę z miłością. Palce lizać!
Dla kogo?
Podaruj taki kulinarny prezent osobie, na której Ci zależy. W ten prosty sposób pokaż jej swoje uczucia. Będzie pysznie!
Na jaką okazję?
Okazywanie sympatii czy miłości nie musi czekać na specjalną okazję. Małe gesty czynione na co dzień również są ważne. Kulinarny podarunek zawsze się sprawdzi.
Czy wiesz, że?
Dzień Matki to święto, którego początki sięgają czasów starożytnych Greków i Rzymian. Kultem otaczano wtedy matki-boginie, później jednak, po przyjęciu chrześcijaństwa, ten zwyczaj nieco zaginął. Powrócił w siedemnastowiecznej Anglii pod nazwą „niedzieli u matki”.
Dla urozmaicenia:
Ciasto na spód à la pizza możesz uformować w dowolnym kształcie. Wystarczą kreatywny pomysł i odrobina chęci.