Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
148 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 szczypta

2 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

250 gramów

125 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce połącz mąkę, sól, drożdże, łyżkę oliwy oraz 100ml letniej wody aż powstanie gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłym miejscu na 30-40 minut.

Krok 2

Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oliwie. Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 3

Następnie dodaj pomidory, cukier i duś całość ok 20 minut.

Krok 4

Ciasto na pizzę ponownie ugnieć, podziel na dwie części i rozwałkuj pizzę w kształcie serca. Ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem.

Krok 5

Pomidory oraz ser pokrój na plastry. Pizzę posmaruj sosem pomidorowym i ułóż na wierzchu świeże pomidory oraz mozzarellę. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok 15 minut. Podawaj z porwanymi listkami bazylii.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Chajęcka

    Małgorzata Chajęcka , 14.02.2020

    serca a'la pizza. Na walentynki dla matki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki Serca a’la pizza. Na Walentyki i Dzień Matki

Małe pizzerinki, serwowane w formie serc, są tak urocze, że ciężko chyba byłoby znaleźć osobę, która nie uśmiechnęłaby się na ich widok. Prezentujemy Ci przepis na ciekawą, nieoczywistą przekąskę z miłością. Palce lizać!

Dla kogo?

Podaruj taki kulinarny prezent osobie, na której Ci zależy. W ten prosty sposób pokaż jej swoje uczucia. Będzie pysznie!

Na jaką okazję?

Okazywanie sympatii czy miłości nie musi czekać na specjalną okazję. Małe gesty czynione na co dzień również są ważne. Kulinarny podarunek zawsze się sprawdzi.

Czy wiesz, że?

Dzień Matki to święto, którego początki sięgają czasów starożytnych Greków i Rzymian. Kultem otaczano wtedy matki-boginie, później jednak, po przyjęciu chrześcijaństwa, ten zwyczaj nieco zaginął. Powrócił w siedemnastowiecznej Anglii pod nazwą „niedzieli u matki”.

Dla urozmaicenia:

Ciasto na spód à la pizza możesz uformować w dowolnym kształcie. Wystarczą kreatywny pomysł i odrobina chęci.