Naleśniki ze świeżymi truskawkami i bitą śmietaną
łatwe
105 osób zapisało

Składniki
1 litr
0.4 kilograma
1 łyżeczka
2 łyżki
0.5 szklanki
0.5 kilograma
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy - mieszamy do uzyskania jednolitej masy(bez grudek).
Krok 2
Kroimy truskawki w kostkę.
Krok 3
Smażymy placki naleśnikowe z dwóch stron do uzyskania lekko złotego koloru.
Krok 4
Na placek nakładamy skrojone truskawki-zawijamy wg uznania.
Krok 5
Nakładamy bitą śmietanę i kilka truskawek dla dekoracji - można polać polewą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej