Składniki
1 szczypta
2 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
6 łyżek
100 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko wymieszaj z jajkiem mąką i odrobiną soli. Zmiksuj.
Krok 2
Usmaż naleśniki.
Krok 3
Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
Krok 4
Cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż i podsmaż na oleju.
Krok 5
Dodaj soczewicę i smaż przez 3 minuty.
Krok 6
Wlej niepełną szklankę wody, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 15 minut.
Krok 7
Dodaj koncentrat i bułkę tartą. Gotowym farszem posmaruj naleśniki, zwiń w rulony.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej