Składniki
1 szczypta
2 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
6 łyżek
100 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko wymieszaj z jajkiem mąką i odrobiną soli. Zmiksuj.
Krok 2
Usmaż naleśniki.
Krok 3
Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
Krok 4
Cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż i podsmaż na oleju.
Krok 5
Dodaj soczewicę i smaż przez 3 minuty.
Krok 6
Wlej niepełną szklankę wody, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 15 minut.
Krok 7
Dodaj koncentrat i bułkę tartą. Gotowym farszem posmaruj naleśniki, zwiń w rulony.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej