Wytrawne naleśniki z soczewicą – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z soczewicą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

2 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

1 szklanka

6 łyżek

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko wymieszaj z jajkiem mąką i odrobiną soli. Zmiksuj.

Krok 2

Usmaż naleśniki.

Krok 3

Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.

Krok 4

Cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż i podsmaż na oleju.

Krok 5

Dodaj soczewicę i smaż przez 3 minuty.

Krok 6

Wlej niepełną szklankę wody, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 15 minut.

Krok 7

Dodaj koncentrat i bułkę tartą. Gotowym farszem posmaruj naleśniki, zwiń w rulony.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pulpety w sosie koperkowym
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej