
Składniki
1 szczypta
2 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
6 łyżek
100 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko wymieszaj z jajkiem mąką i odrobiną soli. Zmiksuj.
Krok 2
Usmaż naleśniki.
Krok 3
Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
Krok 4
Cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż i podsmaż na oleju.
Krok 5
Dodaj soczewicę i smaż przez 3 minuty.
Krok 6
Wlej niepełną szklankę wody, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 15 minut.
Krok 7
Dodaj koncentrat i bułkę tartą. Gotowym farszem posmaruj naleśniki, zwiń w rulony.
Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej