
Składniki
2 szklanki
20 łyżek
2 sztuki
2 szklanki
1 opakowanie
300 gramów
300 gramów
5 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
250 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski dodać mleko, wodę gazowaną i jajka. Całość zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę i miksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Krok 2
Z ciasta usmażyć nieco grubsze naleśniki.
Krok 3
Farsz: mrożony szpinak podsmażyć na maśle i odsączyć z nadmiaru wody. Następnie pokroić pieczarki w plasterki i również podsmażyć na maśle aż puszczą wodę i woda odparuje. Szpinak dodać do pieczarek. Następnie dodać posiekany czosnek i odrobinę startego sera aż farsz się sklei. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz pozostawić do wystudzenia.
Krok 4
Gotowym farszem wypełnić naleśniki i zawinąć w rulon. Układać w naczyniu żaroodpornym. W miseczce dodać resztę startego sera, dodać śmietankę 30%, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Gotowe naleśniki polać śmietanką. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni z termoobiegiem i piec przez 10 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























