Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

Autor: Andrzej

ratingratingratingratingrating

10

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

20 łyżek

2 sztuki

2 szklanki

1 opakowanie

300 gramów

300 gramów

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

250 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski dodać mleko, wodę gazowaną i jajka. Całość zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę i miksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy.

Krok 2

Z ciasta usmażyć nieco grubsze naleśniki.

Krok 3

Farsz: mrożony szpinak podsmażyć na maśle i odsączyć z nadmiaru wody. Następnie pokroić pieczarki w plasterki i również podsmażyć na maśle aż puszczą wodę i woda odparuje. Szpinak dodać do pieczarek. Następnie dodać posiekany czosnek i odrobinę startego sera aż farsz się sklei. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz pozostawić do wystudzenia.

Krok 4

Gotowym farszem wypełnić naleśniki i zawinąć w rulon. Układać w naczyniu żaroodpornym. W miseczce dodać resztę startego sera, dodać śmietankę 30%, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Gotowe naleśniki polać śmietanką. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni z termoobiegiem i piec przez 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej