Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami

Autor: Andrzej

ratingratingratingratingrating

6

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

20 łyżek

2 sztuki

2 szklanki

1 opakowanie

300 gramów

300 gramów

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

250 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski dodać mleko, wodę gazowaną i jajka. Całość zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę i miksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy.

Krok 2

Z ciasta usmażyć nieco grubsze naleśniki.

Krok 3

Farsz: mrożony szpinak podsmażyć na maśle i odsączyć z nadmiaru wody. Następnie pokroić pieczarki w plasterki i również podsmażyć na maśle aż puszczą wodę i woda odparuje. Szpinak dodać do pieczarek. Następnie dodać posiekany czosnek i odrobinę startego sera aż farsz się sklei. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz pozostawić do wystudzenia.

Krok 4

Gotowym farszem wypełnić naleśniki i zawinąć w rulon. Układać w naczyniu żaroodpornym. W miseczce dodać resztę startego sera, dodać śmietankę 30%, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Gotowe naleśniki polać śmietanką. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni z termoobiegiem i piec przez 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej