Naleśniki z lodami śmietankowymi i żelkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki z lodami śmietankowymi i żelkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
370 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

267 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kulki lodów pomieszaj w misce z pokrojonymi na kawałki żelkami, dżemem brzoskwiniowym oraz z obranym i pokrojonym w kostkę kiwi. Aby łatwiej formować masę, odczekaj ok. 10 minut od wyjęcia lodów z zamrażarki.

Naleśniki z lodami śmietankowymi i żelkami - Krok 1

Krok 2

Naleśniki posmaruj dżemem. Powstałą masę nałóż na naleśnika.

Naleśniki z lodami śmietankowymi i żelkami - Krok 2

Krok 3

Z lodowej masy uformuj wałek i zwiń naleśnika.

Naleśniki z lodami śmietankowymi i żelkami - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Asia Wesołowski

    Asia Wesołowski , 15.04.2019

    Nawet

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z lodami śmietankowymi i żelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z lodami śmietankowymi i żelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z lodami śmietankowymi i żelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z lodami śmietankowymi i żelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z lodami śmietankowymi i żelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z lodami śmietankowymi i żelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z lodami śmietankowymi i żelkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z lodami śmietankowymi i żelkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z lodami śmietankowymi i żelkamiNaleśniki z lodami śmietankowymi i żelkami

Jeśli szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie deseru, koniecznie wypróbuj przepis na naleśniki z lodami śmietankowymi. Ich sekret tkwi w smacznym i prostym do przyrządzenia nadzieniu – wystarczy, że w dużej misce wymieszasz kulki lodów razem z pokrojonymi na kawałki żelkami, dżemem brzoskwiniowym oraz obranym i pokrojonym w kostkę kiwi. Usmażone naleśniki posmaruj cienko dżemem, po czym nałóż na nie przygotowaną uprzednio masę. Na koniec z lodowej masy uformuj wałek i zwiń naleśnik. Otrzymane w ten sposób placki posyp cukrem pudrem i udekoruj plasterkami kiwi oraz melisą lub miętą. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis odrobinę zmodyfikować, np. zastępując dżem brzoskwiniowy truskawkowym, malinowym lub morelowym. Pamiętaj, że oprócz kiwi, do naleśników możesz dodać również inne owoce, np. truskawki, maliny czy jagody. Pobierz listę niezbędnych produktów i przygotuj pyszne naleśniki z lodami śmietankowymi i żelkami. Tym przepisem udowadniamy, że przyrządzanie kreatywnych deserów może być prostsze niż kiedykolwiek.