Dania i potrawy z kiwi | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kiwi

42 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KiwiKiwi

Kiwi, czyli niewielki, włochaty z zewnątrz owoc w przeszłości był nazywany chińskim agrestem. Pod względem botanicznym zaliczany jest do jagód. Na tym nie koniec niespodzianek! Istnieją różne sposoby jedzenia kiwi, które najczęściej pojawia się jako jeden ze składników owocowych sałatek i deserowych dekoracji. Próbowaliście kiedyś kiwi w wersji wytrawnej? Przed Wami jeszcze wiele zaskakujących receptur!

Dla kogo?

Kiwi jest niezwykle fotogeniczne, więc będzie sprzymierzeńcem każdego kulinarnego estety. Jasny, zielony kolor miąższu i drobne, ciemne pestki sprawiają, że trudno oderwać od kiwi wzrok. Słodki owoc zamienia się w niepowtarzalną dekorację tortów, serników, mazurków i babeczek. Myśleliście kiedyś o owocowych kanapkach? Kiwi urozmaici pieczywo z dżemem. Spróbujcie położyć plasterki na przetworach truskawkowych lub jagodowych – będą pięknie kontrastować.

Na jaką okazję?

Kiwi jest dostępne przez cały rok, więc wiosną wyjadajcie miąższ łyżeczką prosto z przekrojonego na pół owocu. Latem łączcie je z innymi owocami w kolorowych sałatkach. Jesienią wzbogacajcie jadłospis gęstymi koktajlami, np. z kiwi i pietruszką. Podczas zimowych podwieczorków czas umilą rogaliki z owocowym nadzieniem. Kiwi na każdy dzień! I niemalże do każdej potrawy. Pamiętajcie o nim, tworząc marynatę do mięs, zwłaszcza cielęciny i wołowiny. Wzbogaci smakiem pikantne sosy.

Czy wiesz, że?

Desery z wielobarwnymi galaretkami wyglądają i smakują wspaniale. Należy jednak pamiętać, by nie dodawać do nich kiwi. Zawarte w owocu enzymy uniemożliwiają ich stężenie. Kiwi lepiej wykorzystać jako ozdobę gotowego smakołyku.

Dla urozmaicenia:

Uważacie, że nic nie może równać się ze słodko-słonymi kompozycjami? W takim razie wypróbujcie przepis na pomidory nadziewane sałatką z kiwi, ananasem, kurczakiem, kukurydzą, rodzynkami, suszonymi śliwkami i morelami.