Dania i potrawy z kiwi | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kiwi

42 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KiwiKiwi

Kiwi, czyli niewielki, włochaty z zewnątrz owoc w przeszłości był nazywany chińskim agrestem. Pod względem botanicznym zaliczany jest do jagód. Na tym nie koniec niespodzianek! Istnieją różne sposoby jedzenia kiwi, które najczęściej pojawia się jako jeden ze składników owocowych sałatek i deserowych dekoracji. Próbowaliście kiedyś kiwi w wersji wytrawnej? Przed Wami jeszcze wiele zaskakujących receptur!

Dla kogo?

Kiwi jest niezwykle fotogeniczne, więc będzie sprzymierzeńcem każdego kulinarnego estety. Jasny, zielony kolor miąższu i drobne, ciemne pestki sprawiają, że trudno oderwać od kiwi wzrok. Słodki owoc zamienia się w niepowtarzalną dekorację tortów, serników, mazurków i babeczek. Myśleliście kiedyś o owocowych kanapkach? Kiwi urozmaici pieczywo z dżemem. Spróbujcie położyć plasterki na przetworach truskawkowych lub jagodowych – będą pięknie kontrastować.

Na jaką okazję?

Kiwi jest dostępne przez cały rok, więc wiosną wyjadajcie miąższ łyżeczką prosto z przekrojonego na pół owocu. Latem łączcie je z innymi owocami w kolorowych sałatkach. Jesienią wzbogacajcie jadłospis gęstymi koktajlami, np. z kiwi i pietruszką. Podczas zimowych podwieczorków czas umilą rogaliki z owocowym nadzieniem. Kiwi na każdy dzień! I niemalże do każdej potrawy. Pamiętajcie o nim, tworząc marynatę do mięs, zwłaszcza cielęciny i wołowiny. Wzbogaci smakiem pikantne sosy.

Czy wiesz, że?

Desery z wielobarwnymi galaretkami wyglądają i smakują wspaniale. Należy jednak pamiętać, by nie dodawać do nich kiwi. Zawarte w owocu enzymy uniemożliwiają ich stężenie. Kiwi lepiej wykorzystać jako ozdobę gotowego smakołyku.

Dla urozmaicenia:

Uważacie, że nic nie może równać się ze słodko-słonymi kompozycjami? W takim razie wypróbujcie przepis na pomidory nadziewane sałatką z kiwi, ananasem, kurczakiem, kukurydzą, rodzynkami, suszonymi śliwkami i morelami.