Przepisy na Kiwi
42 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Kiwi
Kiwi, czyli niewielki, włochaty z zewnątrz owoc w przeszłości był nazywany chińskim agrestem. Pod względem botanicznym zaliczany jest do jagód. Na tym nie koniec niespodzianek! Istnieją różne sposoby jedzenia kiwi, które najczęściej pojawia się jako jeden ze składników owocowych sałatek i deserowych dekoracji. Próbowaliście kiedyś kiwi w wersji wytrawnej? Przed Wami jeszcze wiele zaskakujących receptur!
Dla kogo?
Kiwi jest niezwykle fotogeniczne, więc będzie sprzymierzeńcem każdego kulinarnego estety. Jasny, zielony kolor miąższu i drobne, ciemne pestki sprawiają, że trudno oderwać od kiwi wzrok. Słodki owoc zamienia się w niepowtarzalną dekorację tortów, serników, mazurków i babeczek. Myśleliście kiedyś o owocowych kanapkach? Kiwi urozmaici pieczywo z dżemem. Spróbujcie położyć plasterki na przetworach truskawkowych lub jagodowych – będą pięknie kontrastować.
Na jaką okazję?
Kiwi jest dostępne przez cały rok, więc wiosną wyjadajcie miąższ łyżeczką prosto z przekrojonego na pół owocu. Latem łączcie je z innymi owocami w kolorowych sałatkach. Jesienią wzbogacajcie jadłospis gęstymi koktajlami, np. z kiwi i pietruszką. Podczas zimowych podwieczorków czas umilą rogaliki z owocowym nadzieniem. Kiwi na każdy dzień! I niemalże do każdej potrawy. Pamiętajcie o nim, tworząc marynatę do mięs, zwłaszcza cielęciny i wołowiny. Wzbogaci smakiem pikantne sosy.
Czy wiesz, że?
Desery z wielobarwnymi galaretkami wyglądają i smakują wspaniale. Należy jednak pamiętać, by nie dodawać do nich kiwi. Zawarte w owocu enzymy uniemożliwiają ich stężenie. Kiwi lepiej wykorzystać jako ozdobę gotowego smakołyku.
Dla urozmaicenia:
Uważacie, że nic nie może równać się ze słodko-słonymi kompozycjami? W takim razie wypróbujcie przepis na pomidory nadziewane sałatką z kiwi, ananasem, kurczakiem, kukurydzą, rodzynkami, suszonymi śliwkami i morelami.