Owocowa gąsienica przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owocowa gąsienica

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
86 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

20 gramów

30 gramów

30 gramów

30 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Owoce umyj i obierz. Z melona, truskawki i kiwi wydrąż małe kulki.

Owocowa gąsienica - Krok 1

Krok 2

Na talerzu ułóż kulki owoców na przemian z kulkami lodów, tak aby kształtem przypominały gąsienicę.

Owocowa gąsienica - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owocowa gąsienica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owocowa gąsienica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owocowa gąsienica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owocowa gąsienica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owocowa gąsienica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owocowa gąsienica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owocowa gąsienica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owocowa gąsienica - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Owocowa gąsienicaOwocowa gąsienica

Owocowa gąsienica to prosty deser, który łączy w sobie słodki smak owoców z kremowymi lodami. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku produktów, m.in. lodów śmietankowych, truskawek, kiwi, jabłka oraz mango. Zacznij od umycia i obrania owoców. Z melona, truskawki i kiwi wydrąż małe kulki, a następnie ułóż wszystkie składniki na talerzu na przemian z gałkami lodów (całość powinna swoim kształtem przypominać gąsienicę). Dla podkreślenia smaku, gotowy deser polej truskawkowym lub czekoladowym musem. Pamiętaj, że przepis na owocową gąsienicę możesz w prosty sposób zmodyfikować, np. zastępując lody śmietankowe truskawkowymi albo toffi. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do przygotowania słodkiej przekąski wykorzystać również inne owoce. Doskonale sprawdzą się, m.in. kawałki banana i gruszki, a także maliny oraz jagody. Idealnym dodatkiem do owocowej gąsienicy będą także różyczki zrobione z bitej śmietany. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj efektowną owocowo-lodową gąsienice według naszego przepisu.