Domowe czekoladki z nadzieniem pomarańczowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe czekoladki z nadzieniem pomarańczowym

Autor: joanna dereszowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

1 opakowanie

7 łyżek

90 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gorzką czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy się całkiem rozpuści odstawiamy i po lekkim wystygnięciu ponownie stawiamy garnek nad parę. Gdy nasza czekolada jest już dobrze rozpuszczona zabieramy się za przygotowywanie czekoladek. Ja do robienia czekoladek użyłam nic innego jak silikonowych foremek do lodu. Maczamy pędzelek (pożyczyłam od córki nowy pędzelek) w czekoladzie i wypełniamy cienką warstwą wgłębienia w foremce. Gdy mamy już gotowe wstawiamy na parę minut do lodówki. Wyciągamy i powtarzamy czynność jeszcze dwa razy czyli łącznie 3 razy smarujemy foremki czekoladą. Robimy nadzienie: w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Dolewamy śmietankę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Nasze czekoladki wypełniamy nadzieniem i tym razem wstawiamy do zamrażalki aby nadzienie zgęstniało (można do lodówki tylko dłużej to potrwa). Małą łyżeczką nabieramy czekoladę i polewamy na nadzienie, ale trzeba to robić delikatnie. Jeśli nasza czekolada nie pokryje dokładnie nadzienia możemy sobie pomóc pędzelkiem i delikatnie rozprowadzić czekoladę. Trzeba zwrócić uwagę aby nadzienie nie było z żadnej strony widoczne. Wstawiamy do lodówki aby czekolada stwardniała. Delikatnie wyciągamy czekoladki i mamy domowe pralinki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe czekoladki z nadzieniem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe czekoladki z nadzieniem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe czekoladki z nadzieniem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe czekoladki z nadzieniem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe czekoladki z nadzieniem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe czekoladki z nadzieniem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe czekoladki z nadzieniem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe czekoladki z nadzieniem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej