
Składniki
1 opakowanie
8 sztuk
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na wafle lub gotowe ciastka nałóż po kulce lodów. Całość przykryj drugim waflem, a następnie lekko dociśnij.

Krok 2
Lodowe kanapki przed podaniem przekrój na pół i udekoruj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z lodami bakaliowymi
Kanapka z lodami bakaliowymi to pyszna słodka przekąska. Deser wykonaj z wafli lub podpłomyków. Sprawdzą się także inne słodkie wypieki bez dodatków, np. herbatniki albo duże ciastka owsiane. Lody wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej, by lekko zmiękły i łatwo było je nałożyć na wafle bez pokruszenia. Dobrym pomysłem będzie wcześniejsze posmarowanie ich kremem czekoladowym, masłem orzechowym albo sosem owocowym. Wykorzystaj do dekoracji owoce, np. przekrojone na pół truskawki, a także cząstki kiwi lub pomarańczy. Wolisz chrupiące dodatki? W takim razie podawaj lodowe kanapki z orzechami, migdałami lub kawałkami kokosa. Bez dodatków również będą smaczne – sprawdzą się np. na przyjęcia ogrodowe albo grilla, ponieważ nie potrzebujesz do ich podania żadnych pucharków ani talerzyków. Przygotuj deser według naszego przepisu i przekonaj się, jaki jest łatwy i szybki. Zrób go tak, jak lubisz najbardziej – lody bakaliowe zamień np. na śmietankowe albo pomieszaj kilka smaków jednocześnie. Spróbuj różnych wersji pysznej kanapki z lodami.