
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
3 różnokolorowe kulki lodów umieść na talerzu – tak jak na zdjęciu.
Krok 2
Z kolorowych gwiazdek ułóż oczy i usta na każdej z kulek.
Krok 3
Do każdej kulki dołóż 2 listki mięty tak, aby wyglądały jak łodyżki kwiatów.
Krok 4
Talerz możesz udekorować truskawkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody dla dzieci "Magiczny ogród"
Potrzebujesz dobrej inspiracji na efektowny i kolorowy deser? Sprawdź naszą propozycję na lody „magiczny ogród”. Na początek uformuj trzy niewielkie kulki lodów w różnych smakach – w przepisie sugerowane są lody karmelowe, śmietankowe i czekoladowe, ale równie dobrze sprawdzą się ananasowe, śmietankowe oraz brzoskwiniowe. Na każdej z kulek ułóż za pomocą kolorowych gwiazdek oczy i usta kwiatów znajdujących się w magicznym ogrodzie. Z powodzeniem zrobisz je także przy użyciu pisaków cukrowych, rodzynków lub kolorowych draży. Do każdej kulki dołóż po dwa listki mięty, które będą wyglądały jak łodyżki kwiatów. Na koniec udekoruj talerz soczystymi truskawkami. Dobre będą także maliny, kiwi lub borówki. Jeśli chcesz dodać więcej koloru, wykorzystaj inne dodatki, np. żelki i lizaki. Całość możesz ułożyć na chmurce wykonanej z bitej śmietany. Deser „magiczny ogród” serwuj schłodzony, najlepiej zaraz po przyrządzeniu. Sprawdź naszą propozycję na to niebanalne podanie lodów. Jaki jest Twój sposób na oryginalną dekorację deseru?