
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
3 różnokolorowe kulki lodów umieść na talerzu – tak jak na zdjęciu.
Krok 2
Z kolorowych gwiazdek ułóż oczy i usta na każdej z kulek.
Krok 3
Do każdej kulki dołóż 2 listki mięty tak, aby wyglądały jak łodyżki kwiatów.
Krok 4
Talerz możesz udekorować truskawkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody dla dzieci "Magiczny ogród"
Potrzebujesz dobrej inspiracji na efektowny i kolorowy deser? Sprawdź naszą propozycję na lody „magiczny ogród”. Na początek uformuj trzy niewielkie kulki lodów w różnych smakach – w przepisie sugerowane są lody karmelowe, śmietankowe i czekoladowe, ale równie dobrze sprawdzą się ananasowe, śmietankowe oraz brzoskwiniowe. Na każdej z kulek ułóż za pomocą kolorowych gwiazdek oczy i usta kwiatów znajdujących się w magicznym ogrodzie. Z powodzeniem zrobisz je także przy użyciu pisaków cukrowych, rodzynków lub kolorowych draży. Do każdej kulki dołóż po dwa listki mięty, które będą wyglądały jak łodyżki kwiatów. Na koniec udekoruj talerz soczystymi truskawkami. Dobre będą także maliny, kiwi lub borówki. Jeśli chcesz dodać więcej koloru, wykorzystaj inne dodatki, np. żelki i lizaki. Całość możesz ułożyć na chmurce wykonanej z bitej śmietany. Deser „magiczny ogród” serwuj schłodzony, najlepiej zaraz po przyrządzeniu. Sprawdź naszą propozycję na to niebanalne podanie lodów. Jaki jest Twój sposób na oryginalną dekorację deseru?