Ewa / Przepisy / Jabłkowy przysmak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ewa / Przepisy / Jabłkowy przysmak

Autor: joanna dereszowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż się rozpadną. Następnie wsypać cukier i wymieszać, aby się rozpuścił. Dodać cynamon. Zdjąć z ognia. Do masy wsypać galaretkę, dodać 3 łyżeczki żelatyny, starannie wymieszać. Na dnie tortownicy ułożyć 2 warstwy biszkoptów, wyłożyć na nie połowę masy jabłkowej, przykryć warstwą biszkoptów i nałożyć resztę jabłek. Wstawić do lodówki, aby stężało. Podawać z kleksami bitej śmietany.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ewa / Przepisy / Jabłkowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ewa / Przepisy / Jabłkowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ewa / Przepisy / Jabłkowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ewa / Przepisy / Jabłkowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ewa / Przepisy / Jabłkowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ewa / Przepisy / Jabłkowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ewa / Przepisy / Jabłkowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ewa / Przepisy / Jabłkowy przysmak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej