Lody w pucharku "Ambrozja" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody w pucharku "Ambrozja"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

397 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

216 osób wydrukowało

Pobierz pdf

365 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

6 łyżek

12 sztuk

12 sztuk

150 mililitrów

1 opakowanie

5 łyżek

6 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretki zalej wrzącą wodą w proporcjach, jakie podaje producent. Następnie wylej je na płaską blaszkę, po czym wstaw do lodówki, aby stężały. Gotowe galaretki pokrój nożem na kawałki.

Lody w pucharku "Ambrozja" - Krok 1

Krok 2

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym (możesz użyć gotowej bitej śmietany).

Lody w pucharku "Ambrozja" - Krok 2

Krok 3

Na dno pucharków do lodów nałóż po 2 łyżki każdej z galaretek. Na galaretki wyłóż kulkę lodów.

Lody w pucharku "Ambrozja" - Krok 3

Krok 4

Na lody wyłóż owoce. Całość udekoruj sporą rozetką bitej śmietany. Do deseru włóż rurkę, polej sosem czekoladowym i posyp wcześniej uprażonymi migdałami.

Lody w pucharku "Ambrozja" - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Barbara Konaszewska-Grynasz

    Barbara Konaszewska-Grynasz , 14.09.2016

    mniam mniam jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody w pucharku "Ambrozja"Lody w pucharku "Ambrozja"

Lody, galaretka i owoce to klasyczne połączenie, które sprawdzi się w wielu sytuacjach. Wybierz swój ulubiony smak galaretek w dwóch kolorach i po ich stężeniu pokrój w kostkę – będzie wtedy przypominała małe kryształki. Do ubitej na sztywno śmietany dodaj cukier waniliowy lub cynamon – nadasz jej dzięki temu korzennego posmaku i zapachu. Jako dodatek wybierz owoce w intensywnych kolorach, np. kiwi, truskawki, jeżyny czy brzoskwinie. Cały deser będzie wtedy jeszcze bardziej apetyczny. Dodatkowo lekko kwaśne owoce zrównoważą słodycz lodów i galaretki, tworząc idealne połączenie. Na górze lodów zrób różyczki z bitej śmietany i delikatnie połóż na nich owoce. Całość udekoruj według uznania – posypkami cukierniczymi, ulubioną polewą lub wiórkami czekolady. Lody w pucharku „ambrozja” to deser, który z powodzeniem możesz zaserwować podczas spotkań ze znajomymi lub jako poobiedni deser. Co ważne, sprawdzi się niezależnie od sezonu. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem i przygotuj smaczny deser „ambrozja”.