Lody w pucharku "Ambrozja" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody w pucharku "Ambrozja"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

406 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

233 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

415 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

6 łyżek

12 sztuk

12 sztuk

150 mililitrów

1 opakowanie

5 łyżek

6 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretki zalej wrzącą wodą w proporcjach, jakie podaje producent. Następnie wylej je na płaską blaszkę, po czym wstaw do lodówki, aby stężały. Gotowe galaretki pokrój nożem na kawałki.

Lody w pucharku "Ambrozja" - Krok 1

Krok 2

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym (możesz użyć gotowej bitej śmietany).

Lody w pucharku "Ambrozja" - Krok 2

Krok 3

Na dno pucharków do lodów nałóż po 2 łyżki każdej z galaretek. Na galaretki wyłóż kulkę lodów.

Lody w pucharku "Ambrozja" - Krok 3

Krok 4

Na lody wyłóż owoce. Całość udekoruj sporą rozetką bitej śmietany. Do deseru włóż rurkę, polej sosem czekoladowym i posyp wcześniej uprażonymi migdałami.

Lody w pucharku "Ambrozja" - Krok 4
5

Opinie o przepisie

  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 23.06.2021

    TAK. „Lody w pucharku Ambrozja” w klimacie ekologii zaserwuję, gdy zamiast sklepowej galaretki, własnoręcznie przygotowane żelki - na bazie musu owocowego, ksylitolu i żelatyny wyprodukuję. Lody domowej roboty stanowią do tego idealne dopełnienie… Tak mama spełnia (nie tylko) dzieci - o bajkowym deserze - marzenie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 22.06.2021

    TAK. Podany przepis w zakresie rodzaju lodów modyfikuję: po raz kolejny gotowe lody - własnoręcznie zrobionymi zastępuję. To będzie petarda imprezowa! Niech sklepowy lód w kąt się schowa! Robię wartościowe i pyszne … marchewkowe lody, które dają super powera i zastrzyk zdrowej ochłody. 70 dag ugotowanej marchewki, 1 banana, 1 pomarańczę, łyżkę miodu i ½ szklanki mleczka kokosowego, miksując i zamrażając – uzyskuję coś MAX pysznego i oryginalnego! W takiej wersji – dzieci bez wahania warzywo i owoce wcinają, co więcej – o dokładkę wołają!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 18.06.2021

    TAK! A gdy deser ma być na stole uroczystym, najlepiej gdy galaretka będzie w kolorze przezroczystym! A w niej małe owoce będą widniały i pięknie będą się prezentowały. Na komunie i wesela bardzo polecane, bo niby to proste a tak mało znane! Zwykły deser a tak niebanalny, na elegancie przyjęcia - wprost idealny :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 04.06.2021

    TAK. Cóż za deser wspaniały, na lato doskonały. Ja galaretki agrestowej i wiśniowej użyję, gdyż najbardziej mi smakują, domownicy się uradują. Bita śmietana oczywiście też się pojawi, ona mi największą przyjemność sprawi! Ja bitą śmietanę będę z mascarpone ubijać, bo to połączenie bardzo mi smakuje - szykuje się uczta smaków, już to czuję! Zamiast sosem czekoladowym - sosem toffi deser poleję, moja buzia na samą myśl o tym deserze się śmieje! PosypIę wiórkami kokosowymi, są moimi dodatkami ulubionymi! SMACZNEGO! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Konaszewska-Grynasz

    Barbara Konaszewska-Grynasz , 14.09.2016

    mniam mniam jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody w pucharku "Ambrozja"Lody w pucharku "Ambrozja"

Lody w pucharku, galaretka i owoce to klasyczne połączenie, które sprawdzi się w wielu sytuacjach. Jeśli lubisz domowe desery, z pewnością spodoba ci się nasz przepis na lody Ambrozja. Aby je zrobić, rozpocznij od wyboru ulubionych smaków galaretek w dwóch kolorach. Po ich przygotowaniu i stężeniu pokrój galaretki w kostkę – będą przypominać małe kryształki. Do ubitej na sztywno śmietany dodaj cukier waniliowy lub cynamon – nadasz dzięki temu korzennego posmaku i zapachu. Jako dodatek do lodów Ambrozja wybierz owoce w intensywnych kolorach, np. kiwi, truskawki, jeżyny czy brzoskwinie. Cały deser lodowy w pucharku będzie wtedy jeszcze bardziej apetyczny. Dodatkowo lekko kwaśne owoce zrównoważą słodycz lodów i galaretki, tworząc idealne połączenie. Na górze lodów zrób różyczki z bitej śmietany i delikatnie połóż na nich owoce. Co ważne, nasz przepis na deser lodowy w pucharku, sprawdzi się niezależnie od sezonu. Smacznego!

Dla kogo?

Lody Ambrozja to odpowiedź na kulinarny gust miłośników domowych słodyczy. Tak przygotowane desery lodowe w pucharkach z pewnością posmakują zarówno entuzjastom klasycznych, znanych od wielu lat łakoci, jak i tym z was, którzy szukają urozmaicenia słodkiego menu.

Na jaką okazję?

Lody w pucharku „ambrozja” to deser, który z powodzeniem możesz zaserwować podczas spotkań ze znajomymi lub jako poobiednią porcję słodyczy.

Czy wiesz, że?

Deser „Ambrozja” znany jest w polskiej kuchni od wielu lat. Część osób na pewno kojarzy te lody w pucharku z czasami PRL, gdy były obowiązkowym elementem menu każdej kawiarni.

Dla urozmaicenia:

Deser Ambrozja udekoruj według uznania – posypkami cukierniczymi, ulubioną polewą lub wiórkami czekolady.