Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
6 łyżek
12 sztuk
12 sztuk
150 mililitrów
1 opakowanie
5 łyżek
6 sztuk
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Galaretki zalej wrzącą wodą w proporcjach, jakie podaje producent. Następnie wylej je na płaską blaszkę, po czym wstaw do lodówki, aby stężały. Gotowe galaretki pokrój nożem na kawałki.
Krok 2
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym (możesz użyć gotowej bitej śmietany).
Krok 3
Na dno pucharków do lodów nałóż po 2 łyżki każdej z galaretek. Na galaretki wyłóż kulkę lodów.
Krok 4
Na lody wyłóż owoce. Całość udekoruj sporą rozetką bitej śmietany. Do deseru włóż rurkę, polej sosem czekoladowym i posyp wcześniej uprażonymi migdałami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody w pucharku "Ambrozja"
Lody, galaretka i owoce to klasyczne połączenie, które sprawdzi się w wielu sytuacjach. Wybierz swój ulubiony smak galaretek w dwóch kolorach i po ich stężeniu pokrój w kostkę – będzie wtedy przypominała małe kryształki. Do ubitej na sztywno śmietany dodaj cukier waniliowy lub cynamon – nadasz jej dzięki temu korzennego posmaku i zapachu. Jako dodatek wybierz owoce w intensywnych kolorach, np. kiwi, truskawki, jeżyny czy brzoskwinie. Cały deser będzie wtedy jeszcze bardziej apetyczny. Dodatkowo lekko kwaśne owoce zrównoważą słodycz lodów i galaretki, tworząc idealne połączenie. Na górze lodów zrób różyczki z bitej śmietany i delikatnie połóż na nich owoce. Całość udekoruj według uznania – posypkami cukierniczymi, ulubioną polewą lub wiórkami czekolady. Lody w pucharku „ambrozja” to deser, który z powodzeniem możesz zaserwować podczas spotkań ze znajomymi lub jako poobiedni deser. Co ważne, sprawdzi się niezależnie od sezonu. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem i przygotuj smaczny deser „ambrozja”.