
Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 opakowanie
6 łyżek
12 sztuk
12 sztuk
150 mililitrów
1 opakowanie
5 łyżek
6 sztuk
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Galaretki zalej wrzącą wodą w proporcjach, jakie podaje producent. Następnie wylej je na płaską blaszkę, po czym wstaw do lodówki, aby stężały. Gotowe galaretki pokrój nożem na kawałki.

Krok 2
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym (możesz użyć gotowej bitej śmietany).

Krok 3
Na dno pucharków do lodów nałóż po 2 łyżki każdej z galaretek. Na galaretki wyłóż kulkę lodów.

Krok 4
Na lody wyłóż owoce. Całość udekoruj sporą rozetką bitej śmietany. Do deseru włóż rurkę, polej sosem czekoladowym i posyp wcześniej uprażonymi migdałami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody w pucharku "Ambrozja"
Lody w pucharku, galaretka i owoce to klasyczne połączenie, które sprawdzi się w wielu sytuacjach. Jeśli lubisz domowe desery, z pewnością spodoba ci się nasz przepis na lody Ambrozja. Aby je zrobić, rozpocznij od wyboru ulubionych smaków galaretek w dwóch kolorach. Po ich przygotowaniu i stężeniu pokrój galaretki w kostkę – będą przypominać małe kryształki. Do ubitej na sztywno śmietany dodaj cukier waniliowy lub cynamon – nadasz dzięki temu korzennego posmaku i zapachu. Jako dodatek do lodów Ambrozja wybierz owoce w intensywnych kolorach, np. kiwi, truskawki, jeżyny czy brzoskwinie. Cały deser lodowy w pucharku będzie wtedy jeszcze bardziej apetyczny. Dodatkowo lekko kwaśne owoce zrównoważą słodycz lodów i galaretki, tworząc idealne połączenie. Na górze lodów zrób różyczki z bitej śmietany i delikatnie połóż na nich owoce. Co ważne, nasz przepis na deser lodowy w pucharku, sprawdzi się niezależnie od sezonu. Smacznego!
Dla kogo?
Lody Ambrozja to odpowiedź na kulinarny gust miłośników domowych słodyczy. Tak przygotowane desery lodowe w pucharkach z pewnością posmakują zarówno entuzjastom klasycznych, znanych od wielu lat łakoci, jak i tym z was, którzy szukają urozmaicenia słodkiego menu.
Na jaką okazję?
Lody w pucharku „ambrozja” to deser, który z powodzeniem możesz zaserwować podczas spotkań ze znajomymi lub jako poobiednią porcję słodyczy.
Czy wiesz, że?
Deser „Ambrozja” znany jest w polskiej kuchni od wielu lat. Część osób na pewno kojarzy te lody w pucharku z czasami PRL, gdy były obowiązkowym elementem menu każdej kawiarni.
Dla urozmaicenia:
Deser Ambrozja udekoruj według uznania – posypkami cukierniczymi, ulubioną polewą lub wiórkami czekolady.