Lody w pucharku "Ambrozja" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lody w pucharku "Ambrozja"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

397 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

373 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

6 łyżek

12 sztuk

12 sztuk

150 mililitrów

1 opakowanie

5 łyżek

6 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretki zalej wrzącą wodą w proporcjach, jakie podaje producent. Następnie wylej je na płaską blaszkę, po czym wstaw do lodówki, aby stężały. Gotowe galaretki pokrój nożem na kawałki.

Lody w pucharku "Ambrozja" - Krok 1

Krok 2

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym (możesz użyć gotowej bitej śmietany).

Lody w pucharku "Ambrozja" - Krok 2

Krok 3

Na dno pucharków do lodów nałóż po 2 łyżki każdej z galaretek. Na galaretki wyłóż kulkę lodów.

Lody w pucharku "Ambrozja" - Krok 3

Krok 4

Na lody wyłóż owoce. Całość udekoruj sporą rozetką bitej śmietany. Do deseru włóż rurkę, polej sosem czekoladowym i posyp wcześniej uprażonymi migdałami.

Lody w pucharku "Ambrozja" - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Barbara Konaszewska-Grynasz

    Barbara Konaszewska-Grynasz , 14.09.2016

    mniam mniam jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lody w pucharku "Ambrozja" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Lodowy koktajl truskawkowy
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody w pucharku "Ambrozja"Lody w pucharku "Ambrozja"

Lody, galaretka i owoce to klasyczne połączenie, które sprawdzi się w wielu sytuacjach. Wybierz swój ulubiony smak galaretek w dwóch kolorach i po ich stężeniu pokrój w kostkę – będzie wtedy przypominała małe kryształki. Do ubitej na sztywno śmietany dodaj cukier waniliowy lub cynamon – nadasz jej dzięki temu korzennego posmaku i zapachu. Jako dodatek wybierz owoce w intensywnych kolorach, np. kiwi, truskawki, jeżyny czy brzoskwinie. Cały deser będzie wtedy jeszcze bardziej apetyczny. Dodatkowo lekko kwaśne owoce zrównoważą słodycz lodów i galaretki, tworząc idealne połączenie. Na górze lodów zrób różyczki z bitej śmietany i delikatnie połóż na nich owoce. Całość udekoruj według uznania – posypkami cukierniczymi, ulubioną polewą lub wiórkami czekolady. Lody w pucharku „ambrozja” to deser, który z powodzeniem możesz zaserwować podczas spotkań ze znajomymi lub jako poobiedni deser. Co ważne, sprawdzi się niezależnie od sezonu. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem i przygotuj smaczny deser „ambrozja”.