
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na talerzu umieść małą kulkę lodów karmelowych – to głowa bobra.
Krok 2
Tuż za nią połóż dużą kulkę lodów czekoladowych – to tułów.
Krok 3
Do czekoladowej kulki wetknij biszkopt – tak zrobisz ogon.
Krok 4
Polewą czekoladową namaluj uśmiechniętą buzię bobra, z płatków migdałów zrób zęby, z posypki oczy, a z kamyczków uszy.
Krok 5
Całość udekoruj kawałkami waflowej rurki i listkami mięty.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody czekoladowe z biszkoptami "Bóbr"
Lody czekoladowe z biszkoptami „bóbr” to sposób na prosty deser, który wykonuje się z niewielkiej ilości składników. Potrzebujesz, oczywiście, lodów – najlepiej czekoladowych i karmelowych, ale dobre będą też śmietankowe. Reszta dodatków to już pełna dowolność. Ogon zwierzaka zrób np. z podłużnych biszkoptów, wafelków albo bitej śmietany. Sięgnij po migdały w słupkach, żeby zrobić zęby. Dobre będą również kawałki białej czekolady. Oczy i nos zrób z kolorowych, drobnych cukierków – wybór dodatków jest całkowicie dowolny. Dobieraj je zgodnie ze smakiem lodów, a także swoich upodobań. Do lodów doskonale pasować będą żelki, kawałki galaretki, a także lekko kwaskowate owoce czy mus, które przełamią słodycz deseru. Kiedy podawać lody w takiej postaci? Na przykład na spotkaniu ze znajomymi lub podczas urodzin. W takim sposobie przyrządzenia liczy się przede wszystkim dobra zabawa i końcowy oryginalny efekt. Napisz w komentarzu, jakiego smaku lodów użyłeś do zrobienia tej słodkiej przekąski.


































