
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiwi pokrój w półplastry, a truskawkę pokrój wzdłuż w plastry.

Krok 2
Kulkę lodów nałóż do papilotki na muffinki.

Krok 3
Truskawkę nadziej na wykałaczkę i wbij w lody tworząc głowę ptaka. Ogon zrób z wafelka.

Krok 4
Na ogonie ułóż kawałki kiwi i półplastry truskawki.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody truskawkowe "Kurka na grzędzie"
Lody w połączeniu ze świeżymi owocami tworzą wprost idealny duet. Jeśli szukasz inspiracji na ciekawą formę podania tych dwóch składników, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na lody truskawkowe „kurka na grzędzie”. Truskawki i kiwi, czyli owoce dość kwaśne, doskonale zrównoważą słodycz lodów. Jeśli jednak nie przepadasz za którymś z tych owoców, możesz z powodzeniem zastąpić go brzoskwinią czy gruszką. Sprawdzą się również nieco słodsze maliny lub dojrzałe banany. Polewą czekoladową wykonaną z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej zrób kurce oczy i udekoruj ogon z wafelka. Deser jest pyszny, efektowny i co najważniejsze – jego przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu. Ozdabianie lodów truskawkowych w kształcie kurki to dobry sposób na wspólne spędzenie czasu w gronie znajomych. Tak przygotowane świetnie sprawdzą się na poobiedni deser albo słodki podwieczorek. Serwuj je niezależnie od okoliczności. Mamy nadzieję, że przygotowywanie smacznych deserów lodowych z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.



































