
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Truskawki (bez szypułek) pokrój na ćwiartki. Przełóż do miski. Zamarynuj z cukrem brązowym, sokiem i skórką z pomarańczy na 10 minut. Dwie lub trzy truskawki przekrój na pół wraz z szypułką. Posłużą później jako dekoracja.

Krok 2
Przełóż owoce do pucharka, w którym będziesz serwować deser.

Krok 3
Na owocach połóż łyżkę gęstego jogurtu, następnie dwie kulki lodów truskawkowych. Pucharek z deserem udekoruj listkami mięty i połówkami truskawek z szypułką.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Orzeźwiające lody truskawkowe
Jeśli szukasz sprawdzonego sposobu na smaczną słodką przekąskę, koniecznie wypróbuj poniższy przepis na lody truskawkowe. Pucharek z lodami doskonale sprawdzi się nie tylko na deser po obiedzie, ale również na podwieczorek lub podczas spotkania w gronie znajomych. Zacznij od odpowiedniego przygotowania owoców – truskawki bez szypułek pokrój na ćwiartki, przełóż do miski i zamarynuj, m.in. sokiem oraz skórką z pomarańczy (kilka truskawek z szypułkami zostaw do dekoracji). Następnie przełóż owoce do pucharka, po czym przykryj je łyżką gęstego jogurtu oraz dwoma gałkami truskawkowych lodów. Gotowy deser udekoruj kilkoma listkami świeżej mięty lub melisy oraz połówkami owoców. Jako dodatek do lodów doskonale sprawdzą się także waflowe rurki, słodka polewa oraz bita śmietana. Pobierz listę niezbędnych produktów i przygotuj orzeźwiające lody truskawkowe. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych kreatywnych deserów razem z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością. Do dzieła!