
Składniki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wafli wytnij delikatnie nożem z ząbkami prostokąty o bokach 12 cm i 6 cm.
Krok 2
Zetnij krótsze boki wafli (tak jak na zdjęciu), by powstał szpic – dziób statku.
Krok 3
Ułóż wafle jeden na drugim na talerzu, zlepiając ich boki lukrem.
Krok 4
Dużą kulkę lodów śmietankowych nałóż na środek wafli, tworząc pokład statku. Udekoruj ją kolorowymi drażetkami – to okna kabin.
Krok 5
Na dziobie i rufie ułóż kulki z lodów czekoladowych.
Krok 6
Rurki waflowe zetnij pod kątem. Włóż je w kulki śmietankową i czekoladową, tworząc kominy statku.
Krok 7
Talerz udekoruj sosem truskawkowym, rysując wzorki w kształcie fal. Listki mięty możesz wetknąć w kominy tak, aby imitowały dym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser dla dzieci "Statek"
Z zaledwie kilku składników stworzysz zabawny deser z lodami w roli głównej. Najlepiej będzie wyglądał, jeśli użyjesz przynajmniej dwóch smaków. Sprawdzą się np. lody śmietankowe i czekoladowe. Z wafli wytnij kształt podwodnej maszyny i sklej jej brzegi lukrem. Pamiętaj, by Twój statek był na tyle duży, aby pomieścić trzy gałki lodów. Ozdób je czekoladowymi drażetkami w polewie, jagodami lub rodzynkami, które będą przypominały okna statku. Rurki waflowe wbij w lodowe kulki i stwórz z nich kominy. Liście mięty doskonale będą imitować dym. Fale stwórz z sosu truskawkowego, jagodowego lub malinowego. W tej roli sprawdzą się też polewy, np. karmelowa lub czekoladowa. Deser lodowy „statek” będzie prezentował się bardzo apetycznie, jeśli dodatkowo udekorujesz go świeżymi owocami. Kawałki ananasów, kiwi lub truskawek mogą udawać morskie stwory. Obok statku warto też położyć małe ciastka lub żelki w kształcie rybek. Przekonaj się, jak smaczne efekty może przynieść odrobina fantazji w kuchni. Sięgnij po ten przepis przy najbliższej okazji.