Deser dla dzieci "Statek" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser dla dzieci "Statek"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
61 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wafli wytnij delikatnie nożem z ząbkami prostokąty o bokach 12 cm i 6 cm.

Krok 2

Zetnij krótsze boki wafli (tak jak na zdjęciu), by powstał szpic – dziób statku.

Krok 3

Ułóż wafle jeden na drugim na talerzu, zlepiając ich boki lukrem.

Krok 4

Dużą kulkę lodów śmietankowych nałóż na środek wafli, tworząc pokład statku. Udekoruj ją kolorowymi drażetkami – to okna kabin.

Krok 5

Na dziobie i rufie ułóż kulki z lodów czekoladowych.

Krok 6

Rurki waflowe zetnij pod kątem. Włóż je w kulki śmietankową i czekoladową, tworząc kominy statku.

Krok 7

Talerz udekoruj sosem truskawkowym, rysując wzorki w kształcie fal. Listki mięty możesz wetknąć w kominy tak, aby imitowały dym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser dla dzieci "Statek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser dla dzieci "Statek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser dla dzieci "Statek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser dla dzieci "Statek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser dla dzieci "Statek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser dla dzieci "Statek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser dla dzieci "Statek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser dla dzieci "Statek" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser dla dzieci "Statek"Deser dla dzieci "Statek"

Z zaledwie kilku składników stworzysz zabawny deser z lodami w roli głównej. Najlepiej będzie wyglądał, jeśli użyjesz przynajmniej dwóch smaków. Sprawdzą się np. lody śmietankowe i czekoladowe. Z wafli wytnij kształt podwodnej maszyny i sklej jej brzegi lukrem. Pamiętaj, by Twój statek był na tyle duży, aby pomieścić trzy gałki lodów. Ozdób je czekoladowymi drażetkami w polewie, jagodami lub rodzynkami, które będą przypominały okna statku. Rurki waflowe wbij w lodowe kulki i stwórz z nich kominy. Liście mięty doskonale będą imitować dym. Fale stwórz z sosu truskawkowego, jagodowego lub malinowego. W tej roli sprawdzą się też polewy, np. karmelowa lub czekoladowa. Deser lodowy „statek” będzie prezentował się bardzo apetycznie, jeśli dodatkowo udekorujesz go świeżymi owocami. Kawałki ananasów, kiwi lub truskawek mogą udawać morskie stwory. Obok statku warto też położyć małe ciastka lub żelki w kształcie rybek. Przekonaj się, jak smaczne efekty może przynieść odrobina fantazji w kuchni. Sięgnij po ten przepis przy najbliższej okazji.