
Składniki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wafli wytnij delikatnie nożem z ząbkami prostokąty o bokach 12 cm i 6 cm.
Krok 2
Zetnij krótsze boki wafli (tak jak na zdjęciu), by powstał szpic – dziób statku.
Krok 3
Ułóż wafle jeden na drugim na talerzu, zlepiając ich boki lukrem.
Krok 4
Dużą kulkę lodów śmietankowych nałóż na środek wafli, tworząc pokład statku. Udekoruj ją kolorowymi drażetkami – to okna kabin.
Krok 5
Na dziobie i rufie ułóż kulki z lodów czekoladowych.
Krok 6
Rurki waflowe zetnij pod kątem. Włóż je w kulki śmietankową i czekoladową, tworząc kominy statku.
Krok 7
Talerz udekoruj sosem truskawkowym, rysując wzorki w kształcie fal. Listki mięty możesz wetknąć w kominy tak, aby imitowały dym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser dla dzieci "Statek"
Z zaledwie kilku składników stworzysz zabawny deser z lodami w roli głównej. Najlepiej będzie wyglądał, jeśli użyjesz przynajmniej dwóch smaków. Sprawdzą się np. lody śmietankowe i czekoladowe. Z wafli wytnij kształt podwodnej maszyny i sklej jej brzegi lukrem. Pamiętaj, by Twój statek był na tyle duży, aby pomieścić trzy gałki lodów. Ozdób je czekoladowymi drażetkami w polewie, jagodami lub rodzynkami, które będą przypominały okna statku. Rurki waflowe wbij w lodowe kulki i stwórz z nich kominy. Liście mięty doskonale będą imitować dym. Fale stwórz z sosu truskawkowego, jagodowego lub malinowego. W tej roli sprawdzą się też polewy, np. karmelowa lub czekoladowa. Deser lodowy „statek” będzie prezentował się bardzo apetycznie, jeśli dodatkowo udekorujesz go świeżymi owocami. Kawałki ananasów, kiwi lub truskawek mogą udawać morskie stwory. Obok statku warto też położyć małe ciastka lub żelki w kształcie rybek. Przekonaj się, jak smaczne efekty może przynieść odrobina fantazji w kuchni. Sięgnij po ten przepis przy najbliższej okazji.