Deser dla dzieci "Statek" przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser dla dzieci "Statek"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
61 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wafli wytnij delikatnie nożem z ząbkami prostokąty o bokach 12 cm i 6 cm.

Krok 2

Zetnij krótsze boki wafli (tak jak na zdjęciu), by powstał szpic – dziób statku.

Krok 3

Ułóż wafle jeden na drugim na talerzu, zlepiając ich boki lukrem.

Krok 4

Dużą kulkę lodów śmietankowych nałóż na środek wafli, tworząc pokład statku. Udekoruj ją kolorowymi drażetkami – to okna kabin.

Krok 5

Na dziobie i rufie ułóż kulki z lodów czekoladowych.

Krok 6

Rurki waflowe zetnij pod kątem. Włóż je w kulki śmietankową i czekoladową, tworząc kominy statku.

Krok 7

Talerz udekoruj sosem truskawkowym, rysując wzorki w kształcie fal. Listki mięty możesz wetknąć w kominy tak, aby imitowały dym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser dla dzieci "Statek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser dla dzieci "Statek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser dla dzieci "Statek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser dla dzieci "Statek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser dla dzieci "Statek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser dla dzieci "Statek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser dla dzieci "Statek" - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser dla dzieci "Statek" - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser dla dzieci "Statek"Deser dla dzieci "Statek"

Z zaledwie kilku składników stworzysz zabawny deser z lodami w roli głównej. Najlepiej będzie wyglądał, jeśli użyjesz przynajmniej dwóch smaków. Sprawdzą się np. lody śmietankowe i czekoladowe. Z wafli wytnij kształt podwodnej maszyny i sklej jej brzegi lukrem. Pamiętaj, by Twój statek był na tyle duży, aby pomieścić trzy gałki lodów. Ozdób je czekoladowymi drażetkami w polewie, jagodami lub rodzynkami, które będą przypominały okna statku. Rurki waflowe wbij w lodowe kulki i stwórz z nich kominy. Liście mięty doskonale będą imitować dym. Fale stwórz z sosu truskawkowego, jagodowego lub malinowego. W tej roli sprawdzą się też polewy, np. karmelowa lub czekoladowa. Deser lodowy „statek” będzie prezentował się bardzo apetycznie, jeśli dodatkowo udekorujesz go świeżymi owocami. Kawałki ananasów, kiwi lub truskawek mogą udawać morskie stwory. Obok statku warto też położyć małe ciastka lub żelki w kształcie rybek. Przekonaj się, jak smaczne efekty może przynieść odrobina fantazji w kuchni. Sięgnij po ten przepis przy najbliższej okazji.