
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wafli wytnij nożem z ząbkami 2 trójkąty różnej szerokości – to żagle.
Krok 2
Nałóż sporą ilość bitej śmietany na dno waflowego koszyczka.
Krok 3
Na środku umieść maszt z waflowej rurki.
Krok 4
Obok masztu połóż po jednej kulce lodów brzoskwiniowych i ananasowych.
Krok 5
Przyłóż do masztu dwa żagle, wbijając je w lody tak, aby się dobrze trzymały.
Krok 6
Rozpuszczoną polewą namaluj na lodach oczka i uśmiechnięte buzie marynarzy. Deser z lodami udekoruj drażetkami i piankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody tropikalne z wafelkami "Żaglówka"
Szukasz ciekawego sposobu na podanie smacznych lodów? Tym razem przygotuj takie, które swoim kształtem będą przypominały żaglówkę. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na lody tropikalne z wafelkami. Co ważne, ich przygotowanie nie jest szczególnie skomplikowane. Waflowy koszyczek świetnie będzie odzwierciedlał kształt łódki. Efektownym sposobem jest stworzenie marynarzy z dwóch kulek lodów, które możesz dowolnie ozdabiać. Małe ciasteczka mogą posłużyć za czapki, natomiast różyczki z bitej śmietany za bujne fryzury. Z kolei drażetki w niebieskich skorupkach będą idealnie imitowały wodę. Dzięki wafelkom słodki smak lodów nie zdominuje całego deseru. Przygotuj z nich trójkątny maszt, który powinien być przymocowany do rurek waflowych. Do jego dekoracji możesz wykorzystać dowolne polewy lub kolorowe pisaki spożywcze. Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić wygląd tego deseru lodowego, użyj np. listków świeżych ziół – sprawdzi się mięta lub melisa – oraz puszystych pianek. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem.