Lody tropikalne z wafelkami "Żaglówka"

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

49 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0

0

0

0

0

0

0

0

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wafli wytnij nożem z ząbkami 2 trójkąty różnej szerokości – to żagle.

Krok 2

Nałóż sporą ilość bitej śmietany na dno waflowego koszyczka.

Krok 3

Na środku umieść maszt z waflowej rurki.

Krok 4

Obok masztu połóż po jednej kulce lodów brzoskwiniowych i ananasowych.

Krok 5

Przyłóż do masztu dwa żagle, wbijając je w lody tak, aby się dobrze trzymały.

Krok 6

Rozpuszczoną polewą namaluj na lodach oczka i uśmiechnięte buzie marynarzy. Deser z lodami udekoruj drażetkami i piankami.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody tropikalne z wafelkami "Żaglówka"Lody tropikalne z wafelkami "Żaglówka"

Szukasz ciekawego sposobu na podanie smacznych lodów? Tym razem przygotuj takie, które swoim kształtem będą przypominały żaglówkę. Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na lody tropikalne z wafelkami. Co ważne, ich przygotowanie nie jest szczególnie skomplikowane. Waflowy koszyczek świetnie będzie odzwierciedlał kształt łódki. Efektownym sposobem jest stworzenie marynarzy z dwóch kulek lodów, które możesz dowolnie ozdabiać. Małe ciasteczka mogą posłużyć za czapki, natomiast różyczki z bitej śmietany za bujne fryzury. Z kolei drażetki w niebieskich skorupkach będą idealnie imitowały wodę. Dzięki wafelkom słodki smak lodów nie zdominuje całego deseru. Przygotuj z nich trójkątny maszt, który powinien być przymocowany do rurek waflowych. Do jego dekoracji możesz wykorzystać dowolne polewy lub kolorowe pisaki spożywcze. Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić wygląd tego deseru lodowego, użyj np. listków świeżych ziół – sprawdzi się mięta lub melisa – oraz puszystych pianek. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem.