Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

10 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 ziarna

2 plastry

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę zaparz z suszonymi owocami, wanilią oraz kardamonem (95 st. C, 4 min.). Dodaj miód i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek nałóż po łyżce śliwkowej konfitury i włóż plastry pomarańczy oraz laskę wanilii z naparu.

Krok 3

Napar herbaciany przecedź i wlej po ściance do szklanki. Podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodemCzarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem

Szukasz sposobu na aromatyczny i smaczny gorący napój? Sprawdź nasz przepis na czarną herbatę z powidłami śliwkowymi i miodem, który jest połączeniem delikatnych smaków suszonych owoców, czarnej herbaty i aromatycznych przypraw. Aby przygotować ten gorący napar, najpierw zaparz herbatę z suszonymi owocami – możesz posłużyć się morelami, śliwkami czy żurawiną. Dodaj także wanilię i kardamon, a potem przykryj przyrządzony napar. Następnie, aby miód nie stracił swoich właściwości, dodaj go po lekkim przestudzeniu napoju. Do szklanek nałóż nieco śliwkowej konfitury. Dodaj plastry pomarańczy, a także laskę wanilii, której używałeś podczas zaparzania herbaty. Całość zalej przecedzonym naparem – pamiętaj, aby lać go po ściance, a wtedy unikniesz spienienia. Udekoruj plasterkiem pomarańczy. Podawaj zawsze na ciepło, jako dodatek do deserów. Nie czekaj dłużej, sprawdź koniecznie, jak aromatyczna i wyrazista jest czarna herbata z powidłami śliwkowymi i miodem. Podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.