Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

10 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 ziarna

2 plastry

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę zaparz z suszonymi owocami, wanilią oraz kardamonem (95 st. C, 4 min.). Dodaj miód i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek nałóż po łyżce śliwkowej konfitury i włóż plastry pomarańczy oraz laskę wanilii z naparu.

Krok 3

Napar herbaciany przecedź i wlej po ściance do szklanki. Podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodemCzarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem

Szukasz sposobu na aromatyczny i smaczny gorący napój? Sprawdź nasz przepis na czarną herbatę z powidłami śliwkowymi i miodem, który jest połączeniem delikatnych smaków suszonych owoców, czarnej herbaty i aromatycznych przypraw. Aby przygotować ten gorący napar, najpierw zaparz herbatę z suszonymi owocami – możesz posłużyć się morelami, śliwkami czy żurawiną. Dodaj także wanilię i kardamon, a potem przykryj przyrządzony napar. Następnie, aby miód nie stracił swoich właściwości, dodaj go po lekkim przestudzeniu napoju. Do szklanek nałóż nieco śliwkowej konfitury. Dodaj plastry pomarańczy, a także laskę wanilii, której używałeś podczas zaparzania herbaty. Całość zalej przecedzonym naparem – pamiętaj, aby lać go po ściance, a wtedy unikniesz spienienia. Udekoruj plasterkiem pomarańczy. Podawaj zawsze na ciepło, jako dodatek do deserów. Nie czekaj dłużej, sprawdź koniecznie, jak aromatyczna i wyrazista jest czarna herbata z powidłami śliwkowymi i miodem. Podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.