Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

10 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 ziarna

2 plastry

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę zaparz z suszonymi owocami, wanilią oraz kardamonem (95 st. C, 4 min.). Dodaj miód i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek nałóż po łyżce śliwkowej konfitury i włóż plastry pomarańczy oraz laskę wanilii z naparu.

Krok 3

Napar herbaciany przecedź i wlej po ściance do szklanki. Podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodemCzarna herbata z powidłami śliwkowymi i z miodem

Szukasz sposobu na aromatyczny i smaczny gorący napój? Sprawdź nasz przepis na czarną herbatę z powidłami śliwkowymi i miodem, który jest połączeniem delikatnych smaków suszonych owoców, czarnej herbaty i aromatycznych przypraw. Aby przygotować ten gorący napar, najpierw zaparz herbatę z suszonymi owocami – możesz posłużyć się morelami, śliwkami czy żurawiną. Dodaj także wanilię i kardamon, a potem przykryj przyrządzony napar. Następnie, aby miód nie stracił swoich właściwości, dodaj go po lekkim przestudzeniu napoju. Do szklanek nałóż nieco śliwkowej konfitury. Dodaj plastry pomarańczy, a także laskę wanilii, której używałeś podczas zaparzania herbaty. Całość zalej przecedzonym naparem – pamiętaj, aby lać go po ściance, a wtedy unikniesz spienienia. Udekoruj plasterkiem pomarańczy. Podawaj zawsze na ciepło, jako dodatek do deserów. Nie czekaj dłużej, sprawdź koniecznie, jak aromatyczna i wyrazista jest czarna herbata z powidłami śliwkowymi i miodem. Podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.