Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

54 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

5 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Royal Ceylon zaparz z kwiatami hibiskusa oraz laską wanilii przekrojoną wzdłuż na pół (95 st. C, 4 minuty). Dodaj cukier i wymieszaj.

Krok 2

Pomarańczę umyj i sparz krótko. Obieraczką do warzyw obierz skórę z połowy owocu, a następnie pokrój w długie cienkie paseczki.

Krok 3

Przygotowany napar przelej do szklanek, dodaj skórkę z pomarańczy oraz kwiaty i laskę wanilii z naparu. Udekoruj gałązką tymianku i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Herbata świąteczna
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i waniliąCzarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią

Jeśli zastanawiasz się, co jeszcze oprócz cytryny czy soku malinowego może urozmaicić smak czarnej herbaty, spróbuj mieszanki herbaty z kwiatem hibiskusa i wanilią. Hibiskus to roślina tropikalna, jadalna w wersji suszonej. Wszelkim naparom, w tym herbacie, nadaje czerwonego koloru, dlatego szczególnie dobrze sprawdzi się jako dodatek do herbaty czarnej. Suszone kwiaty hibiskusa kupisz w sklepach zielarskich lub tych ze zdrową żywnością. Do zaparzanej herbaty dodaj też laskę wanilii – pół na porcję. Koniecznie przetnij ją wzdłuż, by uwolnić aromat jej ziaren. Zamiast niej sprawdzi się także dodatek cukru waniliowego. Żeby herbata miała bardziej wyrazisty smak, dopraw ją także skórką z cytrusów, np. pomarańczy albo cytryny. Sparz je wcześniej i pokrój w długie paski – będą dobrze wyglądały w napoju. Na koniec udekoruj całość gałązką tymianku. Czarna herbata z kwiatem hibiskusa oraz wanilią to bardzo dobry sposób na chłodny dzień – spróbuj i przekonaj się, jak dobrze smakuje to połączenie.