Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

5 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Royal Ceylon zaparz z kwiatami hibiskusa oraz laską wanilii przekrojoną wzdłuż na pół (95 st. C, 4 minuty). Dodaj cukier i wymieszaj.

Krok 2

Pomarańczę umyj i sparz krótko. Obieraczką do warzyw obierz skórę z połowy owocu, a następnie pokrój w długie cienkie paseczki.

Krok 3

Przygotowany napar przelej do szklanek, dodaj skórkę z pomarańczy oraz kwiaty i laskę wanilii z naparu. Udekoruj gałązką tymianku i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i waniliąCzarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią

Jeśli zastanawiasz się, co jeszcze oprócz cytryny czy soku malinowego może urozmaicić smak czarnej herbaty, spróbuj mieszanki herbaty z kwiatem hibiskusa i wanilią. Hibiskus to roślina tropikalna, jadalna w wersji suszonej. Wszelkim naparom, w tym herbacie, nadaje czerwonego koloru, dlatego szczególnie dobrze sprawdzi się jako dodatek do herbaty czarnej. Suszone kwiaty hibiskusa kupisz w sklepach zielarskich lub tych ze zdrową żywnością. Do zaparzanej herbaty dodaj też laskę wanilii – pół na porcję. Koniecznie przetnij ją wzdłuż, by uwolnić aromat jej ziaren. Zamiast niej sprawdzi się także dodatek cukru waniliowego. Żeby herbata miała bardziej wyrazisty smak, dopraw ją także skórką z cytrusów, np. pomarańczy albo cytryny. Sparz je wcześniej i pokrój w długie paski – będą dobrze wyglądały w napoju. Na koniec udekoruj całość gałązką tymianku. Czarna herbata z kwiatem hibiskusa oraz wanilią to bardzo dobry sposób na chłodny dzień – spróbuj i przekonaj się, jak dobrze smakuje to połączenie.