Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią przepis – Zobacz na przepisy.pl

Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

54 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

5 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Royal Ceylon zaparz z kwiatami hibiskusa oraz laską wanilii przekrojoną wzdłuż na pół (95 st. C, 4 minuty). Dodaj cukier i wymieszaj.

Krok 2

Pomarańczę umyj i sparz krótko. Obieraczką do warzyw obierz skórę z połowy owocu, a następnie pokrój w długie cienkie paseczki.

Krok 3

Przygotowany napar przelej do szklanek, dodaj skórkę z pomarańczy oraz kwiaty i laskę wanilii z naparu. Udekoruj gałązką tymianku i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i waniliąCzarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią

Jeśli zastanawiasz się, co jeszcze oprócz cytryny czy soku malinowego może urozmaicić smak czarnej herbaty, spróbuj mieszanki herbaty z kwiatem hibiskusa i wanilią. Hibiskus to roślina tropikalna, jadalna w wersji suszonej. Wszelkim naparom, w tym herbacie, nadaje czerwonego koloru, dlatego szczególnie dobrze sprawdzi się jako dodatek do herbaty czarnej. Suszone kwiaty hibiskusa kupisz w sklepach zielarskich lub tych ze zdrową żywnością. Do zaparzanej herbaty dodaj też laskę wanilii – pół na porcję. Koniecznie przetnij ją wzdłuż, by uwolnić aromat jej ziaren. Zamiast niej sprawdzi się także dodatek cukru waniliowego. Żeby herbata miała bardziej wyrazisty smak, dopraw ją także skórką z cytrusów, np. pomarańczy albo cytryny. Sparz je wcześniej i pokrój w długie paski – będą dobrze wyglądały w napoju. Na koniec udekoruj całość gałązką tymianku. Czarna herbata z kwiatem hibiskusa oraz wanilią to bardzo dobry sposób na chłodny dzień – spróbuj i przekonaj się, jak dobrze smakuje to połączenie.