Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

5 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Royal Ceylon zaparz z kwiatami hibiskusa oraz laską wanilii przekrojoną wzdłuż na pół (95 st. C, 4 minuty). Dodaj cukier i wymieszaj.

Krok 2

Pomarańczę umyj i sparz krótko. Obieraczką do warzyw obierz skórę z połowy owocu, a następnie pokrój w długie cienkie paseczki.

Krok 3

Przygotowany napar przelej do szklanek, dodaj skórkę z pomarańczy oraz kwiaty i laskę wanilii z naparu. Udekoruj gałązką tymianku i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czarna herbata z kwiatem hibiskusa i waniliąCzarna herbata z kwiatem hibiskusa i wanilią

Jeśli zastanawiasz się, co jeszcze oprócz cytryny czy soku malinowego może urozmaicić smak czarnej herbaty, spróbuj mieszanki herbaty z kwiatem hibiskusa i wanilią. Hibiskus to roślina tropikalna, jadalna w wersji suszonej. Wszelkim naparom, w tym herbacie, nadaje czerwonego koloru, dlatego szczególnie dobrze sprawdzi się jako dodatek do herbaty czarnej. Suszone kwiaty hibiskusa kupisz w sklepach zielarskich lub tych ze zdrową żywnością. Do zaparzanej herbaty dodaj też laskę wanilii – pół na porcję. Koniecznie przetnij ją wzdłuż, by uwolnić aromat jej ziaren. Zamiast niej sprawdzi się także dodatek cukru waniliowego. Żeby herbata miała bardziej wyrazisty smak, dopraw ją także skórką z cytrusów, np. pomarańczy albo cytryny. Sparz je wcześniej i pokrój w długie paski – będą dobrze wyglądały w napoju. Na koniec udekoruj całość gałązką tymianku. Czarna herbata z kwiatem hibiskusa oraz wanilią to bardzo dobry sposób na chłodny dzień – spróbuj i przekonaj się, jak dobrze smakuje to połączenie.