Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
81 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

2 ziarna

4 ziarna

2 ziarna

1 łyżka

1 łyżka

2 plastry

2 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę zaparz (95 st. C, 3-4 min.). Dodaj przyprawy: kardamon, ziele angielskie oraz pieprz i przykryj.

Krok 2

Miód wymieszaj z syropem z bzu i nałóż po łyżce do szklanek. Całość uzupełnij naparem z herbaty, dodaj imbir, udekoruj plastrami cytryny oraz gałązkami mięty i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory  Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory

Zielona herbata z miętą to doskonała baza nie tylko do tego, by przyrządzić smaczny napój na upały. Z takiego naparu zrobisz także świetny napój, który rozgrzeje Cię w chłodne dni i wieczory. Na początek wsyp do kubka korzenne przyprawy: kardamon, ziele angielskie, czarny ziarnisty pieprz oraz imbir. Ich pikantny smak złagodzisz dodatkiem syropu z czarnego bzu. Zamiast niego dobrym dodatkiem będzie też miód albo syrop imbirowy. Na koniec dołącz również dwa plasterki cytryny, najlepiej razem ze skórką. Owoc sparz przed pokrojeniem. Jeśli lubisz także inne cytrusy, na przykład pomarańcze albo limonki, dokonaj zamiany. Udekoruj każdą porcję listkiem świeżej mięty – i rozgrzewająca zielona herbata będzie już gotowa. Pamiętaj jednak przed przyrządzeniem, że zielonej herbaty nie zalewa się wrzącą wodą, a lekko przestudzoną. Serwuj w wysokich, grubych szklankach. Podawaj ją do wszelkiego rodzaju ciast oraz przekąsek. Dobrze będzie pasowała np. do pierniczków i korzennych ciasteczek. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj rozgrzewającą zieloną herbatę.