Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

80 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

2 ziarna

4 ziarna

2 ziarna

1 łyżka

1 łyżka

2 plastry

2 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę zaparz (95 st. C, 3-4 min.). Dodaj przyprawy: kardamon, ziele angielskie oraz pieprz i przykryj.

Krok 2

Miód wymieszaj z syropem z bzu i nałóż po łyżce do szklanek. Całość uzupełnij naparem z herbaty, dodaj imbir, udekoruj plastrami cytryny oraz gałązkami mięty i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory  Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory

Zielona herbata z miętą to doskonała baza nie tylko do tego, by przyrządzić smaczny napój na upały. Z takiego naparu zrobisz także świetny napój, który rozgrzeje Cię w chłodne dni i wieczory. Na początek wsyp do kubka korzenne przyprawy: kardamon, ziele angielskie, czarny ziarnisty pieprz oraz imbir. Ich pikantny smak złagodzisz dodatkiem syropu z czarnego bzu. Zamiast niego dobrym dodatkiem będzie też miód albo syrop imbirowy. Na koniec dołącz również dwa plasterki cytryny, najlepiej razem ze skórką. Owoc sparz przed pokrojeniem. Jeśli lubisz także inne cytrusy, na przykład pomarańcze albo limonki, dokonaj zamiany. Udekoruj każdą porcję listkiem świeżej mięty – i rozgrzewająca zielona herbata będzie już gotowa. Pamiętaj jednak przed przyrządzeniem, że zielonej herbaty nie zalewa się wrzącą wodą, a lekko przestudzoną. Serwuj w wysokich, grubych szklankach. Podawaj ją do wszelkiego rodzaju ciast oraz przekąsek. Dobrze będzie pasowała np. do pierniczków i korzennych ciasteczek. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj rozgrzewającą zieloną herbatę.