Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory
łatwe
121 osób zapisało

Składniki
450 mililitrów
2 ziarna
4 ziarna
2 ziarna
1 łyżka
1 łyżka
2 plastry
2 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Herbatę zaparz (95 st. C, 3-4 min.). Dodaj przyprawy: kardamon, ziele angielskie oraz pieprz i przykryj.
Krok 2
Miód wymieszaj z syropem z bzu i nałóż po łyżce do szklanek. Całość uzupełnij naparem z herbaty, dodaj imbir, udekoruj plastrami cytryny oraz gałązkami mięty i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Herbata Zielona Lipton o smaku Mięta
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory
Zielona herbata z miętą to doskonała baza nie tylko do tego, by przyrządzić smaczny napój na upały. Z takiego naparu zrobisz także świetny napój, który rozgrzeje Cię w chłodne dni i wieczory. Na początek wsyp do kubka korzenne przyprawy: kardamon, ziele angielskie, czarny ziarnisty pieprz oraz imbir. Ich pikantny smak złagodzisz dodatkiem syropu z czarnego bzu. Zamiast niego dobrym dodatkiem będzie też miód albo syrop imbirowy. Na koniec dołącz również dwa plasterki cytryny, najlepiej razem ze skórką. Owoc sparz przed pokrojeniem. Jeśli lubisz także inne cytrusy, na przykład pomarańcze albo limonki, dokonaj zamiany. Udekoruj każdą porcję listkiem świeżej mięty – i rozgrzewająca zielona herbata będzie już gotowa. Pamiętaj jednak przed przyrządzeniem, że zielonej herbaty nie zalewa się wrzącą wodą, a lekko przestudzoną. Serwuj w wysokich, grubych szklankach. Podawaj ją do wszelkiego rodzaju ciast oraz przekąsek. Dobrze będzie pasowała np. do pierniczków i korzennych ciasteczek. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj rozgrzewającą zieloną herbatę.
































