Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
81 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

2 ziarna

4 ziarna

2 ziarna

1 łyżka

1 łyżka

2 plastry

2 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę zaparz (95 st. C, 3-4 min.). Dodaj przyprawy: kardamon, ziele angielskie oraz pieprz i przykryj.

Krok 2

Miód wymieszaj z syropem z bzu i nałóż po łyżce do szklanek. Całość uzupełnij naparem z herbaty, dodaj imbir, udekoruj plastrami cytryny oraz gałązkami mięty i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory  Rozgrzewająca zielona miętowa herbata na chłodne wieczory

Zielona herbata z miętą to doskonała baza nie tylko do tego, by przyrządzić smaczny napój na upały. Z takiego naparu zrobisz także świetny napój, który rozgrzeje Cię w chłodne dni i wieczory. Na początek wsyp do kubka korzenne przyprawy: kardamon, ziele angielskie, czarny ziarnisty pieprz oraz imbir. Ich pikantny smak złagodzisz dodatkiem syropu z czarnego bzu. Zamiast niego dobrym dodatkiem będzie też miód albo syrop imbirowy. Na koniec dołącz również dwa plasterki cytryny, najlepiej razem ze skórką. Owoc sparz przed pokrojeniem. Jeśli lubisz także inne cytrusy, na przykład pomarańcze albo limonki, dokonaj zamiany. Udekoruj każdą porcję listkiem świeżej mięty – i rozgrzewająca zielona herbata będzie już gotowa. Pamiętaj jednak przed przyrządzeniem, że zielonej herbaty nie zalewa się wrzącą wodą, a lekko przestudzoną. Serwuj w wysokich, grubych szklankach. Podawaj ją do wszelkiego rodzaju ciast oraz przekąsek. Dobrze będzie pasowała np. do pierniczków i korzennych ciasteczek. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj rozgrzewającą zieloną herbatę.