Herbata z imbirem i kurkumą – przepis: świeża | Przepisy.pl pixel

Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
142 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

240 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 plastry

6 plastrów

400 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę zaparz z cynamonem i kurkumą (95 st. C, 4 min.). Dodaj miód i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek włóż plastry cytryny, imbiru oraz kawałki cynamonu z naparu, uzupełnij gorącym naparem herbacianym i podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Krystyna Kosman

    Krystyna Kosman , 18.01.2017

    Rozgrzewająca herbatka super...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbiremRozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem

Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem to doskonałe rozwiązanie nie tylko na zimowe wieczory. Ten sposób na czarną herbatę z dodatkami łączy w sobie smaki aromatycznych przypraw, wyrazistego imbiru oraz słodkiego miodu. Proponowana herbata jest prosta w przygotowaniu i z pewnością urozmaici smak klasycznej wersji. Na początek zaparz herbatę, dodając cynamon oraz kurkumę. Nie zapomnij jej przykryć, aby oddała jak najwięcej aromatu. Poczekaj, aż napar lekko przestygnie i dodaj do niego miód – w ten sposób nie straci on swoich właściwości. Herbatę możesz serwować zarówno w ceramicznym kubku, jak i wysokiej szklance – włóż do niej kawałki imbiru oraz plasterki cytryny. Opcjonalnie dodaj także plastry pomarańczy. Możesz wykorzystać kawałki cynamonu z wcześniej przygotowanego naparu i również ułożyć w szklance – całość będzie prezentowała się wyjątkowo apetycznie. Wszystko zalej naparem herbacianym. Zainspiruj się naszym przepisem na rozgrzewającą herbatę z kurkumą i świeżym imbirem. Sprawdź, jak ją przyrządzić krok po kroku.