Herbata z imbirem i kurkumą – przepis: świeża | Przepisy.pl pixel

Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
140 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 plastry

6 plastrów

400 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę zaparz z cynamonem i kurkumą (95 st. C, 4 min.). Dodaj miód i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek włóż plastry cytryny, imbiru oraz kawałki cynamonu z naparu, uzupełnij gorącym naparem herbacianym i podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Krystyna Kosman

    Krystyna Kosman , 18.01.2017

    Rozgrzewająca herbatka super...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbiremRozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem

Rozgrzewająca herbata z kurkumą i świeżym imbirem to doskonałe rozwiązanie nie tylko na zimowe wieczory. Ten sposób na czarną herbatę z dodatkami łączy w sobie smaki aromatycznych przypraw, wyrazistego imbiru oraz słodkiego miodu. Proponowana herbata jest prosta w przygotowaniu i z pewnością urozmaici smak klasycznej wersji. Na początek zaparz herbatę, dodając cynamon oraz kurkumę. Nie zapomnij jej przykryć, aby oddała jak najwięcej aromatu. Poczekaj, aż napar lekko przestygnie i dodaj do niego miód – w ten sposób nie straci on swoich właściwości. Herbatę możesz serwować zarówno w ceramicznym kubku, jak i wysokiej szklance – włóż do niej kawałki imbiru oraz plasterki cytryny. Opcjonalnie dodaj także plastry pomarańczy. Możesz wykorzystać kawałki cynamonu z wcześniej przygotowanego naparu i również ułożyć w szklance – całość będzie prezentowała się wyjątkowo apetycznie. Wszystko zalej naparem herbacianym. Zainspiruj się naszym przepisem na rozgrzewającą herbatę z kurkumą i świeżym imbirem. Sprawdź, jak ją przyrządzić krok po kroku.